Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Terményáldást rendeztek tizenötödször Győrben

Győr - Harminc kiállító vett részt hétvégén Győrött a tizenötödik terményáldáson. Beszédes, hogy a rangos kulturális eseménysorral összekötött termelői seregszemlét hajdan megálmodó húsz kertészből már csak nyolcan voltak jelen.
„Jó volna, ha a Terményáldás szívet-lelket gyönyörködtető ünnepségéből azt szűrné le a városi ember, hogy a nagy bevásárlóközpontok polcain is érdemes a magyar termékeket keresni, hiszen mennyivel ízletesebb a magyar alma, a szilva vagy éppen a burgonya, mint a spanyol vagy a brazil, vagy más messzi földről ide érkező termék" – summázta köszöntőjében a Terményáldás egyik alapgondolatát Németh Zoltán, Győr alpolgármestere. A városvezető utalt a hagyomány lényegére is, vagyis arra, hogy régen a gazdák az aratás befejezésekor a friss búzakalászra és a föld más gyümölcseire papi áldást kértek – akárcsak a hétvégén a Széchenyi téren, ökumenikus szertartás keretében.
„Én ezért jöttem ide: az áldásért. Eladni el tudom a portékát otthon is" – vallja a szili Ulmus faiskola tulajdonosa, Kiss Ernő, aki mind a tizenöt esztendőben kiállította a terményeit.

Régi arcokból egyébként nem volt hiány a vásárban, a méhészek, a borászok, és főleg kertészek kezdetektől kiállítanak a Széchenyi téren, ugyanakkor háromra emelkedett a pékségek száma, amelyekből annak idején csak egy képviseltette magát – mondja Kakuk János főszervező. A Terményáldás szomorú konklúziója ugyanakkor, hogy a hagyományt megteremtő húsz kertészből már csak nyolc volt jelen. A többiek mára feladták a versenyt, nem járnak a nagybani piacra: ők maguk is importálják a virágot. Nem is gondolnánk, amikor kezünkbe veszünk egy rózsát, hogy az mondjuk Kenyából származik. Kakuk János szerint ezért a rendezvény jelentősége egyre nő, „a magyar virágra bizony ráfér az áldás".

Ezzel ellentétben az örökzöldek évről évre kelendőbbek a fent már idézett Kiss Ernő szerint. Az FVM díjával is kitüntetett kertész szerint Ausztria jóval előttünk jár: amíg nálunk még főként csak a hivatalok – óvodák, önkormányzatok – rendelnek az örökzöldekből, addig kint a magánkertek is jóval igényesebbek. Ugyanakkor éppen most figyelhető meg a fejlődés nálunk, s ez valószínűleg azoknak a burgenlandi magyaroknak köszönhető, akiket időskorukra visszahúz a szívük az anyaországba, tetemes kinti nyugdíjukból telket, nyaralót vásárolnak a régióban. Rajtuk keresztül tehát hozzánk is begyűrűzik az igényes örökzöldek kertkultúrája – véli Kiss Ernő.

A szili kiállítón kívül két másik termelőt is kitüntettek a hétvégén: a megye díját Balassa Dezső, a Győri Kert és Parképítő Kft. ügyvezetője, Győr elismerését pedig Szabó János kertészmérnök kapta. A kétnapos rendezvény több ezer látogatót is vonzott, fellépett többek között a Budapest Ragtime Band és az ötvenéves Benkó Dixieland is.


Laczó Balázs

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázat, csalók!

Győr - Idősek sérelmére elkövetett figyelemeltereléses lopásokra hívja fel a rendőrség a lakosság… Tovább olvasom