Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Szemétrangsor 2.0: a bio kukákat évente átlagosan ötször ürítik

Győrben évente átlagosan ötször teszik ki ürítésre a barna fedelű kukát az emberek. Vajon van-e értelme a biohulladék begyűjtésére induló kukásautókat heti rendszerességgel útnak indítani?

Portálunk kedden összeállítást közölt arról, hogy más magyar városokban mennyit kell fizetni havonta a szemétszállításért.

A cikk meglehetősen nagy port vert fel; több Olvasónk a hozzászólásokban megkérdőjelezte mind a lista hitelességét, mind a listaállítás metodikájának helyességét.

Sem most, sem a jövőben nem vagyunk hajlandóak foglalkozni zsigeri gyűlölettel, de természetesen az értelmes hangot megütő, jogosnak tűnő Olvasói észrevételeket továbbítjuk a szolgáltatónak.


Mindig a fekete a nyerő: a barna fedelű kukákat elvétve használják a győriek. Fotó: Mészáros Mátyás.
Mindig a fekete a nyerő: a barna fedelű kukákat elvétve használják a győriek. Fotó: Mészáros Mátyás.


"A 2011-es tényadatok alapján egy családi házas ingatlanra 5 bio és 15 maradék ürítés az átlagszám"

A legtöbben azt vetették fel, hogy a győri tarifák átlagos díját vajon nem becsülte-e túlságosan alá a Győr-Szol?

A júniusi győri közgyűlés által elfogadott, hivatalos dokumentum szerint a megyeszékhelyen átlagosan - a megemelt díjtétellel együtt - a társasházi lakóknak 2139 forintos, míg a családi házban élőknek 1837 forintos számlát visz a postás júliustól.

Adja magát a kérdés, hogy átlagosan hányszor teszik ki az ügyfelek a kukákat havonta?

"A 2011-es tényadatok alapján egy családi házas ingatlanra 5 bio és 15 maradék ürítés az átlagszám, míg egy társasházi önálló ingatlan esetében 28 vegyes ürítés történt átlagosan" - közölte Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol kommunikációs menedzsere.

Miért indulnak hetente útnak a komposztot gyűjtő kukásautók?

Ezekből az adatokból két következtetést vonhatunk le. Egyrészt a barna fedelű kukát rendkívül ritkán használják az emberek, s így erősen felvetődik, hogy van-e értelme a komposzt begyűjtésére induló hulladékszállító kocsikat heti rendszerességgel útnak indítani.

Másrészt az is világosan látszik, hogy minden háztartás igyekszik spórolni, s szelektíven gyűjteni a hulladékot, ami jó hír.

Az ár-összehasonlító statisztikában az szintén vitára adhat okot, hogy a társasházak esetében is 120 literes gyűjtőedények tarifájával számoltak a Győr-Szol szakemberei, holott a lakóközösségek többsége nagyobb méretű konténert használ, melyekért többet is kell fizetni.

Az almát kellett a körtéhez hasonlítani

A szóban forgó statisztikában az almát kellett a körtével összevetni, hisz a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás összetett rendszeréhez hasonló sehol nem működik máshol az országban.

"Egyes településeken, ahol az úgynevezett ISPA-pályázatok forrásaiból építettek hulladéklerakókat, ott annak előírásainak megfelelően működnek a rendszer egyes elemei (házhoz menő szelektív gyűjtés), de ezek nem komplex rendszerek. Ilyen városok Szeged, Miskolc, Pécs, Keszthely és Siófok.

Így a hazai településekre - Győrön kívül - még vár az a feladat, hogy megvalósítsák a korszerű, környezetkímélő hulladékgazdálkodási rendszert" - tette hozzá Ozsvárt Tamás.

Tekintettel, hogy utóbbi uniós irányelv, mindez azt is jelenti, hogy a hulladékkezelés modernizációja minden településen kopogtat, de ennek - ahogy a győriek és Győr környéki lakók megtapasztalták - komoly ára lesz a számlákon.


Miért nettó árak szerepelnek a közgyűlési előtejesztésekben?

Végezetül, azt is felvetettük a Győr-Szol-nak, hogy miért nettó összegben tűntetik fel a közüzemi díjakat az előterjesztésekben?

"Azért szerepelnek minden hivatalos előterjesztésben nettó árak, mert sem a társulásoknak, sem az önkormányzatoknak nincs befolyásuk az aktuális áfa mértékére, illetve annak változására.

Ha a testületi döntés után egy héttel vagy akár egy éven belül megváltozik az áfa-kulcs, nem kell az egész procedúrát újra lebonyolítani, a számlákon lehet érvényesíteni a változást.

A bruttó árak megszavazása esetén az egész díjemelési eljárás kezdődhetne elölről" - válaszolta Ozsvárt Tamás.

A kisalfold.hu részéről a vitát lezártnak tekintjük.
 

Olvasóink írták

 • 10. Jandex 2012. július 07. 12:11
  „Még mindig nem értitek a lényeget, itt nem a szelektív hulladékgyűjtésen van a hangsúly hanem azon hogyan tudnak még többet lenyúzni rólunk! /a szemét elszállítása az egy huszadrangú kérdés/”
 • 9. Stive 2012. július 07. 08:50
  „A bio kukáknak semmi értelme falun! Mert lekomposztálják maguk az emberek. Mikor adták ezt a kukát,apám csak annyit mondott: Ez meg melyik okosnak pattant ki az agyából?!..Bezzeg papírnak vagy műanyag flakonnak nem adnak, pedig az a környezetszennyező!”
 • 8. Dwatson 2012. július 07. 01:01
  „A rendszer alapjaiban hibás! Arra ösztönöz hogy ne tegyem a kukába a szemetet! Illegális lerakókban,vegyestüzelésű kazánokban végzi a szemét,mert maga a szemét nem nagyon lett kevesebb,csak a kukák ürítésének átlaga esett a korábbi töredékére!”
 • 7. borbolya 2012. július 06. 17:59
  „Valakik akkor valamit nagyon jól csinálnak mert nálunk mindig tele vannak a kukák! A bio a gyerekek pelenkájával mivel 4 gyerekem van és abból 3-at pelenkázok így heti szinten teli van a kuka van úgy bele se fér a másik meg aztán nem is elég egy 7 fős családnak! Annyira meg nem állunk jól anyagilag hogy igényeljek még egy kukát mert így az eget veri már a szemét díj és még emelik!!! ???”
 • 6. Tibitibor 2012. július 06. 16:34
  „Én a következő képpen csinálom:Kéthetente megy a maradékkos kuka,ami nem fér bele az megy a bio-ba és ha az megtelt megy üríteni az is!Csak arra kell figyelni,hogy legyen a tetején valami bio-ba való is,mert én nem vagyok hajlandó szelektálni és a saját időmből a saját költségemen a saját járművemmel ide-oda szállítgatni!”
 • 5. eda1981 2012. július 06. 15:53
  „Nem tudóm sokan hogyan csinálják de én minden héten kitudnám rakni mind két kukát!
  Sőt én már kértem az ürítést! erre válasz az volt válogassam szét !csak sajnos a maradék 2 nap alatt kukac van belőle na ez a higiénia!”
 • 4. Madarász 2012. július 06. 12:42
  „2. Azért megnézném, hogy olyan háznál, ahol kutya-macska van, hogy lehet nyáron 6 hétig őrizgetni a maradékos edényt? Mivel ugye a nem növényevő állatok ürüléke a maradékos kukába való.”
 • 3. Ivco 2012. július 06. 10:35
  „Igazad van Pedró”
 • 2. Pedró 2012. július 06. 09:02
  „T. Szeghalmi Balázs!
  Zsigeri gyűlöletet mellőzve...
  Miként jött ki ez az 5 bio, 15 maradék?
  Szerény példám: bio: 2 hetente, maradék: 6 hetente. Éves viszonylatban: 20-26 bio, 8-9 maradék.
  A bio kukához ígértek bélés műanyag zsákot (szghatás), melyet a szolgáltató a mai napig nem teljesített!
  A maradékos kuka már csak hab a tortán, hisz ugyanúgy lyukacsos, mint a bio. Telefonos érdeklődésünkre a szolgáltató csak annyit közölt: ez van, sajnos a nem lyukacsos kukák elfogytak, ezért kaptunk ilyet!
  Személyesen már be sem mentem, mert tuti ráborítottam volna az asztalt az ügyintézőre!
  Midezt a kötelezően igénybeveendő "szolgáltatást" horror áron biztosítja a nevezett cég...”
 • 1. Nyepet 2012. július 06. 08:45
  „Lehet hogy a T. szerkesztőség lezárnak tekinti a vitát, de engem egy körülmény azért még zavar.
  Mért kell a hulladékkezelést elvinni teljesen piaci alapokra?
  Mindenkinek elemi érdeke, hogy az életünk során keletkezett hulladékkal minél kevésbé terheljük a környezetünket. Ehhez az kell, hogy szelektíven gyűjtve, lehető legnagyobb arányban újra tudjuk hasznosítani azt. Ezt a lehetőséget mindenki számára meg kell teremteni úgy, hogy anyagilag is vállalható legyen minél több ember számára.
  A hulladék udvarok rövid nyitva-tartása és mennyiségi korlátozása, illetve a folyamatosan emelkedő hulladékelszállítási díjak miatt újra szaporodnak az út melletti szemétkupacok. A konténeres szemétszállítás árai az egekig emelkedtek, egy lomtalanítás során keletkezett nagyobb mennyiségű hulladék kezelése anyagilag nagyon sok embernek vállalhatalan. Ez a szemét köt ki az utak mellett.
  Teljesen hibás dolog a szemétből pénzt csinálni ilyen formában, hiba nyereséget követelni az ezzel foglakozó cégtől, mert pont az a cél, amiért alakultak, nem fog teljesülni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamion borult fel az M1-es közelében Bőnynél - fotók

A kisalfold.hu információi szerint a bőnyi lehajtó közelében (112-es kilométerkő) felborult egy… Tovább olvasom