Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Szinte csak kenyérért járunk a sarki boltba

Az élelmiszerek többségét hiper- és szupermarketekben szerezzük be, nem csoda, ha népszerűségük egyre nő. A tendencia szenvedő alanyai a kisboltok, amelyek a bevásárlások csekély hányadát könyvelhetik el. Számuk nyolc év alatt csaknem megfeleződött.
A magyarok döntő többsége a nagy alapterületű, széles választékot és csábító akciókat kínáló hiper- és szupermarketeket részesíti élelmiszer-vásárláskor előnyben – olvasható a GfK vásárlói szokásokat feltérképező kutatásának összegzésében.

A megkérdezettek 30 százaléka úgy nyilatkozott, hogy hipermarketben költi el a legtöbb pénzt, további 23 százalék pedig a szupermarketeket jelölte meg válaszként. A hipermarketek népszerűsége évek óta ezen a szinten áll, a szupermarketeké pedig egyre nő: 2008-ban még csak a vásárlók 14 százaléka szerezte be itt az élelmiszerek többségét, tavaly pedig már kedveltebb volt, mint a diszkontok. Ez utóbbit az alacsony árszínvonal miatt még mindig sokan választják (20 százalék), de már csak a népszerűségi lista harmadik helyén áll – derült ki a felmérésből.
„Szinte csak szupermarketben vásárolunk, itt egy helyen, gyorsan megkapunk mindent, és olcsóbb, mint a kisbolt.

Nagyon jók az akciók" – mondta Bakács Józsefné. Így van ezzel Tóth Edina is: „A közeli kisboltba csak akkor szaladok le, ha valamit elfelejtettem, valami hiányzik." A felmérés során is sokan mondták azt, hogy csak a legszükségesebbeket szerzik be a közértben: a megkérdezettek csupán három százaléka költi a legtöbbet élelmiszerre úgynevezett nem önkiszolgáló boltban (olyan üzlet, amelyben egy pult működik eladóval). A multik elszívó hatását érzik a kisebb önkiszolgáló boltok (olyan üzlet, amely kevesebb mint négy pénztárral működik) is: négy évvel ezelőtt a magyarok 32 százaléka vásárolt itt a legtöbbet, ez az arány tavaly már csak 21 százalék volt.

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból úgy tűnik, hogy egyre többen adják fel a hiper- és szupermarketekkel szembeni harcot. Egyéni vállalkozó által működtetett kiskereskedelmi bolt 3804 működött a megyében 2000-ben, 2009 júniusában pedig 2695. Élelmiszer- és vegyesüzlet 1067 volt az ezredfordulón, 2008-ban pedig 604. Ennél frissebb adatok még nincsenek, de előzetes információink szerint a csökkenő tendencia az elmúlt két évben is folytatódott.

Csizmazia Ferenc, a megyei kereskedelmi és iparkamara kereskedelmi tagozatának elnöke elmondta: „Egyértelműen látszik a multik elszívó hatása. A kisboltok nem tudják tartani a versenyt sem árban, sem kínálatban a szupermarketekkel, s azt sem engedhetik meg maguknak, hogy reklámozzák magukat, illetve termékeiket. Ma már tejért is egyre kevesebben ugranak le a kisboltba, hiszen egy hétig legalább eláll. Legfeljebb pékárut vesznek, mindennap frisset" – nyilatkozta.

Olvasóink írták

 • 2. knifemaster 2012. március 24. 22:09
  „A cikk torzítás.
  Nem a népszerűség miatt vásárol ott a nép ahol,hanem kényszerből.
  Így tovább tart a jóllakottság érzése,ebbe az egyre jobban elszegényedő társadalmi rétegben.”
 • 1. Goldmund 2012. március 24. 10:59
  „"Az élelmiszerek többségét hiper- és szupermarketekben szerezzük be"
  Beszéljen az újságírónő a saját nevében.
  Ritka nagy biznisz 450 Ft-os benzinnel kiautózni 2x10 km-t a város szélére, bejárni egy száz hektár alapterületű hipermarketet, félórát állni a húsos pultnál, másik felet a pénztárnál, csak azért, hogy a tejfölt 30 Ft-tal olcsóbban vehessük meg. Amiről utóbb kiderül, hogy nem tejföl, hanem frissfölnek csúfolt szintetikus szar, aminek annyi köze van a tehénhez, mint egy műanyagdarabnak.
  Aki nem tudja jobban eltölteni a hétvégi délutánjait, mint hogy boltba járjon, hát csak menjen. Én inkább kirándulok, moziba megyek, családommal vagyok. Ízlések és pofonok nem egyformák...

  "Ma már tejért is egyre kevesebben ugranak le a kisboltba, hiszen egy hétig legalább eláll."
  No igen. Ami egy hétig eláll, az nem tej, hanem csupán tejnek nevezett szintetikus lötty. Jó étvágyat kívánok hozzá! :-)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden harmadik per soron kívüli

Az új törvény miatt minden harmadik büntetőügy kiemeltnek minősül és feszített tempóban kell… Tovább olvasom