Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Természetvédők támadják a Nabucco gázvezeték tervét

A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint jóval több hátránya, mint előnye van a megagázvezeték tervnek.

Mint arról a kisalfold.hu elsőként számolt be megyénkben, februárban nyilvánosságra került a Nabucco gázvezeték tervezett nyomvonala.

A dokumentum szerint megyénkben 25 települést érintene az orosz gázfüggéstől mentesítő vezeték.

(Ide kattintva olvashatnak az érintett 25 településről és a három megyei szakaszoló pontról.)

"Az Európai Unió támogatását egyre kevésbé tudja maga mögött a beruházás"

Most a Magyar Természetvédők Szövetségének szakértői fejtik ki álláspontjukat a Nabucco-projektről.   

"A leköszönő kormány múlt heti ülésén, utolsó intézkedései között kiemelt beruházássá minősítette a Nabucco gázvezeték projektet.

A fosszilis energiahordozó szállítására életre hívott beruházástól a döntéshozók az ország energiabiztonságát várják, azonban a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) - több energiapolitikai szakértővel egyetemben - már korábban is kifejtette, hogy az Európai Unió támogatását egyre kevésbé élvező beruházás ezt a problémát nem fogja megoldani" - közölte Dóra Szilvia, az MTVSZ kommunikációs vezetője.


Vajon elkígyózik-e megyénkbe a Nabucco?
Vajon elkígyózik-e megyénkbe a Nabucco?


"Hosszabb távra biztosítana munkalehetőséget, mint a vezetéképítés"

"Az energiabiztonság kérdését kizárólag energiahatékonysággal és megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos együttes és hathatós támogatással lehet elérni. Az erre a területre fordított figyelem többek között a hazai gazdaságot is jobban élénkítené, továbbá hosszabb távra biztosítana munkalehetőséget, mint a vezetéképítés.

A Nabucco projekt fontosságát az is megkérdőjelezi, hogy a Magyarországon megépített stratégiai gáztárolót decemberre feltöltötték, ezáltal ebből az egy tározóból összesen körülbelül 1,9 milliárd köbméter gáz nyerhető ki, amely önmagában jelentősen hozzájárul a fűtési szezon napi 100 millió köbméter körüli felhasználásának fedezéséhez" - folytatta Dóra Szilvia. 

"A projekt rövid távú érdekek mentén csupán egy szűk csoport érdekeit helyezi előtérbe"

"A kiemelt beruházássá nyilvánítást az sem indokolja, hogy egy nemrég megkötött orosz-ukrán megállapodásnak köszönhetően a két ország közötti, évekre visszanyúló elszámolási viták megismétlődésére kevesebb esély mutatkozik.

Sőt, a projektgazdától származó információk alapján a legoptimistább becslések szerint is csak 2014-ben indul el minimum kapacitással, azaz 8 milliárd köbméterrel a gázszállítás, míg a maximális, 31 milliárd köbméter elérését 2024-re tervezik. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a projekt teljes élettartama 2055-2065-ig tart.

Tekintettel a fentiekre, illetve arra, hogy a gázvezeték megépítése hosszú távra meghatározná az energiaellátási-struktúrát, a természetvédők azt hangoztatják, hogy a projekt rövid távú érdekek mentén csupán egy szűk csoport érdekeit helyezi előtérbe.

Mindezen információk ellenére a volt kormány működésének utolsó napjaiban a beruházás kiemelt minősítéséről döntött, amely lecsökkenti a civil szervezetek és a telektulajdonosok érdekérvényesítési lehetőségeit" - mondta az MTVSZ kommunikációs vezetője.

"A döntést gondolja át és a kiemelt beruházássá minősítést vonja vissza" 

"A Nabucco gázvezeték megépítése visszavetné a klímaváltozás elleni küzdelmet, hiszen a fosszilis energiahordozókra való támaszkodást elmélyíti, miközben a külső függőséget cseppet sem csökkenti.

Emellett összehasonlíthatatlanul alulmarad – elsősorban a kis és közepes vállalkozások tekintetében – a hazai gazdaságélénkítés, a munkahelyteremtés és más hosszú távú előnyök kapcsán is az energiahatékonysági beruházásokkal szemben" - hangsúlyozta Fazekas László, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

"Éppen ezért az MTVSZ kéri a jelenlegi és különösen a következő kormányt, hogy a döntést gondolja át és a kiemelt beruházássá minősítést vonja vissza" - tette hozzá Fazekas László.
 

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. info2009* 2010. május 16. 14:28
  „A Nabucco vezetek Torokorszagbol - Ausztriaba es Nemetorszagba szallit majd gazt - Magyarorszag NEM a celallomas...Csak legfeljebb krizis helyzetben "kaphatunk" belole jo penzert.

  Magyarorszagon annyi a termalviz, hogy a futest az egesz orszagban abbol es geotermikus energiabol fedezni lehet, Paks ellatja az orszag energiajanak tobb mint felet es ha jol tudom meg fejleszteni is akarjak tovabb. Napenergiaval is lehet futeni, fa tuzelesu kalyhak is leteznek, szelenergia is van, akkor minek egy ronda es veszelyes vezeteket epiteni orszagunkon keresztul, ami nem a mi hasznunkat szolgalja?

  Vigyek keresztul Szerbian, Horvatorszagon, Szlovenian es ugy menjen Ausztriaba es Nemetorszagba.

  Remeljuk, a jelenlegi politikai vezetes, meg fogja torpedozni ezt a monstrumot.”
 • 20. denes 2010. május 14. 07:16
  „Azért Ti, kedves Hozzászólók, sem vagytok túlságosan jobbak a Deákné vásznánál! Nem kell szélerőmű? Tudjátok, mennyi forog a környékünkön? Nem? Hát akkor utazzatok Ács meg Levél felé? Ahol nincs egyéb gond (nem röpülnek a madarak és nem takarják el az Apátságot), ott lehet.
  Másrészt a nap energiáját kihasználó berendezések szépségéről vitatkozhatnánk, de sajnos, ha én szeretnék felszereltetni egyet, azt a közalkalmazotti fizetésemből nem tudom megtenni, de a jó pár évvel ezelőtt bevezetett, kedvezményes hitellel modernizált gázt még valahogy kinyögöm, mert mit tudok tenni.
  A zöld szervezeteknek meg javasolom, hogy egy pár hétig próbáljanak meg a törvények alapján dönteni ill. amit pedig még komolyabban javasolok, hogy hozzák nyilvánosságra tagjaik számát. Igen elcsodálkoznánk, hány ember nevében nyilatkozva fekszenek józan ésszel támogatandó projektek elé. Aztán meg hány szervezet fúj visszavonulót, ha valakitől kapnak egy kis baksist?”
 • 19. adalfold 2010. május 13. 15:47
  „A DÉli-áramlat persze jöhet, mi?
  LMPsek?”
 • 18. hölör 2010. május 13. 11:58
  „Nem tudom, nekem tetszik az ötlet, hogy ne legyünk külső függőségre utalva (eddig az ukránoktól <moderálva> most meg a törököktől fogunk), az sem tűnik rossznak, ha nem pazarolnék el fűtésre kétszer annyi pénzt, mint amennyit feltétlenül kellene. Csak ki finanszírozza meg a lakások szigetelését pl.?
  Magyarázzátok már el a megélhetési zöld mit jelent?”
 • 17. Mankapunka 2010. május 12. 23:19
  „Pedig olyan jó szöveget írtam!!!!!! :))))”
 • 16. arrabonem 2010. május 12. 14:36
  „Mankapunka,
  Ezek szerint Oszama Bin Laden nem terrorista, hanem a környezetvédők nemzetek feletti vezetője?”
 • 15. kiscic 2010. május 12. 13:43
  „Nem konkrétan ehhez a témához, csak úgy általában a zöldekhez:

  - Miért tiltakoznak a zöldek a szőrmebundák ellen, a bőrkabátok ellen pedig miért nem?
  - Mert sokkal könnyebb idős néniket festékspray-vel fenyegetni, mint motoros vagányokat.

  Mindenbe bele kell kötniük, miért pont ebbe ne kötnének bele?????

  A szélkerekek azért nem voltak jók, mert "zavarta a túzokok vándorlását". Van a túzoknak szeme, majd kikerüli. De ha nem lettek volna a szélkerekek, akkor az lenne a bajukra, h miért nincsenek!!!!”
 • 14. Deejay 2010. május 12. 13:17
  „A zöldek mivel fűtenek,világitanak,mosnak,utaznak stb?”
 • 13. Pedró 2010. május 12. 13:01
  „12. Munkapunka: Jó ötlet! Kezdjük a mindenért reklamáló zöldekkel!!”
 • 12. Mankapunka 2010. május 12. 12:53
  „szerintem az embereket kellene <moderálva>!!!!!!

  Zavarják a környezetet.”
 • 11. omm 2010. május 12. 12:33
  „sötét zöldek”
 • 10. sorok_közt 2010. május 12. 12:28
  „igen így van!”
 • 9. arrabonem 2010. május 12. 11:41
  „Agent hozzászólásával le kellene zárni ezt a fórumot.
  Ennél jobb/kifejezőbb hozzászólás nem lesz.”
 • 8. Agent 2010. május 12. 11:26
  „Belga után szabadon:
  Az atom sugároz az a baj, a vízerőmű zavarja a halakat az a baj, a szélerőmű csúnya, meg zavarja a madarakat az a baj, a szénerőmű füstöl az a baj, a naperőmű csúnya az a baj, de ha megnyomom a kapcsolót a falon és nem ég a villany az a legnagyobb baaaj. Megélhetési zöldek.”
 • 7. FREDDY/S 2010. május 12. 10:49
  „Most már jó lenne, ha létezne egy hosszútávú fejlesztési terv, melyben a valódi cél érdekében a környezetkímélő beruházásokat helyeznének előtérbe az elhibázott "olcsó gáz" programmal szemben, nemde...”
 • 6. aky18 2010. május 12. 09:51
  „Azért a természetvédők is csak gázzal fűtenek, meg kocsival járnak szóval jobb, ha kussolnak!!”
 • 5. bn 2010. május 12. 09:35
  „Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy túlzásba vittük a demokráciát. Lassan mindenkinek joga van mindenhez, közelessége meg semmi). Én azt mondom, hogy a maradék 9,8 millió ember - vagy legalább aki gázzal fütt - tiltakozzon a környezetvédők ellen. Mert lassan már minden zavarja őket, a szélenergia zavarja a madarakat, az elkerülő út zavarja a madarakat (a nem megépült út meg zavarja fél Budapestet). Abba nem gondolnak bele, hogy ha nem lesz gáz, akkor mindenki fáért fog kijárni az erdőbe... Mert ugye más alternatíva nem nagyon van, mert "szénbányáink terv szerint kiapadtak", ami meg még működik, az kapacitással nem bírja.
  Szerintem itt is csak arra megy ki a játék, hogy ha pénzt kapnak, akkor befogják a szájukat...”
 • 4. Jandex 2010. május 12. 09:33
  „No comment.”
 • 3. sorok_közt 2010. május 12. 09:23
  „Ezért utálom ezeket a rohadékokat. Bős-Nagymaros ügye nem volt elég nekik. ezeknek semmi se drága, csak hogy (le)szerepelhessenek. Azok az alternatív megoldások soha nem hozzák be a bekerülési költséget.”
 • 2. Pedró 2010. május 12. 09:06
  „Ezeka .... mindenbe belekötnek, semmi nem jó nekik!
  Ezeknél az embereknél kellene kikötni a gázt, mert nem épülhet meg a vezeték.
  Akkor lenne ám sipárgás!!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 81-esen: kerékpárost ütöttek el a főúton - képekkel

Egy Toyota kisteherautó haladt a 81-es főúton kedden dél körül, amikor Győr közelében, az autópálya… Tovább olvasom