Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

Több milliárddal apad a bevétel

Nagyítóval kell keresni a pozitív megállapításokat a győri önkormányzat 2010-es költségvetési koncepciójában.

A több milliárd forinttal kisebb bevétel miatt kevesebb pénz juthat utakra, az épületek állagmegóvására és a vállalkozások támogatására.

A győri közgyűlés két hét múlva tárgyalja az önkormányzat jövő évi költségvetésének koncepcióját. Az anyag olvastán az embert az elmúlt évtizedben ritkán fogta el a mosolyoghatnék, de most a szokásosnál is gyászosabb hangú lett a tervezet. Az ok a kormányzati intézkedésekben és a válság hatásaiban keresendő.

Az állam jóval kevesebb pénzt juttat az önkormányzatoknak jövőre az ideinél. Borkai Zsolt polgármester előterjesztése szerint Győrbe emiatt 1,3–1,4 milliárd forinttal kevesebb központi forrás érkezhet 2010-ben, miközben a járulékterhek mérséklése csupán jóval kisebb megtakarítást eredményez.

Az idén kétmilliárd forintos lakóutca-felújítási program szerényebb mértékben folytatódik.
Ehhez társul, hogy a gazdasági válság miatt a helyi adóbevételek stagnálása, de inkább csökkenése várható. A város azzal is számol, hogy miután jövőre a települések helyett az APEH szedi be az iparűzési adót, a pénz később landol a város számláján. Emiatt apadhat a kamatbevétel. Ugyancsak a recesszió hatása, hogy az ingatlanpiac pang, így a város az idei 950 millió forintos vagyonértékesítési bevételi terv legfeljebb felét szerepelteti majd a büdzsében.

Ha zsugorodik a torta, lesznek vesztesek is. Az épületek állagmegóvására fordított összegeket jelentősen megkurtítják. A mikro- és kisvállalkozások munkahelymegtartó támogatására az idei 150 millió forinttal szemben biztosan kevesebb jut.

A nadrágszíjmeghúzás nem érinti a már megkezdett vagy előkészített fejlesztéseket. Így megépül például a Szigetet Révfaluval összekötő híd, az új Bácsai út, befejezik az új hulladékgazdálkodási rendszert, felújítják a Széchenyi teret és környékét, bővítik a ménfőcsanaki óvodát. Az idén kétmilliárd forintos lakóutca-felújítási program viszont szerényebb mértékben folytatódik.

Borkai Zsolt polgármester egyetértett azzal, hogy a koncepció nem kellemes olvasmány, de megjegyezte: ez amiatt van, mert a válság és az önkormányzatokat sújtó kormányzati intézkedések a város költségvetését a 2006-os – még az Audi adófizetővé válása előtti – szintre vetik vissza jövőre. ˝Szomorú, hogy a megszorításokhoz a győri szocialista országgyűlési képviselők is asszisztálnak˝ – tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. szocdem 2009. december 03. 17:04
    „˝Szomorú, hogy a megszorításokhoz a győri szocialista országgyűlési képviselők is asszisztálnak˝ - tette hozzá.

    Na igen! Valóban szomorú, d a legszomorúbb az, hogy egyáltalán aszisztálhatnak! Egy normális országban, aki nem ért a kormányzáshoz, hibákat és súlyos bűnöket halmoz fel, az önkén eltakarodik a hatalomból.. Ezeket ki se lehet onna verni olyan zsíros az a húsos fazék...
    Kiváncsi vagyok mi lesz velük, ha majd a saját ügyességükből kell megélniük, nem a képviselői fizuból? el mennek lapátolni minimálbérért, vagy tüntetni fognak hogy "munkát, kenyeret" ??? Esetleg elénekli velük végre Kóka efti is az intrnacionálét, hogy lássuk mekkora prolik??? Hányinger!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: a győri kismama az új vírustól betegedett meg

A Petz-kórházban kezelt 21 éves kismama szervezetében a H1N1 szövődményeként alakult ki a… Tovább olvasom