Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Társulati ülés a színházban

Az első beszéd: a nemzeti színház új igazgatója szerint túl sokan vannak a színészek.

„Nagyon kevesen vannak jelen. Vagy túl sokan?" – kezdte felütéssel Forgács Péter, a néhány hónapja megbízott igazgató a győri színház évadzáró ülésén. A viccen többen nevettek is. Ennél is mérsékeltebb derű kísérte azonban pár perccel később az új vezető azon okfejtését, miszerint a színészek „egymás szájától eszik el a kenyeret".

Mint Forgács Péter kifejtette: amint ígérte, az új évadban a társulat valamennyi művésze szerepet kap, ez azonban igen sok szervezést és még több pénzt igényel, mivel több mint nyolcvan színésze van a Győri Nemzeti Színháznak. Hozzátette: más városokban egy háromtagozatú színház feleekkora társulatot foglalkoztat.

Ezután kétségkívül ellentmondásos lett volna új tagokat bemutatni, amint az az eddigi üléseken megszokott volt. Erre nem is került sor, s valószínűleg az őszi évadnyitón állnak sorfalat az újoncok. Forgács Péter ezzel kapcsolatban megjegyezte: akkor volna a legboldogabb, ha már az új gazdasági igazgatót mutathatná be a közönségnek, mivel ő maga kevés és nem is ért a pénzügyekhez. (Tichi László, a volt gazdasági igazgató közös megegyezéssel távozott posztjáról, leendő utódját az igazgató még nem kívánta megnevezni.)

Az évad műsortervét a Kisalföld többször is közölte, de új adalékkal szolgált a Forgács Péter által kifejtett koncepció, miszerint a darabokat addig kell játszani, amíg igény van rájuk, így egy produkciót akár évekig is színpadon lehet tartani. A múlt évadban színre vitt darabok közül például idén is játsszák Győrben a Chicagót, a Tizenkét dühös embert, a Nórát és az Anconai szerelmeseket.

Az igazgató végül színpadra kérte a kitüntetésben részesülő művészeket és színházi dolgozókat. A rangos Kisfaludy-díjat idén Szina Kinga és Crespo Rodrigo, legjobb külső támogatóként pedig Prohászka Ottó, a Tutti Élelmiszer-igazgató Kft. ügyvezető igazgatója kapta. A társulat örökös tagjává nevezték ki Laczó Istvánt, a zenekar első hegedűsét, Sarmanné Varga Katalin raktárost, a varroda volt vezetőjét és Zuzánszky Pétert, a lakatostár vezetőjét. Az ösztöndíjat hagyományosan a harminc éven aluli tagoknak adják: ezúttal Mihályi Orsolyát és Venczel-Kovács Zoltánt választotta a színház.

Laczó Balázs

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dőlnek a fák a város szélén

Egy barkácsáruház építése miatt 105 fát vágnak ki Marcalváros szélén - Győr gondosan kialakított parkerdeje határában. Ehhez engedély nem kell, mivel a beruházó megvette a területet az önkormányzattól. Az építési engedély azonban 76 értékes fa elültetésére kötelezi. Tovább olvasom