Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Szent Márton-napi ünnepség Pannonhalmán - fotókkal

10. alkalommal emlékeztek meg a bencés templom és monostor védőszentjéről. Idén a Szent Mártonról elnevezett díjat Tringer László pszichiáterprofesszornak ítélték oda.
Pannonhalma Gülch Csaba Új hagyomány született kilenc évvel ezelőtt, a Szent Márton- napi ünnepség, amellyel a pannonhalmi bencés templom és monostor védőszentjére emlékeznek. A szerzetesközösség nevében Várszegi Asztrik főapát köszöntötte a bazilikában megjelent vendégeket. – Öröm számunkra, hogy Szent Márton köpenyének védelmében sikerült megőriznünk ünnepünk emberi tisztaságát.


Szent Márton-napi ünnepség Pannonhalmán. Fotók: H.Baranyai Edina

Ezek a hagyományos találkozásaink kiegyensúlyozott légkört teremtettek, összetartozást és békét hirdetnek – hangsúlyozta Várszegi Asztrik főapát. – Szeretnénk ezzel az együttléttel hitet és erőt adni vendégeinknek. Márton nemcsak megosztotta katonaköpenyét a koldussal, hanem belépett személyes terébe. Ennek példáján a Szent Márton-nap az előítéletekkel való szakítás, a szembesülés és a közellépés alkalma is.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Cantemus Kórus közös koncertje után Fabiny Tamás evangélikus püspök mondott ünnepi beszédet. – A neves francia író, Saint-Exupéry egyik írásában így fohászkodott: "Uram, add nekem pásztorsubád darabját, hogy testvéreimet, vágyakozásaikkal együtt, betakarhassam vele!" Vajon mi mit teszünk embertársainkért, miként gyakoroljuk ezt a könyörületet? – tette fel a kérdést a püspök, majd "három köpeny" példája alapján arra biztatta a megjelenteket, hogy mindenki találja meg a módját, miként tudja a szeretet valóságát másokkal is megosztani.

Az ünnepségen adták át a Szent Márton-díjat, amelyet a pannonhalmi főapátság, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a Herendi Porcelánmanufaktúra közös kuratóriuma idén Tringer László pszichiáterprofesszornak ítélt oda. A laudációban elhangzott, hogy a kitüntetett több szállal kötődik szülőfalujához, a hajdani Győrszentmártonhoz, a mai Pannonhalmához, a bencés gimnáziumhoz, ahol érettségizett, és ahová azóta is példás hűséggel visszajár.

Tringer László munkásságával olyan értéket teremtett, amelynek szellemi kisugárzása van Budapesten, Esztergomban, Szegeden is. A kitüntetett derűs szavakkal köszönte meg az elismerést, amelyet "személyes ajándékként" vett át azon a helyen, ahová elszakíthatatlan gyökerek kötik.

Olvasóink írták

  • 3. janika 2009. november 09. 20:42
    „No, már az egyik megjelent és már fikázik is! Mindjárt jön a bálna röptető is.”
  • 2. jánosi 2009. november 09. 16:31
    „janika gyógyíttasd a pap allergiádat, mert már életveszélyes .........”
  • 1. janika 2009. november 09. 10:38
    „Hát ezeket a csuhásokat senki sem éltei az írásaival? <moderálva.>”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leépítések lesznek a Komszolnál?

Egy olvasó szerint tömegével küld el embereket a Komszol. Az ügyvezető igazgató szerint… Tovább olvasom