Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Új buszok drágább tarifákkal

A Volán-tarifák az év elején az inflációt messze meghaladó mértékben drágulnak.

„A város szép karácsonyi ajándékot kapott" – így értékelte Balogh József győri polgármester, hogy a tegnapi győri közgyűlés előtt a Kisalföld Volán Rt. a Városház téren bemutatta azt az öt Credo autóbuszt, amelyet a cég nemrégiben vásárolt. A 184 millió 750 ezer forint plusz áfába kerülő, alacsony padlós járműveket a megyeszékhely helyi tömegközlekedésében használják januártól. Pócza Mihály vezérigazgató az ünnepségen elmondta: ezek a buszok száz kilométeren öt-hat literrel kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, ami minden kilométeren 15 forint megtakarítást jelent.

A győri Kravtex kft. által gyártott öt új busz kedvező fogyasztásának hátterében a jó motor, valamint a nagyon kis – a kilenc tonnát sem elérő – saját tömeg áll. A beruházást négyéves futamidejű fejlesztési hitelből fizeti ki a Kisalföld Volán Rt. A képviselők csütörtökön jóváhagyták, hogy ennek kamatait – 28 millió forintot – átvállalja az önkormányzat.

„ Nem az áraktól függ"

Ez az indítvány nem hozott nagy vitát, ellentétben a 2006-os Volán-tarifákkal. A képviselők elé háromféle javaslat került. Közülük a gazdasági bizottság azt támogatta, amely a többi megyei jogú város gyakorlatához igazodva 1200 forintra állította volna be a diák- és a nyugdíjasbérletek árát (az előbbi jelenleg 300, utóbbi 890 forint), emellett a menetjegyek átlagosan 15, az egyéb bérletek 10 százalékos drágulását tartalmazta.
Eredics Imre alpolgármester felszólalásában úgy vélte, nem elsősorban az áraktól függ, hogy többen használják-e a járatokat: hiába került idén mindössze néhány gombóc fagylalt árába a tanulóbérlet, mégis érthetetlenül kevesen váltották meg azokat. Hozzátette: az autókkal szemben úgy lehet vonzóbbá tenni a tömegközlekedést, ha előnyt biztosítanak számára, és így gyorsabb utazást tesznek lehetővé. Kifejtette, hogy az eddigi gyakorlat nem folytatható tovább: a másutt jellemző 1200–1500 forint körüli érték alsó határára kell emelni a diákbérletek árát.

Az ivóvíz díja marad

A képviselők rábólintottak az ivóvíz- és csatornadíjaknak a Pannon-Víz rt. közgyűlése által már jóváhagyott mértékére. Eszerint 2006-ban nem emelkedik az ivóvíz díja, amely így a lakosságnak, az önkormányzatoknak és az intézményeknek 144, míg a közületeknek 160 forintba kerül továbbra is, az áfát nem számolva. A csatornadíjért a lakosság, az önkormányzatok és az intézmények 4,4, a közületek 4,5 százalékkal fizetnek többet. Eszerint köbméterenként 253, illetve 293 forint plusz áfa lesz ez a tétel.
A közgyűlés döntött a hulladékszállítási díj emeléséről is. A lakosságnak az új évben literenként 2,77 forintot kell fizetni az eddigi 2,68 helyett, ami alig több mint 3 százalékos emelésnek felel meg.
„ Nem tudom, miért jó ez"

Kalmár Ákos, a jobboldali frakció vezetőhelyettese nem értette, miként fér össze a 10–300 százalékos díjemelési javaslat azzal a sűrűn hangoztatott céllal, hogy a győrieket rászoktassák a tömegközlekedés igénybevételére. Szerinte az indítvány elfogadásával még kevesebb lesz az utas. „Nem tudom, miért jó ez" – mondta. A képviselő a városvezetés javaslatait ötletszerűnek, koncepciótlannak nevezte, amit – tette hozzá – az is bizonyít, hogy a diákbérletek tavaly ingyenesek voltak, idén 300 forintba kerülnek, jövőre pedig ennek a négyszeresébe.
Kun András alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez a jogszabályok változásával magyarázható, Eredics Imre pedig jelezte: pozitívumnak tartja, hogy két éven keresztül rendkívül alacsony tarifákat tudtak biztosítani.

A közgyűlés többsége végül a gazdasági bizottság által támogatott javaslatot hagyta jóvá azzal, hogy elfogadta Eredics Gergely (MSZP) két módosító indítványát. Az egyik arról szólt, hogy a havi és a negyedéves diákbérletek ne január 1-jétől, hanem február 1-jétől nőjenek 1200, illetve 3530 forintra. A képviselő ezt azzal indokolta, hogy a vidékről bejáró diákok többsége a pénztáraknál szembesülne azzal, hogy nem 300 forintot kell fizetni. A másik javaslat értelmében a sofőrnél megváltott buszjegyek nem 215, hanem 220 forintba kerülnek az új évben. Az 5 forintos változtatás évi 2,9 millió forint pluszt hoz a Volánnak, míg a diákbérletek áremelésé- nek egy hónapos késleltetése 19,2 millió forint kiesést. A megszavazott rendelet szerint január 1-jétől a vonaljegy 160, a családi jegy 445, a havi nyugdíjasbérlet 1200, a negyedéves nyugdíjasbérlet 3530, a félhavi összvonalas bérlet 2580, a havi és a 30 napos összvonalas bérlet 4050, a negyedéves összvonalas bérlet 11.900 forintba kerül. A félhavi egyvonalas bérletért 1960, a haviért 2970, a negyedévesért 8735 forintot kell fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apakör ajándékokkal

A Független Győri Nők szabadtéri vendégségre hívták a győri városháza elé a hátrányos helyzetű… Tovább olvasom