Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Több hónapot késhet a Duna-projekt néhány szakaszon

Elsősorban a folyó Budapest feletti szakaszain számítanak jelentősebb késésre. Dunaszentpál és Mecsér térségében új árvízvédelmi töltés épül.
Három-négy hónapot késhet a Duna-projekt a folyó egyes szakaszain, a csaknem 30 milliárd forintos árvízvédelmi fejlesztést a márciusi havazás és a júniusi árhullám hátráltatta - mondta a projekt vezetője hétfőn Szekszárdon.

Pintér Beatrix lakossági fórumon kifejtette: elsősorban a folyó Budapest feletti szakaszain számítanak jelentősebb késésre, több projektelem ugyanakkor határidőre elkészül.

A 85 százalékos európai uniós támogatással zajló beruházás keretében a mintegy ezer kilométernyi magyarországi árvízvédelmi töltés legrosszabb állapotú, 200 kilométeres szakaszán végeznek magasítást, megerősítést, egy-egy rövidebb szakaszon pedig új töltés is épül. Az eredeti határidő 2014. március 31., így a munkálatok várhatóan jövő év nyarán fejeződnek be.

Az árvízvédelmi létesítmények 510 ezer ember biztonságát szolgálják majd, és 170 milliárd forint értékű vagyont védenek meg.

A munkálatok jelentős része Győr-Moson-Sopron megyében zajlik, ahol többek közt Dunaszentpál és Mecsér térségében új árvízvédelmi töltés épül.

A Fejér és Tolna megyei munkálatok kivitelezői a fórumon jelezték: a három - összesen nettó 5,069 milliárd forintos - projektelemből kettő várhatóan még idén befejeződik. A vállalkozási ár - az árvíz és a műszaki tartalom változása miatt - körülbelül 130 millió forinttal haladhatja meg az eredeti összeget - mondta a projektvezető. A két megyében 11 település - Báta, Bogyiszló, Fadd-Dombori, Tolna, Gerjen, Paks, Madocsa, Bölcske, Ercsi, Őcsény, Decs - külterületén 53 kilométer hosszban erősítik meg a töltéstesteket.

A Colas Alterra Zrt. és a Duna Aszfalt Kft. konzorciuma, illetve a Magyar Vízépítő Zrt. projektvezetője szerint a munka várhatóan még az idén befejeződik. Dalmady Tamás, a Sió-árvízkapu több mint 500 millió forintos felújítását végző Ganz-Reál Konzorcium vezetője arról számolt be, hogy az érdemi munkát most tudják elkezdeni; korszerűsítik az acél- és vasbetonszerkezeteket, a gépi berendezéseket, valamint az üzemviteli épület és a vezérlőtorony rekonstrukciójával szakaszvédelmi központot alakítanak ki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragikus buszbaleset - Mécsesgyújtás a győri Széchenyi egyetemen - videó, fotók

A szombaton elhunyt Tapodi Péterre és Fűzy Ákosra, a győri, az egyetemi kosárlabdasport jeles… Tovább olvasom