Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Szerelmes vagyok a játék-nénibe!

Amikor szülei eltiltották a számítógépétől, a 13 éves Csaba éjszakákat sírt át. Nem a büntetés miatt volt szomorú, hanem hiányzott neki egy játékbeli karakter. Ha kiejtették előtte a játék nevét, kiszáradt a szája és gyorsabban vert a szíve. A virtuális karakterbe szerelmes ménfőcsanaki fiú most pszichológushoz jár.
Játékfüggőség, vagy szerelem? Nehéz eldönteni, de mindenképpen érzelmi nehézségeket tud okozni, főleg egy kamasz életében- fogalmaz a fiút kezelő gyermekpszichológus, aki a riportban azért nem vállalja a nevét, mert nem szeretne játékfüggő gyerekekkel foglalkozni. Mint mondja, ő már túl idős ahhoz, hogy megértse miről beszélnek a mai gyerekek. A ménfőcsanaki fiút is átirányítja egy fiatalabb kollégájához.
A szülők beleegyezésével a pszichológusnál találkozhattunk Csabával, aki most már nem ellenkezik a kezelések ellen, beismeri, hogy segítségre van szüksége.

– Voltam már szerelmes egy osztálytársamba tavaly, tudom mi a különbség és én most szerelmes vagyok– vallja be Csaba. – Ha tehetném és is beköltöznék a számítógépbe és ott élnék Annával.
– Ki az az Anna? – kérdi a pszichológus.



– Egy játék szereplője. Egy számítógépes játékban ő a társam. Együtt kalandozunk és feladatokat oldunk meg. Szép hosszú barna haja van és mindig kedvesen mosolyog. Amikor sír, én is elsírom magam. Hiányzik. Nem tudok másra gondolni.

A szülők elmondták, hogy Csabát akkor tiltották el a számítógépétől, amikor az iskolában egyik hónapról a másikra folyamatosan romlottak a jegyei. Csaba az első este a szokottnál szomorúbb volt, de ezt a büntetésnek tudták be. Aztán két nappal később éjszaka, a fiú hangos zokogására ébredtek.

– Csak sírt és sírt, nekem meg majdnem megszakadt a szívem – mondta az édesanya. – Éreztem, hogy ez nem egyszerű hiszti. Leültünk beszélgetni, ennek az eredménye, hogy itt vagyunk. Szerintem Csabi nem szerelmes, hanem függő. Borzasztó, hogy mire képes a számítástechnika.

– A családban van egy beteg, akit játékgépek miatt kezelnek – szól közbe az édesapa- – Ezért is gondoltuk, hogy ez lehet a gond. A fiam tényleg nem szerelmes. Nem bolond, csak elvette az eszét a játék.
 
A magány az oka

Valastyán Beáta klinikai szakpszichológus szerint nem újszerű az, hogy emberek tárgyakat fetisizálnak, hiszen ezt már régen leírták a patopszichológiában (betegséglélektan).

– Természetesen a virtuális valóság a mai kor terméke, ezért, sokkal nagyobb felhajtás van körülötte – mondja Valastyán Beáta. – A függés egy pszichés betegség, aminek a hátterében nagyon sok tényező állhat. Itt feltételezhető egy-egy olyan család, ahol csak akkor figyelnek a bajra, amikor az már betegséggé válik. Például miért nem tűnt fel a szülőknek, hogy a serdülő gyerek naphosszat a gép előtt ül?

Ez a problémakör a XX. század fő témája volt: ez pedig az elmagányosodás- magyarázza. Az emberek  ülnek a számítógép, vagy a TV előtt és azt gondolják, hogy kinyílt a világ előttük, pedig éppen akkor csukódik be. Az emberi kapcsolatok elértéktelenedése, az egyszerűbb út felé fordulás, a konfliktusok kerülése, rettegés a küzdéstől, mind az elidegenedés felé vezetnek. Mennyivel egyszerűbb egy virtuális személyre kivetíteni önmagunkat (vágyainkat, érzéseinket), mint egy valós személlyel megismerkedni, vitatkozni, megküzdeni, megszenvedni a kapcsolat válságait, esetleg elveszíteni azt. Fantáziavilágban élni egészen addig könnyebb, míg nem szembesülünk a valósággal- egészítette ki gondolatait a szakpszichológus.

Szerinte ilyen helyzetben nem csak az egyén, hanem a család terápiája is szükséges, hiszen előttük lett a serdülő lelki beteg, s észre sem vették. A rendszert is meg kell gyógyítani, hogy legyen hová meggyógyulni, kapcsolatokat megélni a serdülőnek. Meg kell tanulnia kommunikálni a korosztályával, alkalmazkodni a külvilághoz, s kortársakkal barátkozni.


Ember-robot szerelem
 
Egy brit kutató szerint közeleg az idő, amikor elterjedtté válnak a robotok és emberek közötti szerelmi kapcsolatok, sőt, nem kizárt, hogy az ember-robot házasság is mindennapos lesz.
 
David Levy szerint 2050-re elterjedtté válik robotok és emberek közötti érzelmi, szexuális, és akár szerelmi kapcsolat is. Az a gondolat, hogy az ember egy élettelen alkotásba vagy szerkezetbe is szerelmes lehet, igen régre nyúlik vissza. Ezt példázza a görög mitológiában Pygmalion, a szobrász története, aki beleszeret az általa alkotott elefántcsontszoborba. A nagymellű, szexi számítógépes játékhősnő, Lara Croft is osztatlan sikert aratott a férfiközönség körében. A játék felhasználói közül igen sokan panaszkodtak arról, hogy emésztő szerelmet éreznek a különleges adottságokkal rendelkező Lara iránt.

Pszichológusok összegyűjtötték, melyek a szerelem kialakulásának alapvető okai és feltételei. Ezeknek szinte mindegyike érvényes a robot-ember kapcsolatra is. Az egyik tényező például, hogy hasonló legyen a két fél személyisége és ismeretanyaga, tudása - ez a robotba könnyedén beprogramozható. Szintén fontos, hogy az ember tudja, hogy a másik szereti őt - a szeretet megnyilvánulásait is bele lehet táplálni a gépbe.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. Imre82 2009. június 24. 20:29
  „Nem ért itt senki semmi, mert ti nem vagytok kockák, outsidererek vagytok mind, lowok.

  Real life is just a hobby...”
 • 53. iboja 2008. július 21. 13:15
  „szerelmesvagyok”
 • 52. Jackal 2008. március 15. 21:18
  „Üdvözlet !!!!
  A Wow ra tényleg rálehett kattani :) de most sztem jobb mintha kocsmában ülne a gyerek ! Az 1 dolog hogy nem kéne szerelmesnek lenni, de majd kinövi :)
  Hajrá WOW”
 • 51. xDxD 2008. március 01. 22:02
  „emberek én az ilipengémbe szerettem bele!!!!SEGÍTSÉÉÉÉGXD”
 • 50. gedva 2008. március 01. 13:03
  „hehh nekem is csaj BE karim van:D csak poénból csináltam csajt..imádom mikor bekérdezik h te tényleg lány vagy?jókat nevetek:D de csabika szerintem elég szégyen.
  meg kb az is h 3 hónapja wowozok és egyszer ejtettem ki a számon h játszok vele erre mindenki " höh hülye balfasz kocka" .... ez kb faszság, mondjuk csabikát lehetne nevezni kockának, v elmebetegnek. Am a WoW-ot félre lehet rakni de le nem. Akit ismerek és wowozik volt már eltiltva géptől a játék miatt... mindegy ien csabikák dobják fel a napunkat:D”
 • 49. Immolation 2008. február 28. 17:02
  „de olyan tárgyról dumálnak, amihez még nem is konyítanak... így meg aztán jól lehet osztani az észt -.-""”
 • 48. Defeater 2008. február 26. 20:50
  „Odavág az értelem. És megint mi van az egészből kihozva? Mocskos, szemét, undorító WOW ne játszatok vele. Én már 1.5 éve tolom és még nincs rajtam semmi kóros elváltozás(: A jegyeim sem romlottak, vannak barátaim. Annyi az egész hogy kinek mit jelent a Game . Nekem csak pár óra kikapcsolódás, valakinek ez az élete. De erről nem a játék tehet hanem az a szánalmas ember aki arra teszi fel az életét....”
 • 47. Immolation 2008. február 26. 18:02
  „Nosferatu és Kacsa, te ismerősök vagytok! Amúgy én azt tartom, hogy ilyen jó reklámot venni sem lehet -.-"”
 • 46. Patryk 2008. február 26. 17:37
  „zink mint ahogy mondtad ez pusztán csak önuralom kérdése=)

  ha sok a napi 6 óra akkor nem játszol csak 1-2 órát sztem van annyi önuralmad hogy ezt simán betarthattad volna

  ezeket meg csak az játsza aki feltudja fogni hogy ez csak 1 játék:)”
 • 45. Zink 2008. február 26. 15:15
  „Üdv!
  Én 3 éven keresztül játszottam az alább említett játékkal és sajnos tényleg rossz hatással van az emberre. Persze ilyesmikre nem gondoltam volna 1 évvel ezelött de most eldöntöttem , hogy abbahagyom és változtatok az életemen. Minden csak önkontroll kérdése. Régebben sajnos napi 5-6 órát játszottam legalább az alábbi játékkal azóta naponta leülök 1 órára megnézek egy filmet/anime-t vagy játszok egy kis "véres egymásralövöldözős agresszív" játékot és kész. Én úgy érzem hogy megérte változtatni. Persze mindenki teljesen máshogy fog föl egy játékot példának okáért van egy ismerösöm aki néha néha egy fél órára leül egy picit és ott vége. Sajnos én túl komolyan vettem a játékot emiatt a jegyem is romlottak, kevesebbet mozdultam ki. Ezúton mondom mindenkinek aki naponta 5-6 óránál többet játszik vagy legalább annyit ,hogy hagyja abba és inkább töltse hasznosabb dolgokkal az idejét. Építsd a jövődet tanulással , vagy szerezz barátokat.”
 • 44. Syltera 2008. február 25. 23:48
  „Sztem ennél a gyereknél már alapbol nem volt rendbe semmi... volt neki gyerekszobálya?? Én is régóta játszok, még comodoros időszakokba visszamenőleg, de ugyan úgy focizok, barátaimmal lógok, bulizok stb.. Játszottam WoW-ot én is, és több MMORPGT, és ott is sok "barátot" szereztem, de hogy szerelmes legyek egy virtuális pixelbabába.. szánalom a köbön.. ez a gyerek kiéget xd

  ui: kacsa, nem biztos hogy törtwowwal játszik (én fél évig toltam törtön, és másfél évig eredetin), lehet hogy a kari neve más, és az illető (nem merem lánynak nevezni.. :D) mondta neki hogy ez a neve. Hogy átverés volt-e vagy sem, nem érdekel, gyerek baja :d”
 • 43. Nosferatu 2008. február 25. 23:37
  „Üdvelet!

  Idestova egy éve játszom én is a játékkal, és bevallom szépen be is kockultam, ugyanakkor változatlanul kitartok a barátaim és kedvesem mellett, csak prioritások kérdése az egész. Persze bármikor fennállhat az itt leírt kissrác problémája. Hogy mi a megoldás?
  Egyáltalán mi az istent keres egy 13 éves gyerek a gép előtt?
  Nem mintha én sokkal idősebb lennék, de 13 évesen még vígan elrohangáltam otthonról, ablakokat rúgtam be focilabdával, későn értem haza le lettem szidva...és így volt jól. Ilyenkor kéne odafigyelni a nevelésre.”
 • 42. Kacsa 2008. február 25. 20:29
  „Szerintem már rájöhettetek hogy a kiscsákó tört WoWal játszik. Egyrészt mert nem találni olyan BE Anna karaktert (az előző irások alapján). Szóval, nem ezért vagy azért, de nem hiszem hogy a kis 13 éves gyerek fizeti a havi 3500at az eredtiért, szóval ilyen fiatalon már crackelt játékokkal játszani, ahhoz minőség kell. Amugy tényleg tehetné a Blizzard a korhatárt 16+ra, de akkor tudjátok mennyi (noob) előfizetőtől elesnének? :D Ezért vitték le 12+ ig, marketing. Szóval ehhez már nincs több hosszáfűznivalóm...”
 • 41. The Gamer 2008. február 25. 19:12
  „Üdv Emberek

  Én csak annyi szolnék hozzá hogy elég szánalmas igy nyomni az olvasotságot meg a honlap látogatását ! én egy 25 éves Srác vagyok
  van egy kedvesem akivel lassan öszekötöm az életem . amellet 3 éve játszok a játékkal . ezalatt sikerült sok barátot összeszednem nem azért mert nincs a valoságba hanem azon felül ! Az egyik legjobb magyar Guild ba vagyok és elég húzos néha 1 nap ! de ettöl nem leszek szerelmes a játékban egy szereplöbe ! vagy játékosba attol függetlenül hogy elég helyes lányok is játszanak a játékal és az egyik barátom Budapesten Föügyész szal :) nem egészen értem itt hogy drámát csinálnak a dologbol szerintem nem kéne egy játékot hibáztatni hanem azt a büdös kölköt megnevelni ! Kb annyira hibásak a szülök mint a gyerek ha Hisztizik 1 pofon , azt lesz tisztelet ! Ismerek nem 1 olyan embert akinél ez már "függöség" de most mit csináljon szerencsétlen gyerek ? van alternativa ? vagy kocsmázik az ember vagy drogozik , vagy játszik . elehet dönteni melyik jobb .
  És Psyhologus meg ne szoljon bele olyanba amit nem látott .. föleg ne egy nevesincs ember .

  én csak aztmondom amit lassan 3 éve Igen Blizzard Igy tovább !!!

  ja amugy meg játszottam a GTA val mégse lopok autot és lövök le ember ... de ez is egy meglátás”
 • 40. LOL 2008. február 25. 16:45
  „megnéztem armory-n az anna nevű BE karaktereket ezek között a legnagyobb 55-ös szintű ha a kölyök ezek közül szerelmes valamelyikbe akkor miért mondják azt hogy állandóan a gép előtt ül napi 4 óra játékkal el leet azt a szintet érni kb. 2-3 hét alatt (ha nem profi) az meg nem sok.”
 • 39. lolezazegesz 2008. február 25. 14:50
  „retardált aki ezt a szutykot írta. akkor írjanak cikket valamiről, ha tudják hogy mi is az valójában, és nem csak így mint ezt a szart”
 • 38. nowaygoaway 2008. február 25. 13:05
  „Emberek ez a cikk egyszerűen L O L... Nem nagyon tarom valószínüleg hogy bele lehet zúgní egy karakterbe (sztem NORMÁLIS emer erre nem képes)... Bevallom hogy egy pornóoldal sokkal szórakoztatóbb tud lenni mint egy game... Egyébként én már jó ideje játszom és soha nem gondoltam volna, hogy valaha valakivel ilyen elő fordulhat valakivel...

  Moho:"Ui.: nekem a Bloodscalpon van egy 70es human mage em :P"

  Wildhammer:
  lvl 70druid
  lvl 70 warlock
  lvl 70 rogue
  lvl 19rogue (twink)
  lvl 56 shámli
  ....

  Erdekes mégis van nőm....”
 • 37. mepwnz 2008. február 25. 11:00
  „ez a csaba egy kibaszott noob”
 • 36. ower 2008. február 25. 09:53
  „azt hiszem szerelmes lettem a succubusomba! omg help me!”
 • 35. Kheloin 2008. február 25. 09:02
  „szerelmes vagyok a Silvermoon-i innkeeperbe ha tehetném álladóan hearth stone-olnák h többe lehessek vele XD”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra útra kelhet a Tűzhangya

Vasvári János anno Győrben tanult a Széchenyi főiskolán, most pedig a Csendes-óceán meghódítására… Tovább olvasom