Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Több mint 1500 ember vesztette el az állását megyénkben

Győr-Moson-Sopron megye – Január végére már több mint 1500 ember maradt kenyér nélkül megyénkben. A legnagyobb bajban az autóipari beszállítók munkatársai vannak, de az építőipar és a banki szféra is egymás után küldi el a dolgozókat.

"Megyénkben közel 600 ember vesztette már el a munkáját a pénzügyi válság miatt. Jelen állás szerint nem csupán a magánszektort, de állami szférát is érinti a munkahelyek megszűnése" – írtuk 2008. november 13-án.

Akkor körülbelül egy-másfél hónapja ütötte fel a fejét a gazdasági válság, de ennek ellenére Győr-Moson-Sopron megyében az első sokk után több mint 600 ember került utcára.

Írjon, ha jogsértés áldozatává vált

A cégvezetés törvénytelenül bocsátotta el?

Úgy érzi, nem a jogszabályoknak megfelelően jártak el Önnel és munkatársaival?

Írja meg esetét az online@kisalfold.hu e-mail címre, s utánajárunk az ügynek.Óriási bajban az autóipari beszállítók


A gazdasági folyamatok az elmúlt két és fél hónapban sajnos nemhogy nem fordultak meg – egyes közgazdászok, például a Nobel-díjas Paul Samuelson szerint 2012-ig várhatóan nem is fog ismét meglendülni a világgazdaság –, de mostanra már több mint 1500 ember vesztette el a munkáját megyénkben.

Még karácsony előtt tudták meg a Veritas dolgozói, hogy a próbaidősök és bérdolgozók után csoportos leépítésre is szükség lesz.

Összesen 270 dolgozónak mondtak fel a dunakiliti üzemben.


Téten 250 embernek mondtak fel

A következő szociális vészhelyzet a megye legfiatalabb városában, Téten alakult ki.

"Decemberben mintegy félszáz, szerda este pedig 200 embernek mondtak fel a Sokoró Kft-nél. Az ok: az autóipari megrendelő egyik napról a másikra felmondta a szerződést, nem kér több kábelt" – adtuk közre a rossz hírt január 22-én.


Az eddigi legnagyobb leépítés

Az, hogy a legnagyobb baj az autóiparban van jelenleg – s emiatt került óriási gondba a teljes Nyugat-Dunántúli régió –, jól mutatja a legutóbbi monstre leépítés.

A gazdasági válság kezdete óta a legnagyobb leépítést megyénkben a győri Syncreon Kft. jelentette be: 400 munkatársuktól kénytelenek megválni.

Az Audinál logisztikai feladatokat ellátó vállalkozás kevesebb megbízást kap mostantól a négykarikás német cégtől – nemcsak az autóipart sújtó recesszió miatt, hanem azért is, mert az Audi több logisztikai teendőt saját hatáskörébe vesz vissza.


Mitől döbbenetes ez a szám?

Megyénkben összesen már több mint 1500 kerültek utcára – pontosan 1520-an. A legdöbbenetesebb ebben a számban, hogy ez az adat a lehető "legóvatosabb", hisz a kisebb leépítésekről, néhány főt érintő elbocsátásokról nem kap hírt a média.

Ettől függetlenül ezek ténye – sajnos – aligha kérdéses.


Országosan 20 ezer ember vált munkanélkülivé

Az Index elbocsátásszámlálója szerint országosan mostanáig több mint 20 ezer ember maradt kenyér nélkül.

Ebből az összesítésből az is kiderül, hogy Vas megyében legalább akkora baj, mint Győr-Moson-Sopron megyében – nyugat-dunántúli szomszédunknál szintén több mint 1000 ember maradt munka nélkül –, miközben Komárom-Esztergom megyében az elbocsátottak száma már 3000 fölé ugrott.

Az elbocsátásszámláló szerint egyre nagyobb gondokkal küzd az építőipar és a banki szféra is – a válság ezeken a területeken is mind több állást követel. 

KSH: hivatalosan 9 ezer ember lett munkanélküli

A munkanélküliségi ráta 8 százalékos volt 2008 negyedik negyedévében, 0,3 százalékkal haladta meg mind a harmadik negyedévi, mind a 2007 október-decemberi időszak rátáját – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A foglalkoztatottak száma 3 millió 881 ezer, míg a munkanélkülieké 337 ezer főt tett ki a 2008 október-decemberi időszakban. A munkanélküliek száma 9 ezer fővel több volt, mint a harmadik negyedévben, illetve az előző év hasonló időszakában.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. pityesz 2009. április 28. 22:21
  „Hitem szép szavadnak mégis be csapá.Dübörög a gazdaság !? Én bátran vetem fel hitelt.Mos meg majd éhen halunk. Vagy mit tanácsolsz ???? Vagy várjam meg a többi éhezőt.Adják vissza a földet.Minden falu had termelje
  meg a kenyerét.Bányász falu meg bányász hasa ki a szenet.Vagy ha egy másnak ugrunk az jobb lesz?”
 • 30. enzof 2009. február 02. 15:30
  „Sajna ez még csak a kezdet!!”
 • 29. tricse 2009. február 01. 18:04
  „határozott magánvéleményem,hogy ha lett volna egyik sem válasz akkor mentek volna többen is!

  ki lenne jó?--hehe--jó kérdés,bár valahol olvastam egy véleményt,hogy végre szakemberek kezébe kellene tenni az irányítást és nem a politikusokéba-:)

  amúgy meg olyan nincs,hogy valami mindenkinek jó,tehát szívni mindig kell valakinek:(

  azon meg én is elgondolkodtam nem egyszer,hogy a hitelesnek tűnő,konkrét és érthető javaslatokkal előálló emberek hova a fenébe tűnnek el egyik pillanatról a másikra:)”
 • 28. Kami45 2009. február 01. 16:58
  „tricse
  Ne légy olyan naiv, aki úgy vélekedett, nem ment el szavazni, de szopja a többivel együtt, neki nincs joga reklamálni, mert nem volt akkor véleménye. Ha nem így van, akkor mond meg ki lenne a jó, mert szerintem abból lehet választani ami van.”
 • 27. MTT 2009. február 01. 15:29
  „Szerintem teljesen mindegy, hogy van-e hiteled, vagy sem, holnap lehet hogy kell a főbérlődnek a lakása, akkor megint pakolhatsz...Sajnos létbizonytalanság van mindenütt az országban. És erről legkevésbé Te vagy Én tehetünk..Én is örülhetek, hogy meg van a munkahelyem, talán - úgy tűnik - marad is, már csak az a kérdés, hogy fizetést tud-e majd adni.”
 • 26. Becseibea 2009. január 31. 19:30
  „Úgy tűnik örülhetek,hogy albérletben lakunk.Nincs semmink de HITELÜNK sincs és még megvan a munkahelyem...”
 • 25. balterswil 2009. január 31. 18:48
  „tricse: Hát igen, kedves Tricse, részben ezért vagyunk szopóágon...támogassuk az LMP-t!”
 • 24. tricse 2009. január 31. 16:43
  „"Jó helyre kellett volna tenni az x-et"

  akkor lehetett volna jó helyre tenni az x-et ha lett volna olyan válaszlehetőség,hogy EGYIK SEM!!”
 • 23. balterswil 2009. január 31. 15:02
  „Nem tudom, hogy miért kell ennyire hisztizni egy kis válság miatt. Mo.-n a polgárok jó része eddig sem a fizetéséből élt, tehát ha elveszti a munkáját legfejjebb heti 2x látogat csak el az Árkádba (vagy Dunapláza, Lidl etc...) Tudomásul kell venni, hogy a " jólét nem magától jön, azért sokat kell tenni".
  Aki sokat dolgozik SUV-val jár, aki nem, az pedig adja vissza a 10 éves kölcsönnel vett Suzukiját, ami amúgy is a banké.
  Különben is: az általunk választott kiváló miniszterelnök megmondta: - "el lehet innen menni"
  Így is van, de ki marad itt?
  És végezetül egy kis politika: a posztkommunista országok közül egyedüliként mi választjuk meg újra meg újra, időről-időre a volt állampárt utódpártját. Persze, persze mondják ilyenkor az emberek: - "nem én szavaztam rájuk", de akkor ki?- hisz többen voltak azok, akik ezeket a mindenre alkalmatlan gárdát preferálják.
  Mi akartuk ezt, hehe, nekünk Mohács kell!!!
  Egy barátomtól idéznék: - "Jó helyre kellett volna tenni az x-et"”
 • 22. zotya975 2009. január 31. 12:10
  „Kedves hard ! Gondolod hogy mindenki 200nm-es lakást vett a devizahitelből? És mi van azokkal akik 50nm-es lakást vett belőle mert kölcsön nélkül semmi esélye sok embernek hogy saját lakásba lakjon. Vagy mindenki maradjon a szülők nyakán, vagy menjen albérletbe? Általában senki nem jódolgából vesz el milliós hiteleket 25-30 vagy még több évre. Nem sokan tudnak összekuporgatni belátható időn bellül annyit, hogy kp-re vegyenek lakást ilyen "hatalmas" bérek mellett. Az megint más tészta, ha vki nyaralót, vagy luxusautót vesz a devizahitelből, ő nem kerül az utcára, ha nem tudja füzetni a törlesztést.”
 • 21. Fedayn 2009. január 31. 11:44
  „Csak a böszmék hazudták a jó világot, a normális ember már akkor látta a bajt!”
 • 20. előrelátó 2009. január 31. 11:43
  „hard: szerintem is ökör hozzászólás, ember, te nem értetted világos szavaimat! ÍA hitelekről meg amit nyilatkozol: szégyelld magad, bunkó!”
 • 19. alika 2009. január 31. 11:25
  „hard 17 18!
  Nekem nincs hitelem és utálom a segélyt mégsem találok munkát.
  Ökör egy hozzászólás volt a részedről.
  De tudod mit? Cseréljünk!”
 • 18. hard 2009. január 31. 10:25
  „a devizahitelesek meg ezt a kockázatot vállalták. Maximum magukat dobálhatják tojással.
  De hát milyen jó is deviza hitelből 200nm-es lakást venni jó esetben is max 20% önrésszel, most meg lehet sírni, hogy sok a gáz, emelkedik a törlesztőrészlet.”
 • 17. hard 2009. január 31. 10:22
  „előrelátó :
  ezek olyan adók melyek mindenkit érintenek. Meg kéne szokni, hogy KÖZteherviselés van, nem csak várni kell a postást a segéllyel. Engem meg az zavar, hogy a 1,5-2 millió normálisan bejelentett közé tartozom, és eddig csak rám/ránk bírtak terheket rakni. De gondolom ön jól elvolt abból amit tőlem levonnak havonta.”
 • 16. akinemfél 2009. január 31. 09:40
  „Egy bátortalan,széthúzo néppel bármit meg lehet csinálni. Megérdemeljuk.”
 • 15. Szerszámkovács 2009. január 31. 09:24
  „Végre lesz ideje az új bevásárló központokba ellátogatni. Hamarosan elkészül a Lidl. és utána a Dunapláza.”
 • 14. előrelátó 2009. január 31. 07:19
  „k: enyhén szólva túlzás a költségtérítés......én is napi 200 km t teszek meg a munkahelyemig......havi 30 ezret kapok térítésre......
  nézzük őket: egy példán: tegyük fel, hogy ő is 101 km ről jár be : kap egyfelöl 231000 fizetést, aztán 267000 ft-ot /????/ a beutazásra, mindegy hogy havi 20 szor vagy 3 szor jelenik meg a parlamentben...aztán száálásköltségre felveszi a 116000 ft-ot, majd tételezzük fel, hogy valamelyik bizottsági tag és felveszi ezért is a 163000ft-ot. Össze se merem adni, de legyünk túl rajta: ez 777000 ft!!!!!! Felháborító!”
 • 13. k 2009. január 30. 23:09
  „Tudom , hogy váltság van,viszont van akiket kevésbé érint.
  A melós napról napra élt a munkájából.Most azt is elvesztette.Családok kerülnek utcára, mert nem tudják fizetni a rezsit, a tartozásokat.Eladósodnak.
  A vérszívók számára nincs váltság.Ők egyenlőbbek az egyenlők között.
  Ők majd megoldják maguknak közpénzekből, amit eladóztatnak tőlünk. Nekik továbbra is fog jutni pénz szép új autóra, mert hát a másikban már volt pár száz kilométer. Nekik a váltságra is van mentelmi joguk.
  Hatalmas pénzeket vesznek fel tisztelet díj ként és költség térítés is kapnak. ( http://www.parlament.hu/pairhelp/alap_potdij.htm )
  ( http://www.parlament.hu/kepv/kimutatas.htm )
  Nézzétek meg, besz@rtok.”
 • 12. Túrabakancs 2009. január 30. 22:28
  „Érdekes, most tavasz előtt fogadta el a parlament, hogy aki tojással vagy papír-
  galacsinokkal dobálózik, az 2-éves börtönre számíthat! Nem véletlen az időzítés!
  Jön a tavasz, kezdődhetnek a tüntetések, gondolom erre fel siettek megalkotni
  ezt a törvényt. Ez már tényleg a vég kezdete...”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szociális kasszát közösen fizetjük

Győr - Izgalmas régiónak tartja a mienket, jó mutatókkal Szűcs Erika szociális és munkaügyi… Tovább olvasom