Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Tilos legyen-e a füstölés?

Győr - Megoszlanak a vélemények a vendéglátók között a füstmentes szórakozóhelyekkel kapcsolatban. Elvileg januártól tiltották volna ki a cigarettát a kocsmákból, éttermekből, ám valószínű, hogy ez most egy évet csúszik.
Mint köztudott, a javasolt törvény januártól lépett volna életbe: e szerint hazánk valamennyi vendéglátóhelyéről kitiltanák a cigarettát. A korábbi egészségügyi miniszter által szorgalmazott tervezetet azonban levették a napirendről, mondván, hogy most – a gazdasági válság közepén – sürgősebb kérdésekkel kell az országnak megküzdeni. Így valószínűleg egy évet késik a tilalom, amit egyébként is ellenez a vendéglátók testülete. A szervezet elnöke a minap tárgyalt erről a kormánnyal, ez azonban nem jelenti azt, hogy egybehangzó volna a szakma véleménye a füstmentes szórakozóhelyekről.

A tizenkét évig működött, győri Görög ételbár vezetője, Weisz Ildikó például híve lenne a változtatásnak. Azt mondja, napközben eddig sem engedélyezte a dohányzást és ez nem vetette vissza a forgalmat.

Az egyik zavarja a másikat, míg a másik nem zavarja az egyiket. Fotó: Krizsán Csaba
Az egyik zavarja a másikat, míg a másik nem zavarja az egyiket. Fotó: Krizsán Csaba

– Egy vendéglátós nem tehet egyenlőségjelet a dohányos és a nemdohányos közé, mert van egy fontos különbség: az egyiket zavarja a másik, míg a másikat nem zavarja az egyik. Azt hiszem, hogyha mindenhol egyformán betiltják a füstöt, akkor a forgalom nem esik vissza, mert az emberek továbbra is szórakozni, enni akarnak. S ha szükséges, hát kimennek az utcára – véli Weisz Ildikó. – Azt sokkal visszásabbnak érezném, ha nem teljes körű volna ez a tilalom és bizonyos kiskapukat hagynának, amelyek miatt egy-egy hely komoly előnybe kerülhetne a többiekkel szemben. Ez szinte tönkretehetné azokat a vállalkozókat, akik a helyiségüket nem tudják megfelelően kialakítani – szögezi le a győri vendéglátós.

Erről olyan véleményt is hallottunk: ha a dohányosok az utcára szorulnának, akkor szinte biztos, hogy a vállalkozót a zsivaj miatt azonnal feljelentenék a lakók, nem is szólva a szemétről. De visszatérve: a vendéglátók többsége természetesen ellenzi a törvényt, s nyilván okkal tart tőle.

Góga István, a győri Kreszta étterem vezetője elnökségi tagja az ipartestületnek, s így aktívan küzd a módosítás ellen, annak ellenére, hogy ő maga nem dohányzik.

– Tökéletesen megértem a nemdohányzókat, mivel én magam sem szeretem, ha evés közben az orrom alá füstölnek. Mégis úgy gondolom, hogy azokban az egységekben, ahol el tudják különíteni egymástól a füstmentes és a dohányzóhelyiséget – a vendéglátóhelyek kilencven százaléka ilyen –, nem szabadna ráerőszakolni a tilalmat a vendégekre. Nem ok nélkül tartunk ettől: láttam a nyugat-európai statisztikákat, Írországban például harminc százalékkal esett vissza a forgalom – mondja Góga István.

Olvasóink írták

 • 4. Ms.Wolf 2009. március 28. 09:13
  „Vendéglátósok, ébresztő!
  Ha a szórakozóhelyeken be lesz tiltva a cigi, akkor ti bezárhattok, mert senki nem fog 10 percnél többet ott tartózkodni. Akkor már megveszi a boltban a piát ( ami jóval olcsóbb) és otthon haverokkal, barátokkal füstölögve szépen elfogyasztja, a ti kasszátok meg üres marad.
  Nem a cigifüstbe döglünk bele....ha már itt tartunk.
  Egy étteremben tényleg legyen nem dohányzó rész, az kell.
  És a fentiekben leírt nem csak az én véleményem.
  Üdv: Ms.Wolf”
 • 3. lolita 2008. november 12. 23:20
  „Ettermek szep lassan kifognak halni,ugyanis ausztriaban inkabb megrendelik a kivant ennivalot gyorsan hazhoz szallitsak ,persze ital nelkül ami sokkal olcsobba kerül mint beülni egy etterembe!Naluk most ez a modi es jo ötletnek talalom!”
 • 2. upho 2008. november 12. 20:00
  „ez szepen hangzik de eleg torz :) a dohanyzo esti/ejjeli vendegek ca. a bevetel 70%-at hozzak hozzak/hoztak,
  nem a delelott eladott gyrosok ugye?”
 • 1. MTT 2008. november 12. 16:12
  „Legyen füstös kocsma, és ne legyen dohányzó egy étterem, ahol az emberek étkeznek, vagy egy kispresszó, ahol a családok a gyerekeikkel beülhetnének pl.egy sütire... Mikor osztályozzák a vendéglátóhelyeket, akkor kellene rögzíteni a működési engedélyben, hogy kategóriájában dohányzó, vagy nem. Szerintem mindkettőben lesz elég vendég, nem ezen fog megbukni egyetlen vendéglős sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarlós és Csintalan az év végi vendég

Győr - A Fidelitas győri szervezete a jövőben is folytatja „Egyenes beszéd" elnevezésű… Tovább olvasom