Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Szobor a fejedelemnek

A nagyságos fejedelem, II. Rákóczi Ferenc ember nagyságú szobrát – Pató Róza szobrászművész alkotását – ajándékozta szülőfalujának dr. Fehér János professzor, Győrújbarát díszpolgára. A szobrot szombaton avatták fel a település központjában.
Avatás: Gyurcsány Ferenc, Juhászné Árpási Irma és Fehér János professzor a szombaton felállított Rákóczi-szobornál. Pató Róza szobrászművész
A hűvös idő és a szemerkélő eső ellenére több százan gyűltek össze szombaton délután Győrújbarát központjában, hogy tanúi legyenek az emlékezetes és megható ünnepségnek. Dr. Fehér János professzor, a község díszpolgára, nemzetközi hírű hepatológus a Pató Róza szobrászművész által készített életnagyságú II. Rákóczi Ferenc-szobrot adományozta szülőfalujának.

Ahogy sokan nevezték, a nagyságos fejedelem születésének most volt a 328. évfordulója: nagyszerű alkalom a szobor felavatására. Győrújbarát most formálódó központját ajánlotta méltó helyként.

Az ünnepségen a helyieken kívül a szomszéd községek elöljárói is ott voltak. A szoboravató beszéd megtartására az önkormányzat Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminisztert kérte fel.

A megjelenteket Juhászné Árpási Irma polgármester asszony köszöntötte, majd a II. Rákóczi Ferencről elnevezett helyi iskola az alkalomhoz illő énekeket, verseket adott elő. A műsorban közreműködött a Téti Fúvószenekar és a helyi Csobolyó néptáncegyüttes, valamint két tárogatós, a közelmúltban a községbe települt Spanicsek Attila és dr. Szabó János.

„ A nemesség bennünk lakozik. Győrújbarát büszke lehet díszpolgárára, Fehér Jánosra, és büszke lehet arra a szoborra, melyet neki köszönhet és amely mostantól Győrújbaráté."

Gyurcsny Ferenc szoboravató ünnepi beszédében méltatta II. Rákóczi Ferenc fejedelem életét, majd életútjának mához szóló tanulságairól beszélt.

A földművelő család legkisebbik, első gyermekeként Kisbarátról indult Fehér János professzor a szoboravató ünnepségen úgy emlékezett vissza, hétéves kisgyerekként látta először azt a terebélyes fát, melyet nyolcan tudtak körülölelni, amelyik a Kisbarát-hegy és Ménfőcsanak közötti lankákon állt, és amelyik alatt a néphit szerint a koroncói csata idején a fejedelem megpihent.

Szabady János helytörténész könyvben örökítette meg a Rákóczi-fa legendáját, s az időközben elpusztult öreg fa helyén 1941-ben emlékkövet helyeztek el. Fehér Jánosnak, a község híres szülöttjének köszönhetően a nagyságos fejedelem most már végérvényesen ott van, ahol oly szeretettel őrzik századok múltán is emlékét.

Fehér professzor, aki hosszú orvosi pályafutása alatt volt klinikai igazgató, vezette az országos belgyógyászati intézetet, a professor emeritus, az örökös professzor cím tulajdonosa, ma is gyógyít. Az avatóünnepségen köszönte, h ogy adományát szeretettel várta és fogadta Győrújbarát. A felállításában közreműködő Kiss Antal kőfaragó munkájáról is külön megemlékezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlő és bor Szent Márton hegyén

Pannónia szőlőskertje címmel időszaki kiállítás nyílt a Pannonhalmi Főapátság könyvtárában. A… Tovább olvasom