Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Tiszta víz a Dunába, már szagtalanul

Győr-Bácsa - A bácsaiak bevallják: nem bíztak igazán a szennyvíztisztító telep bővítésében, pontosabban abban, hogy ezzel megszűnik a környéken a sokáig szenvedett bűz. Most már az igazán kánikulás időszak után láthatóan megnyugodtak a kétkedők...

Ha nyár, akkor bűz – hosszú évekig így éltek a bácsai szennyvíztisztító telep környékén élők. Kétkedve fogadták a telep bővítését is, amelynek révén jelentős uniós támogatással, 5 milliárd forintos költséggel gyakorlatilag teljes volt az átépítés.

Láthatták a részleteket

Az építés során többször volt a helyszínen nyílt nap, amelyre elsősorban a környékbeliek mentek el, s faggatták a szakembereket minden apró részletről. „Bűzhatás" szempontjából az idei nyár volt az igazi próba. Panasz nélkül teltek a kánikulás napok. Már az is hír, ha valami jól működik? – kérdezhetnék. Ha valaki jól körülnéz: bizony hír...

Érdemes néhány mondatot szánni az előzményekre. 2005. október 20-án megkezdődött a győri szennyvíztisztító telep 1 éves próbaüzeme. Az első télen hulló nagy mennyiségű csapadék okozott üzemeltetési problémákat, egy kemény, hideg időszakban még a „biológiai munkát" végző baktériumok jó része is megfagyott. A tapasztalatok miatt meghosszabbított próbaüzem csak 2006. július 20-án ért véget. Ezalatt a telep megbízhatóan tartotta azokat a kibocsátási határértékeket, amiket az EU és Magyarország hatályos jogszabályai előírnak.

A beruházás jelmondata: »Tiszta vizet a Dunába«, elfogadott tény lett.
A próbaüzem után megkezdődött az egyéves garanciális időszak, melynek során néhány gépészeti meghibásodástól eltekintve a telep összes berendezése megbízhatóan üzemelt. Ebben az időszakban sem volt példa határérték-túllépésre vagy bejelentett bűzpanaszra, ami a régi telep esetében gyakori volt. Ez az első nyár, amelyben a telep már minden értelemben üzemszerűen működik.

Fontos újrahasznosítás

A szennyvíztisztító telep amellett, hogy a beérkező vizet megtisztítja szennyező anyagainak több mint 90%-ától, a szennyvízből kivont anyagok újrahasznosításában is nagy szerepet játszik. A vízből kivont anyagok mint szennyvíziszap kerülnek kezelésre. Első lépésben anaerob rothasztás során, szervesanyag-lebontás mellett veszti el szaghatásának és fertőzőképességének nagy részét, majd egy szárítóberendezés segítségével a kezelők a maradék baktériumokat és szaghatást okozó anyagokat is eltávolítják.

Biogáz, komposzt

A szennyvíziszap rothasztása során értékes biogázt termelnek a lebontó baktériumok, ami gázmotorokban alakul át energiává. Ez az energia amellett, hogy megújuló forrásból származik, segít a szennyvíz tisztításában. A tisztítás során eltávolított anyagot vissza kell helyezni a környezetbe, mert a környezet védelme érdekében amit lehet, újra kell hasznosítani. A Pannon-Víz zrt. által gyártott szennyvíziszap-granulátumot az engedélyező hatóság megvizsgálta és alkalmasnak találta mezőgazdasági kihelyezésre. A granulátumot a szentiváni ipari és mezőgazdasági kft. használja művelt földjein. (Másrészt a kommunális szolgáltató kezelésében lévő likócsi telepen komposzt készül.)

Jutasi Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótérhez szabvány szerint nem jár kerítés

Tisztelt Illetékesek! Nem értem, hogy Győr-Ménfőcsanak, ha EU-szabvány szerint építette a… Tovább olvasom