Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Turizmus: a rossz idő sem ártott

Győr-Moson-Sopron - Nem esett vissza jelentősen a turizmus a megye közkedvelt településein, rosszul nyilvánvalóan csak azok jártak eddig a nyárral, akik kizárólag a fürdőzők érdeklődésére számíthatnak.

Talán a legjobban a szigetközi falvak fognak zárni, hiszen a biciklist, az evezőst csak az az egy hideg hét tartotta vissza a kirándulástól, ám önmagában a hűvös éppúgy nem gátolja a turizmust, mint a kánikula. Tóth István, Dunasziget polgármestere szerint nagyon jó lesz a mérleg, az idegenforgalmat egyébként is folyamatos fejlődés jellemezte az elmúlt években.

A kerékpáros és evezős sátorozók felfedezték maguknak Doborgazt, Sérfenyőt és Cikolát, most épp egy debreceni csoport látogatott el Dunaszigetre. Az igen tiszta vizű strand az egyetlen a környéken, ahol nem kell belépőt fizetni, ezért a júniusi kánikula idején itt is nagy volt a forgalom. Akik még jelentős vendégkört tesznek ki: az ingatlantulajdonnal rendelkező, számos osztrák, német és újabban a mintegy 10–15 szlovákiai lakos baráti, rokoni köre.

Játék és hűsölés: Mayer ádám és Kovács Krisztián is szívesen jár a győri Achilles-parkba.Fotó: H. Baranyai Edina
Játék és hűsölés: Mayer ádám és Kovács Krisztián is szívesen jár a győri Achilles-parkba.Fotó: H. Baranyai Edina


Kevesebb strandoló
A természet ölelése azonban már kevés, ha egy fürdőhelyről beszélünk, mivel ott az időjárás pártfogásának döntő jelentősége van. A győr-gyirmóti Achilles-parkban érthetően visszaesést tapasztaltak. Úgy illő egyébként, hogy ezt a strandot be is mutassuk néhány szóval, mivel gyakran kiderül, hogy még maguknak a gyirmótiaknak egy része sem ismeri. A ’94-től épült, 22 hektáros, gondozott strand lelke a kiváló minőségű tó. A strandon rusztikus belsejű kisházak, büfék, tágas étterem várja a vendégeket, akiknek a többsége egy napra fizet be – felnőttként 800 forintot. Dimitriu Achillesné elmondta: ma már viszonylag ritka az egyhetes vendég, de két-három napra Angliából is hazalátogat egy kitelepült család, jelenleg vannak izraeli és pakisztáni vendégek is. A fürdőzők biztonságára vízi mentő vigyáz. A többség persze nyilvánvalóan magyar, sok a budapesti és meg kell említeni, hogy a belépők 99 százaléka üdülési csekkel fizet. A Dimitriu család elképzelése egyébként túlmutat az igen igényes strand egykori tervén, győri üdülőparadicsomot szeretnének a parkból, hogy abból a város és Gyirmót is profitáljon. Ehhez azonban arra lenne leginkább szükség, hogy a kikotrásra váró Holt-Rába hajózhatóvá váljon és Győrt élénk vízi turizmus kösse össze a parkkal.

Hűvösben többen jönnek
A megye legfőbb vonzereje kétségkívül Pannonhalma, ahol előre kell bocsátani, hogy szinte kizárólag az apátságról beszélünk, mivel a kisváros egyelőre alig profitál valamit a világörökségi részéből. Baki László, a főapátság tárlatvezetési irodájának vezetője elmondta: Pannonhalma éppen fordítottan áll az időjárással, a kánikula visszaveti, a hűvös előmozdítja a turizmust. Így erre az évre nem lehet panasz, az apátságnak egyébként az április-május-június jelenti az első főszezont. Akkor csoportok – főleg diákok – látogatták Pannonhalmát, s a mostani csendesebb időszak után, július végétől az egyéni látogatókra lehet számítani, naponta több százra. A forgalom azonban összességében a speciálisan kedvező időjárás ellenére visszaesett tavaly óta, ennek oka, hogy a távol-keleti vendégek érdeklődése általában Közép-
Európa iránt most alábbhagyott. Meglepő ugyanis, de a korábbi években a japánok tették ki a látogatók 10–15 százalékát, amióta Pannonhalma a világörökség részévé vált. Most úgy látszik, hogy aki akarta, már körbejárta a főapátságot, de az is lehet, hogy sokan az olimpia közelében akarnak maradni, persze ez a „közelség" Japán esetében viszonylagos.

Szentély és kőfejtő
És itt van még példának okáért Fertőrákos, melynek egyszerre kedvező és kedvezőtlen ez a nyár. Palkovits János polgármester szerint a Fertő tóból élő vendéglátók nyilván okkal panaszkodtak a sok vihar és a hidegfront miatt. Ugyanakkor a főként magyarok által látogatott kőfejtő több kirándulót vonz, mint korábban s a főszezon még csak most, július végén kezdődik. Fertőrákosnak egyébként 50–60 szállásadója és vendéglátója van, a borozókat és éttermeket láthatóan többen látogatják, mint tavaly. Az egyik fő vonzereje a településnek a kiváló marketinggel üzemeltetett Mithras-szentély, ennek még a közeli kőfejtő is sok vendéget köszönhet.

Olvasóink írták

  • 1. SAmu 2008. július 30. 18:10
    „Csak még a mörbischi útról nem sikerült kitiltani a száguldozó, tilosba behajtó autósokat, akik közül néhány még a gyalogos határátkelőhelyen is áthajt.... Talán majd a III. évezredben....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakonyvasút diákkedvezménnyel

Bakony - A Győr–Veszprém közötti vonal megmentését, fejlesztését tűzte ki célul a nemrégiben… Tovább olvasom