Kisalföld logö

2017. 04. 28. péntek - Valéria 7°C | 10°C Még több cikk.

Tiszteletdíjakban mérhető változás

Fejlesztésekre, működtetésre fordíthatják a „megmaradó" tiszteletdíjakat a megyei városok: tavaly ősz óta kevesebb képviselővel működnek a testületek. Győrben 20,5 millió, a megyei önkormányzatnál 62 millió forint lesz így az éves megtakarítás.
"Városokban lenne értelme a képviselői létszám csökkentésének: ott – tiszteletdíj lévén – megtakarítással is járna" – ezen véleményen volt jó néhány tavaly megkérdezett települési polgármester (Kisalföld, 2010. április 22.). Az elmúlt év őszén átlagosan a képviselők harmada kikerült az önkormányzatokból: utánanéztünk, mekkora megtakarítást jelentett ez a nagyobb megyei városok és a megyei közgyűlés esetében.

A legtöbbet – már a létszám okán is – utóbbi testületben spóroltak: ott negyvenegy helyett huszonegyen maradtak. „A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés a 2010–2014. közötti időszakban kevesebb képviselővel, kevesebb bizottsággal és bizottságonként kevesebb taggal működik, valamint eltöröltük a tanácsnoki tisztségeket is, így éves szinten közel 62 millió forintos megtakarítást tudunk elérni" – tájékoztatott Ponty Zita, a megyei önkormányzat sajtóreferense.

Húsz és fél millió forintot takarít meg évente a győri önkormányzat azzal, hogy harminckettőről húszra csökkent a képviselői létszám. Ez havi szinten valamivel több mint 1,7 millió forintot jelent – az erről szóló kimutatást kérésünkre dr. Csörgits Lajos győri aljegyző küldte el szerkesztőségünknek. Sopronban nyolc képviselővel kevesebbet választottak: huszonhatról tizennyolcra csökkent számuk a testületben. A megspórolt tiszteletdíjakból ott nagyjából 15 millió forintot lehet más célra fordítani. Számításaink hozzávetőlegesek, hisz több tényező is befolyásolja a megtakarítások nagyságát: erre jó példa Mosonmagyaróvár. Ott tavaly október óta kilenc képviselővel kevesebben ülnek a testületi üléseken – huszonnégyről tizenötre csökkent a számuk. Ha csupán a képviselők számának karcsúsítását nézzük, nagyjából 12 milliós a megtakarítás. Csakhogy az előző ciklushoz képest nem egy, hanem két alpolgármester kap tiszteletdíjat: havi 251 ezer 200 forintot. Emellett a hivatal bővült egy (gazdasági) főtanácsadóval, egy önkormányzati tanácsadóval, valamint egy idegenforgalmi és egy védelmi közbiztonsági tanácsnokot is kineveztek (utóbbi kettő önkormányzati képviselő, s tiszteletdíjuk a képviselői alapdíjon felül, annak kilencven százalékával növekedett). Igaz, két bizottságot összevontak. Kapuváron tizennyolc helyett tizenkét képviselővel számolhatnak: ez közel nyolcmillió forintos megtakarítást jelent az önkormányzat számára. Csornán az előző ciklus tizenhét képviselőjéhez képest tizenkettő maradt: itt megközelítőleg 7,5 millió forint a megtakarítás.

A megyei közgyűlés kevesebb képviselővel, kevesebb bizottsággal, bizottságonként kevesebb taggal működik, s eltörölték a tanácsnoki tisztségeket is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kátyúkár a megyei (fő)utakon: 170 bejelentésből 70 volt jogos

A kárrendezést érintő hasznos tanácsokon kívül az is kiderül írásunkból, hogy mennyi pénzt fizetett… Tovább olvasom