Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Tűzoltók is a megszorítások ellen

Győr-Moson-Sopron - A tűzoltóság jövőre a központi költségvetésből kevesebb normatív támogatást várhat. Emellett a tűzoltókat is érinti a bérbefagyasztás és a 13. havi fizetés elvonása. Így képviselőik is ott lesznek holnap a Budapesten rendezendő tiltakozáson.

Ámbár még nincs konkrét 2009-es költségvetése az országnak, de a Megyei Jogú Városok Szövetsége már felhívja a figyelmet arra, hogy a tervek szerint a normatív kötött felhasználású támogatások csökkentése érinteni fogja a tűzoltóságot is. Mindez egyértelműen azt jelenti, hogy működési zavarok keletkezhetnek e területen. Ezt fokozhatja a jövedelemcsökkenés.

Megyénkben a tűzoltóságok és az önkormányzatok hogyan próbálják meg átvészelni a szűkösebb időszakot? – erre kerestünk válaszokat a megye nagyobb városaiban.

– Az önkormányzat csak közvetítője az állami költségvetésből a tűzoltóságok számára juttatott összegeknek – jegyezte meg a Kisalföld érdeklődésére Pesztenlehrer Lajos ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató. Hozzátette, maguk a tűzoltóságok önállóan gazdálkodó szervezetek, így például a megye több mint 400 tűzészlelő berendezésének üzemeltetése is növeli bevételeit.Elismerte viszont, hogy a működési költségek közül az üzemanyagra fordítható összeg már idén is csak szűkösen volt elegendő.
A hetvenöt munkavállalót foglalkoztató soproni tűzoltóság idén 373 millió forint állami és önkormányzati forrásból gazdálkodik, ennek az összegnek mintegy 97 százalékát teszi ki a központi normatív támogatás – tudtuk meg Csuka Zsolt alezredestől.

– Büdzsénk háromnegyed része személyi juttatásokra megy el. A tizenharmadik havi bér tervezett megvonása annyit jelent, hogy tűzoltóink havonta tíz-tizenkétezer forinttal kevesebbet fognak hazavinni. Mindez nemcsak a pálya vonzerejét csökkenti, hanem a dologi kiadások kurtítását is szükségessé teszi. Laktanyánkban idén korszerűsítettük a fűtési rendszert és a hőszigetelést, a nyílászárókat is kicseréltük, így energiaköltségeinknél megtakarítást remélünk. A műszaki fejlesztéseknél azonban már csak a pályázatokban és a civil szféra segítségében bízhatunk.

– Amíg nem fogadja el az Országgyűlés a költségvetést, addig korai a várható finanszírozásról beszélni – mondta Kuslics Balázs, a soproni városháza szóvivője. – Abban bízunk, hogy a kormányzat belátja tévedését, s enged a tűzoltók, civil szervezetek és pártok tiltakozásának.
A mosonmagyaróvári önkormányzat nem tervezi, hogy a tűzoltóság állami normatíváinak csökkentését a város saját büdzséjéből ellensúlyozza – mondta el Szabó Miklós. A polgármester hozzátette: amennyiben ezt megtennék, úgy a későbbiekben minden közalkalmazott és köztisztviselő is joggal követelhetné ugyanezt. Az önkormányzat nem tudja az állami finanszírozásokat átvállalni.
Sallai Péter alezredes, városi parancsnoktól megtudtuk: a mosonmagyaróvári tűzoltók 21 kollégával képviseltetik magukat a budapesti demonstráción.

Pécsi Sándor, a győri tűzoltók szakszervezeti titkára lapunknak hangsúlyozta, nem a normatívák, hanem a közszférában dolgozók bérének befagyasztása és a tizenharmadik havi fizetés elmaradása miatt készül tiltakozni holnap a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ). A győri tűzoltók külön nem szervezik a részvételt, aki el szándékozik menni, az a megyei BRDSZ által indított két buszban utazókhoz csatlakozik.

Legalább négy százalék

A közszolgálati dolgozókat képviselő szakszervezetek mindegyike részt vesz a kormány megszorításai ellen tartandó holnapi demonstráción Budapesten a Parlament előtt. A tüntetők az ellen tiltakoznak majd, hogy a 2009-es költségvetésben megvonnák a közszolgálati dolgozóktól a 13. havi illetményt. Azt követelik, hogy legalább négy százalékkal növeljék a közalkalmazottak és köztisztviselők bértáblájának tételeit, s a tömeges elbocsátások ellen is felemelik szavukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérvizsgálat világszínvonalon

Győr - Nemzetközi akkreditált véralkohol-laboratóriumban mérik ezentúl – többek között –… Tovább olvasom