Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Új Dunakapu tér négymilliárdért

Gyakorlatilag ugyanazok a cégek ugyanannyi pénzért építhetik a győri Dunakapu teret, amelyek tavaly ősszel egyszer már elnyerték a munkát, bár akkor szerződést végül nem kötöttek velük.

A Közgép Zrt., a Strabag kft. és a West Hungária Bau Kft. alkotta konzorcium építheti meg a Dunakapu téri mélygarázst és újíthatja fel a teret nettó 3,8 milliárd forintért – ismertette a közbeszerzési pályázat eredményét Borkai Zsolt győri polgármester a Kisalföldnek hétfőn.

Hozzátette: az erről szóló szerződést pénteken írták alá.

A döntést és a megállapodást az tette lehetővé, hogy – amint arról szombaton beszámoltunk – a megyei kormányhivatal múlt csütörtökön elutasította a Reflex Környezetvédelmi Egyesület fellebbezését, így a mélygarázs építési engedélye jogerőssé vált. A városháza március végén írt ki kétfordulós közbeszerzési eljárást a kivitelezésre.

 A győri Dunakapu tér délkeleti negyedén még dolgoznak a régészek, a többi részt azonban már visszatemettette az önkormányzat. A kivitelezők augusztus 12-én veszik át a munkaterületet. A mélygarázsépí
A győri Dunakapu tér délkeleti negyedén még dolgoznak a régészek, a többi részt azonban már visszatemettette az önkormányzat. A kivitelezők augusztus 12-én veszik át a munkaterületet. A mélygarázsépítés és a térfelújítás várhatóan 2014 végén fejeződik be. Fotó: Bertleff András


A kivitelezésre kiírt kétfordulós közbeszerzési eljárás első körében az egyetlen jelentkező pénzügyi és műszaki alkalmasságát vizsgálták, a másodikban pedig az általa megajánlott árat.

A győri önkormányzat egyszer már kiírta a Dunakapu téri kivitelezésről szóló tendert tavaly nyáron, amit októberben – ugyancsak egyedüli indulóként – a Közgép Zrt., a Magyar Aszfalt Kft. és a West Hungária Bau Kft. konzorciuma nyert meg. Szerződést akkor végül mégsem kötöttek velük, mert nem született meg időben a Fejér Megyei Kormányhivatal örökségvédelmi határozata a téren feltárt bástyamaradványok és más régészeti emlékek sorsáról, ennek híján pedig nem lett
jogerős az építési engedély az eredményhirdetéstől számított 60 napon belül.

Az elkészült látványterv szerint így fog kinézni a megújult, rendezvénytérré alakított Dunakapu tér.
Az elkészült látványterv szerint így fog kinézni a megújult, rendezvénytérré alakított Dunakapu tér.


Látható, hogy a tavaly őszi és a mostani győztesek között csupán annyi a különbség, hogy a triónak ezúttal a Strabag Kft. a tagja, nem az egyébként a Strabag-csoporthoz tartozó Magyar Aszfalt Kft. A vállalási árban még ennyi eltérés sincs, az háromnegyed éve is nettó 3,8 milliárd forint volt. A feladat ugyanakkor változott az eltelt időben. 2012 októberében arról szólt a terv, hogy egyszintes mélygarázs épül a tér csaknem egésze alá és bemutatják a XVI. században épült Duna-bástya megtalált részeit. Azóta az önkormányzat – a Fejér Megyei Kormányhivatal azon véleményére hivatkozva, miszerint örökségvédelmi szempontból nem a falszakaszok módosítását igénylő bemutatás, hanem a megőrzés az elsődleges szempont – visszatemettette a romok zömét. Csak az ágyúlejáró kis része lesz látható a későbbiekben. Módosult a mélygarázs-elképzelés is: a létesítmény jóval kisebb alapterületen, de három szint mélyen épül meg, s összesen 265 autó fér majd el benne. A beruházás része, hogy a tér – ahol lesz egy kis vízfelület, egy állandó színpad, valamint több pad és fa – új burkolatot kap, a Móricz Zsigmond rakparton a Dunapart Rezidenciáig pedig korzót hoznak létre.

Borkai Zsolt polgármester kérdésünkre elmondta, hogy a kivitelezők augusztus 12-én veszik át a munkaterületet és utána hamarosan megtörténhet az első kapavágás. Szerinte a beruházás 2014 végére lehet kész, de a munkavégzés tempóját s így az időpontot befolyásolhatja az időjárás és egy esetleges árvíz is.

A teret eredetileg már át szerették volna adni. A csúszást az ásatás elhúzódása, a késve megszületett örökségvédelmi határozat, valamint a Reflex Környezetvédő Egyesület fellebbezése okozta.

Olvasóink írták

 • 15. aim 2013. augusztus 12. 14:44
  „Annak, hogy belvárosi üzletekben csökken a forgalom, és hogy megépül a Duna kapu tér semmi köze egymáshoz. A forgalom a piac áthelyezése előtt lecsökkent. Egyrészt minden kereskedelmi forgalom csökkent az utóbbi években, másrészt mi vásárlók lettünk sokkal kényelmesebbek ,mert egyszerűbb egy bevásárlóközpontban megvenni mindent, mint végigcaplatni a belvárosi üzleteket, amelyek jórészt kis alapterületű választékhiányos butikok. Egyébként semmi kifogásom az őstermelő piac ellen a belvárosban, de szerintem aki friss zöldséget akar venni a mostani helyén is tud. Ami a rendezvényteret illeti, Inkább a Dunakapu téren legyen Omega koncert mint a Szent István úton!”
 • 14. háté 2013. augusztus 07. 21:15
  „Lehet kezdeni Győrben és környékén, mivel elismerik,hogy "túlzott" lett a lenyúlás.
  Korrupció-megelőzési és etikai tréningeket tartanak nyolcszáz közigazgatási vezető és 8500 kormánytisztviselő részére az elkövetkező hónapokban - mondta el Rétvári Bence az antikorrupciós civil munkacsoport keddi budapesti ülése után.”
 • 13. háté 2013. augusztus 07. 21:12
  „A műemlékromboló f/zs/ideszes városvezetés így alázza meg a Győrieket az idegenek érdekében!
  Hát igen a nagyzsebes nadrág tartalmáért, ami dagad és dagad, már illik valamit nyújtani a filoszemitáknak.
  A műlovas p.mester és Bo-Bo kft aratása folytatódik.
  Szégyen a győriektől, hogy elnézi ezeknek a rombolását. Egy igaz csapat az Arrabona Városvédő Egyesület és támogatói álltak ki a ezek ellen a hatalom drogos banda ellenében!
  Úgy tűnik, itt is van olyan kinek nagyzsebes nadrágja van!
  De egyszer mindenért felelni kel!”
 • 12. kató11 2013. augusztus 04. 10:49
  „Még elmondasnám hogy az eü-ben meg nem lehet normális ellátást adni,30 betegre 1 ápoló jut csekély fizetésért.Ezek folytatják a rombolást és közben felesleges dolgokra szórják a pénzt hogy hasznot húzhassanak.Győzikének is állami támogatást adnak holott adócsaló.Ébresztő már emberek!”
 • 11. kató11 2013. augusztus 04. 10:44
  „Na persze nem számít a nép véleménye hogy nem kell a mélygarázs.Persze hogy a közgép nyerte hát ki más? Mint mindent.Jut a zsebbe bőven négymilliárdból.De a belvárosi utakon nem lehet közlekedni kátyúkkal van tele minden.Nekik a történelmi emlékek rombolására kell a pénz,amiből dézsmálhatnak is .”
 • 10. DON 2013. augusztus 03. 20:03
  „9. Hedon 2013.08.03. 09:54
  Mitől lenne drágább? A haverok ugyanannyiért csinálják, mint múltkor. Ja, hogy pénzt kellett áldozni egy műemlékre? Te beszélsz józan észről? A bandáddal azt csináljátok, mint a leukoplasztos szemüveges Ödönke a homokozóban az oviban: ti akartok várat építeni, ezért másét szétromboljátok! Magasról tesztek a nemzeti örökségünkre, inkább letagadjátok a történelmet. Régen az épületek az örökkévalóságnak építették. Nem sajnálták a munkát a homlokzati díszítésre, régen szép épületek voltak, legyen szó bármilyen építészeti irányzatról, Le Corrbusier és a nyamvadt bauhaus előtt. Ti csak szeretnétek valamilyen elcseszett mániától hajtva maradandót alkotni.
  Szeméttel rakjátok tele az környezetünket. Tudod, a kutyagumit a gazdájának kell eltakarítania.”
 • 9. Hedon 2013. augusztus 03. 09:54
  „Game over!
  A szakmainak álcázott politikai ámokfutásnak vége, az álszakértő Winklerestől
  Szepesházistól a Reflexes megélhetési sötétzöldekről nem is beszélve.
  Az értékmegőrző visszatöltés befejeződött most már
  jöhetnek végre a munkagépek.
  Már az utolsó karbantartást végzik és indul a résfalazó
  géplánc Győrbe.
  Ugyan óriási időveszteséget és ezáltal drágulást elszenvedve de végül is
  győzött a józan ész.”
 • 8. DON 2013. július 31. 22:06
  „7. Haldek 2013.07.31. 19:50
  Tudod, csak annyi, hogy az amúgy megállíthatatlanul terjedő helyi mutyinak némi gátat szabjanak. A GYMS megyei kormányhivatalt ugyanis a helyi városvezetés már bekebelezte. És egyébként is: a KET ezt írja elő. Ezért vizslatták a terveket pl. Móváron.

  A jövő azonban Győrben épül... és ugyanitt pusztul a nemzeti múlt is!”
 • 7. Haldek 2013. július 31. 19:50
  „Mi köze van a Fejér Megyei Kormányhivatalnak Győrhöz?”
 • 6. bazsifekete 2013. július 31. 15:19
  „A legborzasztóbb az újságírásban, mikor sarokba szorítják az embert hogy hazudjon, s nem tud megfelelni a lelkiismeretének.
  Igazam van-é, vagy IGAZAM VAN????”
 • 5. urbaniastapista 2013. július 31. 11:46
  „Az Indexen egy másik látványterv van.
  Most akkor melyik fog épülni?”
 • 4. Búzakörte 2013. július 31. 10:58
  „Rémes az egész. Nem odavaló miliő, felesleges építmények. Miért kell egy folyókkal körülölelt városban a folyó parttól harminc méterre vízmedence? És hol a piac? Vízmedencétől, napvitorláktól és mélygarázs kijárata feletti építészeti elemtől egy darab emberrel nem lesz több a belvárosban, ami haldoklik. Nincs forgalma a boltoknak és nem is lesz piac és megfelelő számú ingyen parkoló nélkül. Abból nem él meg a belváros, hogy néhány turista fagyit nyal a napvitorlák alatt. Ezen a területen napi piacot kellene tartani, szabaddá tenni és azt mondani, aki akar, áruljon itt. Zöldséget, mézet, tojást vagy ruhát, egyebet, mindegy, csak legyen élet, ugyanis most nincsen. Én igazán kocsmajáró ember vagyok, de már tényleg sok a vendéglátásból. Aki kocsmába igyekszik, teraszon ül, az nem vásárolni jön a belvárosba, legfeljebb nézelődni. Kinek lehet célja, hogy a belvárosi boltok becsukjanak? Most is jónéhány erre készül, miután megtudhattuk, hogy az egykori Centrum áruház kínai kukacenter lesz. Kiknek áll érdekében és miért a belváros vendéglátóvá alakítása és a kiskereskedelem legyilkolása?”
 • 3. Filtec 2013. július 30. 20:22
  „Mi van a soproni Várkerület felújításával?
  KISALFÖLD! Van még itt újságíró?
  Nehogy már nekem kelljen végigtelefonálnom az önkormányzatot! Mert tuti senki nem fog nekem érdemben válaszolni.”
 • 2. mir 2013. július 30. 19:32
  „Szépen eltüntették az üveglapot a térről ami az ágyúlejárót hívatott bemutatni. Gondolom ezen spórolnak a mélygarázs javára.”
 • 1. urbaniastapista 2013. július 30. 14:56
  „Még a látszatra sem adnak.
  Így jóval több közpénzt költenek rá, mint amennyit egy rendes versenyben kiválasztott kivitelezőnek kellene fizetni, ugyanezért.
  Magyarisztán, 2013.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol váltja ki gyógyszerét? Kevés a patika a megyében

A gyógyszertárak fenntartása és működtetése évről évre egyre nehezebb. Tovább olvasom