Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Új eljárás az óriásbírság ügyében

Új eljárás lefolytatására kötelezte a bíróság az észak-dunántúli zöldhatóságot, amely hulladékgazdálkodási szabálytalanságok címén óriásbírságot szabott ki a Győr-Szol Zrt.-re két és fél évvel ezelőtt. A cég most is úgy látja, mindent az előírásoknak megfelelően tett.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 171,2 millió forintra bírságolta a Győr-Szol Zrt.-t 2011-ben.

A határozatban az állt, hogy a zöldhatóság 2011. július 20-án előre be nem jelentett hatósági ellenőrzést tartott a sashegyi hulladékkezelő központban, amelynek során megállapította, hogy a cég az egységes környezethasználati engedélyben foglaltaktól eltérően végzi tevékenységét. Az eltérés lényege az volt, hogy a telepre beérkező lakossági vegyes hulladékból nem válogatták ki az energetikailag hasznosítható (azaz elégethető), viszonylag magas szervesanyag-tartalmú részt, így bálázása sem történt meg. A dokumentumban az is szerepelt, hogy a cég ehelyett a 28 napos érlelést követően a lerakótérben helyezte el a hulladékot anélkül, hogy vizsgálta volna, megfelel-e jogszabályban a lerakásra előírt kritériumoknak.

Az észak-dunántúli zöldhatóság emiatt először 21,7 millió forintos bírságot szabott ki, majd miután a cég fellebbezett, első határozatát visszavonva újat adott ki, amelyben már a 171,2 millió forintos összeg szerepelt. Éppen ezt találta jogsértőnek a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, amely múlt csütörtökön jogerős ítéletet hozott a közszolgáltató cég által indított perben.

Ozsvárt Tamás, a vállalat szóvivője a Kisalföldnek elmondta: az ítélet az elsőfokú környezetvédelmi hatóság hulladékgazdálkodási bírságra vonatkozó határozatát hatályon kívül helyezte és a hatóságot új eljárás lefolytatására kötelezte. A bíróság indoklása szerint a környezetvédelmi hatóság gyakorlatilag saját maga döntött egy korábbi, jogszerűtlen – még a 21,7 millió forintról szóló – határozata felülvizsgálatáról, ami jogsértő.

Ozsvárt Tamás emellett hangsúlyozta: álláspontjuk szerint cégük a hulladékgazdálkodás során a vizsgálat időpontjában és azóta is a jogszabályok előírásainak megfelelően működött.

Hulladék három megyéből. A 100 százalékban a győri önkormányzat tulajdonában lévő közszolgáltató, a Győr-Szol Zrt. győr-sashegyi hulladékkezelő művébe 112 település hulladéka érkezik be Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyéből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gőzmozdonnyal a Bakonyba: íme, szerencsés nyertesünk!

A kisalfold.hu és a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség közös játékán két értékes jegyet sorsoltunk ki. Tovább olvasom