Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Továbbra is áll a bácsai égető

A zöldhatóság 2012. november 27-én, azonnali hatállyal megtiltotta a Győri Hulladékégető Kft.-nek (a bácsai égetőnek) a veszélyes hulladék ártalmatlanítását. A cég fellebbezett, de döntés még nincs. Az égető áll, a dolgozók kényszerszabadságon vannak.

A Kisalföld december 1-jei számában írtuk meg, hogy a Győri Hulladékégető Kft.-nek azonnali hatállyal be kellett szüntetnie „a veszélyes és nem veszélyes hulladék ártalmatlanítási tevékenység gyakorlását". Az ok röviden így foglalható össze: a sósav-koncentrációt mérő műszer elromlott, ezért azt javításra elszállították.

"A kft.-nek tudnia kellett, hogy a mérőműszer hiányában nem tudja az engedélyében foglaltaknak megfelelően végezni a tevékenységét" – írta a hatósági határozat –, mégis égetett, amikor a környezetvédelmi felügyelőség egy bejelentést követően ellenőrizni érkezett a helyszínre. "Mérés nélkül fennállhat a veszélye a súlyosabb környezetterhelésnek, így az azonnali leállítás mellett döntött a hatóság."

A Győri Hulladékégető Kft. ügyvezetője a Kisalföld megkeresésére tavaly év végén azt mondta, adminisztrációs félreértésről van szó, ugyanis a mérőműszer már aznap megérkezett az égetőbe, amikor az ellenőrök megjelentek. Akkor még nem szerelték be, de már napok óta a helyén volt. Fellebbeztek éppen ezért, hogy minél előbb újra tudják indítani az égetést.

Döntés azóta nem született – tudtuk meg most, hogy újból megkerestük az ügyvezetést. Az égető tehát gazdasági tevékenységet nem folytat, a fagyásveszély miatt kell rendszerben tartani.

A zöldhatóság épp a napokban szúrópróbaszerű ellenőrzést tartott, ennek oka lehet, hogy a környéken láttak füstöt kiszivárogni a kéményből, s elképzelhető, hogy valaki újabb bejelentést tett. A lényeg, hogy nincs hulladékártalmatlanítás, s mivel nincs munka, ezért az emberek kényszerszabadságon vannak jelenleg – hangsúlyozta az ügyvezető.

A fellebbezés eredményére értelemszerűen vár a Győri Hulladékégető Kft., mi több: próbálja is sürgetni a döntést. Nem véletlen, hiszen kemény forintokban mérhető a leállás minden perce. Egyelőre nem is számolták ki, mennyibe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szaporodnak az `útonállók´ a győri belvárosban

A Dunakapu tér átalakításával várhatóan bővül a belváros történelmi magját védő süllyedő oszloprendszer. Tovább olvasom