Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Tanúként beidézik a megyés püspököt

Ismét tanúként idézi a bíróság dr. Pápai Lajos megyés püspököt, akit januárban már meghallgattak az egyházmegye két alkalmazottjának ügyében. A keddre hívott tanú másképp emlékszik az eseményekre, mint a püspök atya, ezért hamarosan szembesítik őket.

Ügyészi indítványra szembesíteni fogja a Győri Törvényszék Pápai Lajos megyés püspököt azzal a tanúval, aki az általa képviselt céggel kivitelezéseket végzett az egyházi felújításoknál, s akinek édesapja az adásvételi szerződést kötötte a sokat emlegetett balatonszepezdi üdülő ügyében.

Az ellentmondás ott feszül, hogy a püspök szavai szerint ő nem járult hozzá a 100 millió forintért vásárolt üdülő megvételéhez, míg a tanú kategorikusan állítja: hallotta, amikor Pápai Lajos erre rábólintott az ő édesapja asztalánál.

A püspök egyébként legalább kétszer járt az üdülőben, s medencéjében is fürdött – állítja a tanú.

A győri egyházmegye két számvevőszéki alkalmazottját vádolja jelentős sikkasztással a megyei főügyészség. A vád szerint az egyházmegye 2000-ben egy betéti társaságot hozott létre, amelynek vállalkozási tevékenysége az ostyasütés volt.

Ennek beltagja és üzletvezetője volt T. Gy., s a társaság nevében 100 millió forintért vásárolt meg egy balatonszepezdi panziót, majdnem 17 millióért pedig egy másik ingatlant. A vételárat egyházmegyei vagyonból egyenlítette ki, s felújításukat is így finanszírozta.

Az ügyészség álláspontja szerint az egyházmegye soha nem szeretett volna üdülőt vásárolni, a vételről senki nem tudott és sem a gazdasági vezető, sem a püspök nem járult hozzá.

T. Gy. korábban azt vallotta erről, hogy vásárlás előtt megmutatták az üdülőt a megyés püspöknek, aki valóban azt mondta, gondolkozzanak még az üzleten, és később térjenek vissza rá.

Ugyanakkor azt is leszögezte: mindenkinek tudnia kellett arról, kié lett az ingatlan, hiszen a papok ingyen pihenhettek itt, a plébániák kedvezményes utazásokat szerveztek, s még a szakrális helyet is kialakították a misék kedvéért.

A Győri Törvényszék egyelőre nem tűzött ki konkrét határnapot, a szembesítésre valószínűleg már csak jövő év elején kerül sor, s az ügy ezután hamarosan le is zárulhat.

Olvasóink írták

 • 1. Goldmund 2012. december 05. 10:18
  „Zavaros történet!

  "Az ügyészség álláspontja szerint az egyházmegye soha nem szeretett volna üdülőt vásárolni"
  Az egyházmegye (megyéspüspök) álláspontja jobban érdekelne.

  "Az ellentmondás ott feszül, hogy a püspök szavai szerint ő nem járult hozzá a 100 millió forintért vásárolt üdülő megvételéhez, míg a tanú kategorikusan állítja: hallotta, amikor Pápai Lajos erre rábólintott az ő édesapja asztalánál."
  Tekintsünk el attól, hogy a bólintást hallani nem lehet, legföljebb látni. :-)
  Vagy a "hallotta" azt jelenti, hogy valaki más (nyilván az édesapja) elmondta neki? Mert akkor őt kéne megkérdezni.
  Másrészt azt nem értem, miért bólogatásokkal foglalkoznak, miért nem azzal: van-e olyan papír, amin a püspök aláírásával ott a hozzájárulás. Ha van, akkor hozzájárul, ha nincs, akkor nem járult hozzá. Ez ilyen egyszerű.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedd reggel óta nincs áram Szabadhegy egy részén

Kedd reggel óta nincs áram Győr-Szabadhegyen, a József Attila utca egy részén és környékén. A… Tovább olvasom