Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Szennyvíz gyilkolja meg a Holt-Marcalt Gyirmótnál? -videóval

Győr-Gyirmót – Másfél kilométeres szakaszt szinte teljesen lefed a töklevél a Holt-Marcalon. Gyirmóti horgászok szerint az utóbbi két hónapban durvult el ennyire a helyzet, s ha nem sikerül sürgősen közbeavatkozni, akkor rövid időn belül kipusztul a víz élővilága.


Év(tizedek) óta ide járó horgászok népes csapatával, Gyirmót önkormányzati és részönkormányzati képviselőjével, valamint környezetvédelmi szakemberrel közösen nézzük meg a szóban forgó természetvédelmi területet.

A látvány nem túlságosan biztató: gyakorlatilag összefüggő, legalább három réteg mély töklevél borítja a vizet.

"Ha nem sikerül gyökeres változást elérni, akkor a halpopuláció rövid időn belül kihal, hisz így nem jut oxigénhez a víz alatti élővilág" – mondta a kisalfold.hu-nak Halminé Kötl Mária, környezetvédelmi szakember, helyi lakos.

Valaha strandoltak itt

"A problémát gyanúnk szerint az okozza, hogy a közelben 200-250 hétvégi ház áll, s ezeknek a szennyvízelvezetése nem megoldott. A halőrök nem egyszer jelentették, hogy szivárgó csöveket találtak a vízparton.A növényzet szinte mindent beborít a Holt-Marcalon. Képek: Cseh Róbert.


Kár lenne pedig ezért a szép vidékért, nagyon kár; a többségünk itt nőtt fel, s itt horgászik évtizedeke óta" – hallottuk Kövecses Károly horgásztól.

"A töklevél káros túlburjánzását alátámasztja az is, hogy az ürülékből származó szerves anyagok táplálják valószínűleg ezeket a növényeket. Noha a hatvanas-hetvenes években még strandoltak itt, hamarosan teljesen elmocsarasodhat a vízpart" – magyarázta Halminé Kötl Mária.

"Az önkormányzat mindent megtesz a terület megmentéséért; ha már fürdeni nem lehetséges, legalább horgászszenvedélyüknek hadd hódolhassanak a helyiek.

Első lépésben motorcsónakos hínárvágóval szeretnénk levegőhöz juttatni a vizet, igaz, jól tudjuk, hogy ez csupán ideiglenes időnyerés. Hosszútávon ugyanis csak az segíthet, ha vízügyi szakemberekkel egyeztetünk, s uniós pályázat segítségével elvégezzük a szennyvízelvezetést" – közölte Szabó Jenő, Gyirmót önkormányzati képviselője.

A győri szakaszt is eléri?

Arra a kérdésünkre, hogy a szennyeződés vajon tovább terjedhet-e Győr irányába, senki nem "mert" egyértelműen állást foglalni.

Tény ugyanakkor, hogy Sulyok András részönkormányzati képviselővel bejártuk a közvetlenül Győr felé tartó szakaszt, s itt is egyre több helyen üti fel fejét a töklevél, s egyre kevesebb hely alkalmas halfogásra.

Olvasóink írták

 • 7. urbaniastapista 2009. június 19. 18:45
  „Az állóvizek élettartama földtörténeti nézőpontból csak egy pillanat.
  Lehet ez ellen tenni valamit, de az sokba kerül.
  Húsz éve beterelték a holtágba frissítésként Marcal vizét a Gyirmót felett létesített duzzasztóval. Az a tápanyagdús víz (műtrágyázás és kommunális szennyvizek miatt) csak azért nem virágzik ki, mert folyik. Amint a holtágban lelassul, felmelegedve ideális növény és algatáplálék. Az eutrofizációt ez nem nagyon késlelteti.
  Kotrás, vagy mocsár.
  A víkendházak állandó lakói a másik nagy probléma. Csatornázni kellene, de az nem lesz olcsó mulatság.”
 • 6. ICEMAN 2009. június 19. 10:20
  „EZT NEM MOST KÉNE FELISMERNI MIKOR MÁR GOND VAN ÉVEK ÓTA ÍGY MEGY ÉS SEMMIT NEM TESZNEK...AZ EGYESÜLET VÍZMINŐSÉGET VIZSGÁLTAT CSOMÓ PÉNZÉRT AZ IGAZSÁG MEG ELHALLGATJÁK H MARADJON ZSEBBE PÉNZ!!EZ AZ EREDMÉNYE!!!ÉS AZ ÉRDEKES HOGY AZ ETÓ VIZEN A VIKKENDHÁZAKNÁL SE LÁTOK SZENNYVIZES KOCSIT...AZTÁN CSAK AZT LÁTNI A VÍZEN H ÚSZIK AZ OLAJFOLT MEG ILYENEK ELÉG AGGASZTÓ A HELYZET....KÍVÁNCSI LESZEK MIT TESZNEK....!!ÉS A TERMÉSZETET VÉDŐ NÉNI MEG MEGBÍRSÁGOL HA KIMEREK TÉPNI EGY SZÁL TÖKLEVELET IS. NEVETSÉGES..!AZ PEDIG HOGY MÁR AZ IS GOND HA ALAKÍTOM A TANYÁM ELŐTTI RÉSZ ÉS ESETLEG LENYÍROM A GAZT HOGY NE NYAKIG JÁRKÁLJAK BENNE PROBLÉMA AZ NEM H A RÉTEN AGYBA FŐBE PARLAGFŰ VAN MÁSOKAT PEDIG EZÉRT BÜNTETNEK MEG.....!!BELEKÉNE GONDOLNI EZEKBE.!!ÉS NEM MOST KÉNE RÁJÖNNI!”
 • 5. cickány 2009. június 18. 22:58
  „A szennyvíz "véletlenül" nem az ún. horgászok házaiból szivárog ki ? Saját farkába harap a kígyó.
  Szerintem annak ellenére, hogy a terület védett, elég nagy kuplerájt csináltak a horgászok eddig is a területen.
  Összevissza közlekednek,a tanösvény fa járófelületén motoroznak, tájidegen törpeharcsákat telepítenek, a tűzifájukat a védett területen tárolják, a gyepeken közlekednek járművel , a szemetetek ott marad a parton stb.stb. Ne nyafizzatok, ti csináltátok magatoknak !
  Tisztelet a nagyon csekély számú kivételnek.”
 • 4. hoho 2009. június 18. 22:04
  „Húszezerért csak a tökben lehet horgászni!!Ahol nyugodtan horgászhatnánk oda lassan nem lehet bemenni!
  A horgászterület egyre kevesebb,a jegy egyre drágább,és a naplóba regényt kell írni akkor is ha nem fogtunk semmit!De vehetünk napijegyet! Ott nincs tök,igaz hal se!Meg még a szar is befolyik!!!!”
 • 3. anuvuk 2009. június 18. 19:15
  „" A problémát gyanunk szerint az okozza, hogy a közelben 200 -250 hétvégi (életszerű,folyamatos) ház áll,s ezeknek a szennyvízelvezetése nem megoldott"
  Ez a folyamat, az eutrofizáció már a 80-as években elkezdődött, amennyiben ténylegesen lett volna gazdája a területnek, (itt nem csak a vízről van szó) ezek a súlyos gondok nem következhettek volna be.
  A kotrást folyamatosan kellett volna végezni !!!!”
 • 2. Primax 2009. június 18. 18:40
  „Csempézni törpeharcsával ?
  Érdekes lehet...és nem egyszerű.”
 • 1. bugriskin 2009. június 18. 17:18
  „Lényeg a jó magas horgászjegyek árát bezsebelni! Így van ez minden egyesületnél! Sőt van ahol még nincs törpeharcsa oda becsempéztetik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rédly: ˝A kispénzűek is vállalták a terhet˝

Valamivel több, mint 43 millió forint gyűlt össze az Összefogás az Államadósság Elleni Alapban, ami… Tovább olvasom