Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szívügyük a szülőföld szeretete

A megyei honismereti egyesület ˝Szülőföldünk˝ című idei, sorban a 34. alkalommal meghirdetett pályázatára összesen 85 pályamunka érkezett helytörténeti, néprajzi és nyelvjárás témakörben.

A legkiválóbb alkotásokat nemcsak díjazták, de tervek szerint a munkák egy közös kötetben is napvilágot látnak.

Jászberényi Ferencné generációkat nevelt a szülőföld szeretetére. A rendezvény tiszteletbeli elnökeként nyitotta meg a díjkiosztó ünnepséget és megköszönte az egyesületet, s e nemes ügyet támogató intézmények, szervezetek, civilek segítségét. Néma Sándor, a honismereti egyesület elnöke elmondta: a nagy múltú civil szervezet anyagi alapjait is stabilizálni kellett, s a pályázat meghirdetésére, lebonyolítására szponzorok segítségére is nagy szükség volt.

˝Idén is remek pályázatokat kaptunk, köztük valóságos szaktörténeti munkákkal, háborús, veterán visszaemlékezésekkel. Ezek jelentik a honismereti munka sava-borsát, az eddig megjelent legkiválóbb pályázatokból pedig szívesen készítenénk egy könyves válogatást.˝

A pályázatok elbírálását a közgyűjteményi dolgozók: tanárok, levéltárosok, könyvtárosok idén is segítették, eszerint díjazták az ifjúsági és felnőtt korosztály legkiválóbb munkáit. Győr különdíját Takács Istvánné (Révfalu temetőinek történeti feldolgozásáért) vehette át Ottófi Rudolf alpolgármestertől, a megye nagydíját pedig Szakács Imre elnök adta át a soproni Hárs Józsefnek, aki a XIX. században élt Johann Karl Sschuster feljegyzéseit fordította le és rendszerezte.

Topon a kazinczysok

Az ifjúsági kategóriában évek óta verhetetlenek a kazinczys diákok mind a pályamunkák számát, mind pedig a színvonalukat tekintve. Németh Tibor igazgató elmondta: ez a humán vonalon tovább tanulóknak afféle alapkövetelmény, legalábbis ajánlott, ugyanakkor gazdagítja a pályázatíró diákok személyiségét, a kutatómunkára sarkallja őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terményáldás Győrben - tizennyolcadik alkalommal

Az idei győri Terményáldásra friss terméseikkel, virágkötészeti bemutatóval érkeztek a kiállítók. Tovább olvasom