Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Szél József amatőr faműves kiállítása a Bezerédj kastélyban

Szél József Veszprémben született. Iskoláit Csopakon, Veszprémben majd Győrben végezte. Gyerekkora óta szívesen foglalkozott fával.
A munkáin alkalmazott áttört technikával először egy kézműves vásáron találkozott a Művészetek Völgyében. Kezdetben rétegelt lemezből, mostanában inkább a sokkal izgalmasabb, különböző fajtájú, tömör fából készülnek a képei. Többnyire természeti témákkal foglalkozik. Minden munkája egyedi, kézzel készített.

A technika, amit alkalmaz a minták kifűrészelésekor, áttört technika. Ez kézi erővel, egy kézi lombfűrésszel történik. A képek egy részénél a minta mögé ragasztott, különböző színű kartonlapos dekorálás saját "tervezés", Szél József még nem látta sehol.

Fotók: Szük Ödön


Alapanyagként rétegelt lemezt és tömör fát használ. Különböző trópusi fák (leginkább kapokfa), dió, akác, juhar. Ez a jelenlegi kínálata, szeretne még több más fajtájú fát is megmunkálni. Felületkezelésre pácot és lakkot, vagy csak lakkot, vagy csak lenolajat használ.

Kizárólag vízbázisú pácokat és lakkot alkalmaz.

A megnyitót Wágenhoffer Tamás különleges, hangszerutánzó produkciója színesítette. A trombita szólót hangszer nélkül, a szájának alakításával adta elő. Fellépett még a Ménfőcsanaki Dalkör, Nagy Emilné vezetésével és Smercsek Enikő verset mondott. A kiállítást Tanai Péter, néprajzkutató, a Xantus János Múzeum munkatársa nyitotta meg. A szervező munkát Lázárné Verebes Ilona végezte.

A kiállítás február 3-ig tekinthető meg a Bezerédj-kastély kiállítótermében.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

No1 Győr - megelőzött 8 megyei jogú várost - videó

Tizennyolc szempont alapján vetették össze a kilenc megyei jogú várost. Győrben kel el a legtöbb… Tovább olvasom