Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Társulatot nyugtató évadnyitó

Győr - A nyugodt munka időszaka következik – ezt több felszólaló is leszögezte a Győri Nemzeti Színház tegnapi évadnyitó társulati ülésén, amelyen vihart kavaró mondat ezúttal nem hangzott el. Nem úgy, mint legutóbb, az évadzárón.
Tapssal fogadta a színpadra érkező tortát a színházterem nézőterén ülő társulat, amit Borkai Zsolt polgármestertől kapott, ugyanis a mostani volt a színház harmincadik évadnyitó társulati ülése. Az igazi ünneplés novemberben lesz, de a tegnapi ülés is jóval nyugodtabb volt, mint a május végi, amikor Gáti Oszkár teátrális módon jelentette be felmondását. Most az új igazgató, Nagy Viktor bemutatta a szakmai és közönségberkekben is ismert művészt, a szanyi származású Funtek Frigyest, mint a prózai tagozat művészeti vezetőjét.

A városvezető azzal kezdte beszédét, hogy szívügye a színházépület állapota és ígérte: a szakmai munkára figyelhet a társulat az elkövetkező időszakban, gondok nélkül. Azzal igyekezett megnyugtatni a társulatot, hogy a városvezetés bizalommal van az új igazgató iránt, akinek a polgármester szerint eltökélt szándéka, hogy olyan bemutatók jöhessenek létre, amelyekre büszke lehet a társulat, a városvezetés és a győriek is. Mindehhez nemcsak partnerséget ajánlott, hanem anyagi támogatást is az épület állapotának megújítására – ha nem is milliárdokat. Tájékoztatása szerint az égető problémákra az elkövetkezőkben áldoznak, azaz lépésről lépésre folyik majd a rendbetétel, amihez pályázati pénzeket is szeretnének szerezni.

30 éves jubileum: A polgármester, a színművészek és az új igazgató is tudják, hogy az élet nem habos torta, de színház az egész világ... Fotó: Krizsán Csaba
30 éves jubileum: A polgármester, a színművészek és az új igazgató is tudják, hogy az élet nem habos torta, de színház az egész világ... Fotó: Krizsán Csaba

Na látja, ezt így kell csinálni..., vagy másképp!

– idézte egy legendás szakmabeli mondását a színházigazgató és meg is magyarázta, hogy ezzel arra utalt: az elmúlt harminc évben dicsőséges előadásokat hozott létre a győri színház, de ő az eddigiektől eltérő koncepcióval tervezi a folytatást. Már csak azért is, mert napjainkban meg kell küzdenie a tömegkultúra nem épp áldásos hajtásaival is az előadó-művészetnek – indokolta szándékát a színidirektor. Fontosnak tartja, hogy az évad programjában legyen nagyszínházi gyermekdarab és családi előadás is, amit több korosztály együtt élvezhet. Megemlített olyan vendégművészeket is, akik reményei szerint „hazajárókká" válnak a győri nemzetiben, például Pápai Erikát, Dunai Tamást és rendezőként Szerednyei Bélát.

Galéria kép

– Ha mindenki a saját dolgát végzi, akkor a színház a helyén van, ha mindenki más dolgát véleményezi, akkor sose lesz rend – szögezte le Nagy Viktor és hozzátette: a győrieknek a társulat iránti bizalmát tükrözi a bérleteladás. A jelenlegi állás szerint ugyanis a tavalyinál nyolc százalékkal többet adtak el. Elmondta azt is, hogy az elmúlt nyolc hónapban az idei bevételi terv hetvenhárom százalékát teljesítette a színház és épületének felújítására negyvenmillió forintot adott az önkormányzat, amihez tízmilliót tett hozzá az intézmény saját megtakarításából. Többek közt öltözőket, a műszakiak helyiségeit, az előfüggönyt teszik rendbe és megszépült a büfé is. Felhívta azonban a figyelmet, hogy ott szeszes italt csak megfelelő időszakban lehet inni: munka közben az alkoholfogyasztásra zéró tolerancia vonatkozik.

Olvasóink írták

 • 11. Balage74 2008. október 22. 00:44
  „Maki Majom:
  Remélem a nagyobbik fiadnak sem fogsz tortát készíteni a születésnapjára.... (képzeld, én kaptam édesanyámtól) Amúgy ez egy szép gesztus volt a polgármesterünktől, bár én nem ettem belőle, ez az én döntésem volt. Nem hiszem, hogy nagyon sok pénzébe került volna a városnak, de ha 30 év után már egy tortát sem érdemlünk a munkáltatónktól akkor már baj van....”
 • 10. B.Bence 2008. szeptember 22. 20:00
  „Te samu te nagyon tudatlan vagy ha azt meg tudtad nézni hogy szobafestő volt Funtek Frigyes akkor remélem azt is hogy balett darabokat rendezett és Luxemburgban tavaly egy világhírű darabban játszott ( lehet hogy te is olvastad de ebben nem vagyok biztos a darab neve Othello ) köszönöm Suma neked is köszönöm
  F.Frigyes unokaöcccse”
 • 9. susi23 2008. szeptember 18. 16:11
  „a győri nemzeti egy szar, színvonaltalan előadások, nulla színészeknek nevezett emberekkel”
 • 8. Maki Majom 2008. szeptember 13. 09:39
  „Ezt a habos tortát, mint díszletet ették meg az urak? A nagyobbik fiam most ment iskolába, a kisebbik óvodába, nekik nem adtak efféle falatokat.
  Komolyan erre futja az új direktornak: állami pénzből etetni a vezéreket. A Borkai pedig hoppmesterként metél.
  Színielőadásnak szép. Pénzpocsékolásnak is példamutató! Remélem megnyugodott a társulat, látható mód kiéheztek szegények.”
 • 7. SAmu 2008. szeptember 10. 20:39
  „SuMa!
  Lehet, hogy igazad van, én csak kérdeztem.
  Én igazi művészetkedvelő vagyok, de nem művész. A győri színház majd´ minden előadását láttam, ezért némi véleményem lehet. Mások szerint találó a véleményem- olykor...”
 • 6. SuMa 2008. szeptember 10. 11:19
  „SAmu!

  Az igazi művész, ha megalkuvásra kényszerítenék, helyette inkább néhány évig szobát fest. Te igazi művész vagy?”
 • 5. sziszifusz 2008. szeptember 10. 09:56
  „Későn esett le - igaza van,egy szép büfé sokat számít,hátha még nem is isznak benne!
  Borkai Te bírod ezt az álszent retardáltságot!
  Kit - miért érdekel engem,hogy a Viktor a részegeseken kezdi a megfélemlítést - nem gyerekes ez - művész urak.”
 • 4. sziszifusz 2008. szeptember 10. 09:51
  „1981-es kezdő bérletezéssel már alig vártam - Korcsmáros,Tordy,Szulák,Gáti - helyett a Funtek urat.”
 • 3. SAmu 2008. szeptember 09. 22:47
  „.."hazajárókká válnak a győri nemzetiben,": így írja a Kisalföld. A tortán meg nagy betűvel van írva. Találós kérdés: melyik a helyes

  Funtek F. Párizsban a bp.-i Nemzeti után szobafestő (is) volt. Aki ennyi sok évet kihagy a művészi pályán, hogyan lehet alkalmas művészeti vezetőnek?”
 • 2. u2 2008. szeptember 09. 21:58
  „szimpatikus a gyerekdarabok nagyszinpadi visszaterese - mar minden igenytelen musical volt (talan volt 1-2 kivetel...)”
 • 1. freedom 2008. szeptember 09. 20:28
  „Jópofa dolog volt ez a torta! Jó lesz ez a színház, nem hiányzik ide a Korcsmáros, a Szulák, a Tordy, a Gáti meg a többi nagyképű pojáca!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába a lakóövezet, száguldoznak az autósok

Győr - Lassan nincs olyan lakóövezetben található útszakasz, amelyre felújítás után ne kérnének… Tovább olvasom