Kisalföld logö

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 3°C

Tíz percen múlt a szakácsarany

Győr–Erfurt - Nemhogy megfőzni, felsorolni is nehéz azt a menüsort, amellyel a magyar nemzeti szakácsválogatott indult az idei erfurti szakácsolimpián. A csapat győri tagja már azok közé a séfek közé tartozik, akik a világtrendeket hozzák el „a régió tányérjaira".
Konfitált balatoni fogas haltepertővel, kapros tökduettel, enyhén füstölt kecsegederék retekhálóban posírozva, spárgaszőnyegen, aszalt paradicsommal, tormás pezsgőmártással, biosaláta-csokor zöldcitromos rákvinegrettel. Ez még csak az előétele annak a menünek, amellyel sikerült hangos szakmai sikert elérnie a magyar válogatottnak:

a rókagombás báránygerincfilé és a káposztás báránycombterrine csak ezután következett (és akkor még nem is beszéltünk az ambrózianektáros jégbordesszertről és a virágmézes szőlőparféról...).

Három ezüstérmet hoztak haza a múlt hét végén Erfurtból, a 22. Nemzetközi Szakács- és Cukrászolimpiáról; magyar csapatnak több mint húsz éve nem sikerült bronznál jobb eredményt elérnie. Győri szakember is erősítette a válogatottat, Balogh Ádám, a győri Big Ben séfjének személyében, aki szerint a világ legjobbjai között nemcsak a szakmai tudás, hanem a logisztika is döntő.

Szakácsolimpia után: 110 főre főzött álommenüt a magyar csapat, köztük Balogh Ádám győri séf. Fotó: Bertleff András
Szakácsolimpia után: 110 főre főzött álommenüt a magyar csapat, köztük Balogh Ádám győri séf. Fotó: Bertleff András

– Fontos, hogyan tudnak együtt dolgozni a szakácsok, s bár mi korábban csak versenyekről ismertük egymást, a végére összecsiszolódtunk. Kellett is, hiszen nagyon erős mezőnyben, több Michelin-csillagos versenyző között indultunk, nem beszélve a skandináv versenyzőkről, akik feltörtek az utóbbi években, s ma az északiak uralják a gasztronómiát... – mesél a harmincegy éves séf, akit alaposan megizzasztott a versenyprogram. A négyféle „innovatív főételt", hatféle előételt, cukrászfalatokat és „finger foodot", azaz összetett, aprócska falatkákat felvonultató – hidegtál mellett a meleg menüsort 110 főre(!) kellett elkészíteniük. Több mint húsz kiló húsból, öt óra alatt, méghozzá percre pontosan – ezen múlt az aranyérem.

– Néhány perccel kicsúsztunk az időből, s ezért rögtön levontak tíz pontot, így elestünk az aranyéremtől... – mondja Balogh Ádám, aki azért nem búslakodik, inkább készül a 2010-es világbajnokságra. Azt persze még nem tudja, pontosan milyen fogások kerülnek majd a zsűri elé, de valószínűleg a nemzetközi trendeknek megfelelően könnyű ételek. A túlsütött, agyonfűszerezett húsoknak ugyanis leáldozott, ma inkább meghagyják a hús természetes zamatát, s az ízesítésben is a zöldfűszerek dominálnak. A hagyományos magyar konyha ebbe a vonulatba nem nagyon illik bele, s Balogh Ádám szerint már messze nem ott vagyunk a nemzetközi gasztronómiai térképen, ahol eddig.

– Régebben világhírű és mindenhol keresett volt a magyar konyha, most azonban a nehéz, zsíros ételeinkkel 20–30 évvel el vagyunk maradva más nemzetektől. Nehezen tudunk megújulni technológiában vagy az alapanyagok terén; elég, ha az eliparosodott állattartást, az állatok takarmányozását nézzük. Szerencsére már a konyhákban van az új generáció, s az éttermekben is egyre több az igényes, korszerű ételeket igénylő vendég.

Olvasóink írták

  • 3. Kála 2008. november 05. 08:06
    „Gratulálok! Fantasztikus dolog, örülök, hogy a Kisalföld publikálta ezt a nagyszerű eredményt!
    Akit érdekel, bővebb beszámoló található a www.mngsz.hu oldalon.

    Kála”
  • 2. raffy2 2008. október 30. 19:30
    „én is gratulálok,legközelebb meglesz az arany is.”
  • 1. Kálmán Kinga 2008. október 30. 18:03
    „Gratulálok Ádám! További sok sikert kívánok!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Humanitárius bolt nyílik

Győr - A közeljövőben nyílik egy olyan bolt a győri belvárosban, ahol sérültséggel élő emberek… Tovább olvasom