Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Széchenyi tér: 75 milliós bírság

Győr - "Semmilyen enyhítő körülményt nem tudtam figyelembe venni" – mondta a városra és a kivitelezőkre kirótt 75 millió forintos Széchenyi téri lelőhelyrongálás miatti büntetésről az örökségvédelmi hivatal régiós vezetője.


Figler András szerint a strandfejlesztést a menet közbeni tervmódosítás akadályozta.

Portálunkon korábban arról tudósítottunk, hogy hetvenötmillió forintos örökségvédelmi bírságot szabott ki a győri önkormányzatra és a két kivitelező cégre a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), amiért a Széchenyi tér felújítása során régészeti lelőhely rongálódott – és részben semmisült – meg. A hivatal bosszúhadjáratának tartja Németh Zoltán alpolgármester a kiszabott bírságot, s szerinte ebből a pénzből a forráshiányos intézményhálózatot és a hivatalokat akarják finanszírozni Figler András, a KÖH Nyugat-dunántúli Irodájának vezetője úgy reagált erre: "mindez nevetséges állítás".


Mennyi, mennyi vitát rejtenek a kövek. Fotó: Szük Ödön.
Mennyi, mennyi vitát rejtenek a kövek. Fotó: Szük Ödön.


"Az örökségvédelmi törvény alapján ilyen esetben kötelező bírságot kiszabni: nekem csupán mérlegelési jogköröm van a mértékét illetően" – kezdte.

"A Legfelsőbb Bíróság határozata alapján ilyenkor azt kell figyelembe venni, hogy az elpusztult terület régészeti feltárása mennyibe került volna. Semmilyen enyhítő körülményt nem tudtam figyelembe venni, hisz mindenki tudta, védett lelőhelyről van szó. Még a botrány kirobbanása után is hun sírokat, római emlékeket romboltak szét. Nem volt szó tehát jóhiszemű tévedésről. Egyetlen kooperációs megbeszélésre sem hívtak meg, pedig tudták, velünk is egyeztetniük kell, ha el akarnak térni az eredeti tervektől. Az alpolgármester téved, ha azt hiszi, a bírság összegét a hivatal finanszírozására fordítjuk. Ezt örökségvédelemre, rossz állapotban lévő műemlékek felújítására kell használnunk: a pénz kilencven százaléka felett én rendelkezem. Kétezer-háromszáz műemlék tartozik hozzánk, lehet, hogy épp a város kap majd támogatást" – mondta, majd rátért a Németh Zoltán szerinti többi, hivatal által akadályozott városházi fejlesztésre.

"A strand esetében nem volt más választásom, mint hogy ideiglenesen védettség alá helyezzem az öltözőépületet. Tavaly év végén kerestek meg, hogy korszerűsíteni szeretnék a Cziráki medencét úgy, hogy az építészeti architektúrához nem nyúlnak. Mi ezt üdvözöltük: májusban azonban már egy teljesen más terv került az asztalunkra. A Hajós Alfréd által tervezett uszoda ily módon való átépítését az építészeti tervtanács sem támogatta. Levelet írtam a polgármesternek: azt kértem, ne kezdjenek ily módon a munkába, ám megkeresésemre nem is reagált. Az építési dokumentáción sem változtattak, ezért kényszerültem erre a lépésre. Lehet, sőt, kell is fejleszteni a létesítményt, ám annak értékeit tiszteletben tartva."

"Újváros rehabilitációjáról a városnak elfogadott terve van. Ezt támogattuk is, ám azóta kockánként próbálják lebontani az elképzeléseket. Úgy látom, koncepció nélkül cincálnák szét: egyelőre nem látom tisztán, mi lesz a sorsa. A Kazinczy utca esetében a tardosi mészkövön megy a vita: egyrészt a színe sem illik a műemléki környezetbe, másrészt a műszaki egyetem szakértőjének állásfoglalása is kimondja, hogy kültérre nem javasolt, mert szétfagyhat" – mondta.

Hozzátette: "Az egész régióban nincs annyi gondom, mint Győrben: ennek oka elsősorban az, hogy nem tartanak időben szakmai egyeztetéseket."

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. t-a-ibi 2010. január 22. 23:57
  „Szégyen amit a város vezetői és a munkában résztvevők műveltek.
  És még ők beszélnek az értékek megmentésének fontosságáról.

  Olyan gyorsan tüntették el-temették be az ásatásokat és olyan barbár, semmire sem figyelő módon, hogy rossz volt nézni.
  Az egész arra ment ki, hogy még csak véletlenül se tudjanak a régészek közbeavatkozni.
  Ledöbbentő az a sunyiság ami az önkormányzat és a kivitelezők részéről megnyilvánult.
  Gyanús még az a sok törmelék ami oda került.
  Több büntetést érdemelnének......

  Egyébként milyen városvezető/k aki/k, akik a turizmusról beszélnek és közben az értékeket eltemetik.
  Akik nem tisztelik a múltat, azok nem érdemlik meg a jövőt!
  Milyen szakemberek azok akik az értékes múltat betemetik, -"multgyílkosok"!
  Bebizonyították alkalmatlanságukat. ( pénz-pozíció-pénz-pozíció- -ennyi)”
 • 46. Jafar 2010. január 15. 08:32
  „Nem értem Figler akadékoskodását.
  Nem Te rendelkezel a pénz 90 %-val, hanem az általad irányított Szakszolgálat.
  Másrészt nem jobb, meg bal oldal kérdése, beszélj a rokonsággal, ha már ő vezeti a városépítészeti irodát.
  Egyébként tetszik, hogy nem csak a kisembereket szivatod egy 60x60-as ablak miatt.
  Még akkor is, ha a Hófehérke Morgójának csak egy nagyon rossz karikatúrája vagy.
  Ez egyébként egy mese, amiből csináltak rajzfilmet is. Ajánlom figyelmedbe, mert egy idő után ő is a közösség érdekében tett.
  De erre a pár hónapra már olyan mindegy neked, nem?”
 • 45. lófarok 2010. január 14. 22:06
  „Figler balos,ennyi.”
 • 44. fzi 2010. január 13. 18:36
  „Szóval előttem szólóhoz (40) A Borkai által átadott beruházások tervezése, előkészítése még a "piros" korszakban történt, ő csak azt csinálja amihez ért: a "sárga" cégekkel gyorsan megcsináltatja, majd vigyorogva, minnél előbb átadja őket. Ja, hogy emiatt lesz egy kis kár, az nem baj. Én amikor három éve hallotam a tervekről (üvegborítás a régészeti emlékek felett stb.) és közben láttam, hogy néz ki Pécsen alíg vártam a Széchenyi tér elkészültét, aztán jött a csalódás, most meg ez.”
 • 43. fiona63 2010. január 04. 13:13
  „Szerintem az adózók pénzéből majd szépen kifizetik az összeget, és el is felejtik az egészet. Szerintük a Széchenyi tér európai léptékű lett, a század eleji hangulatot idézi, ahogy a kisebbség közfürdőként használja az egyébként ide nem illő szökőkutat. Minden rosszban van valami jó, legalábbis nekik. Én nem emlékszem, hogy valakinek a nevét is olvastam volna az egész ügyben felelősként. Miért, pedig sokan kíváncsiak lennénk a felelősre, arra, aki a végső engedélyt megadta erre a rombolásra. Vagy talán a kollektív felelősség van érvényben az állami szektorban? Ha valaki hibázik, akkor vállalja a felelősséget és a költségeket. Így lenne normális. Nem a közösből kifizetgetni a bírságot. Sajnos a Széchenyi tér már sosem lesz olyan, mint régen, a barokk hangulatú térnek már annyi. Legtöbb győri bánatára.”
 • 42. dominiim 2010. január 01. 10:16
  „Javaslom,hogy "rendezzük" be a teret ! Javaslatom a következő: A csupasz tér látványát oldják kényelmes
  padokkal, odaillő nóvényzettel, virágokkal !
  Ezen mütárgyak elhelyezése lenne az igazi feladat, hogy mindenki kényelmessen pihenjen a téren és ne azon
  bosszankodjon, hogy nincs hova leülni !”
 • 41. Révfalusi-szúnyog 2009. december 31. 21:49
  „A szép az lesz, amikor mindekttőt karóba húzzuk. Mert senkinek se legyenek illúziói, Magyarországon hátra van a ,,rendszerváltás" véres része. Lesz itt még fegyverropogás és kivégzések. Szerintem nem is olyan sokára. Persze nem a győri tér miatt...”
 • 40. Edem85 2009. december 29. 12:04
  „Akkor most mi is van??? ha már ennyire tudtok támadni valamit akkor valaki egy megoldása csak lett volna ezt jo lenne megirni! Amugy ha jol emlékszek a téren ez volt a 3dik régészeti ásatás!!!
  Amugy meg ha még tartana az ásatás fogadni mernék hogy azon panaszkodnátok hogy milyen sár és szutykos a tér miközben jöttek az ünnepek!!! Kicsi magatokba kéne szállni mert amit az imádott szocis ex polgármester csak igérgetett legalább most meg lett valósitva! Még mielött valaki megvádolna hogy nagy narancssárga fanatista vagyok, hogy az egyetemi csarnok mekkora kidobot pénz volt az ablakon!!! Nézzétek végig hogy a Balogh mit tett le az asztalra és mit tett le a Borkai!!!”
 • 39. adalfold 2009. december 21. 13:24
  „csak 75 millió??????????????????????????????????

  röhögve kifizetik mind.

  ahhoz képest, hogy Győr középkorának fele elveszett.

  na. legyünk boldogok???????????”
 • 38. Révfalusi-szúnyog 2009. december 13. 19:59
  „Milyen régi korokból származó, megsemmisített értékekre gondol kend?”
 • 37. Joel 2009. december 13. 17:53
  „Nem sikerült jól a tér átalakítása. Szörnyen néz ki! Ezért kellett megsemmisíteni régi korok értékeit?”
 • 36. Révfalusi-szúnyog 2009. december 09. 19:00
  „Igaza van urbanistának! Bocs, elütöttem a nevet. A kis műszálas Rostáról van szó. Elnézést Ráskai Pétertől.

  Mellesleg azt is hallottam, hogy az a nyárimikulás forma Figler (műszál az is) nem akarta engedni a Pálffys szivarnak a térre telepített üveges kiszolgálópavilont. Ajánlom annak a fatökü lepkevadásznak, hogy nézzen szét Németország vagy Ausztria műemlékvárosaiban! Egy városban elsősorban élni szeretnének az emberek, lakni a terepet. És ebbe bizony az utcai kocsmázás is beletartozik. Nagyon klassz az a kis üvegpavilon, valami kicsi megcsillan általa a német kisvárosok ünnepi hangulatából. Egy város főtere nem múzeum, nem kiállítási tárgy, hanem élő, lüktető hely kell legyen, ahová odamegyünk, mert jó ott lenni. Figler meg maradjon otthon a stokedlin és tanulmányozza a külföldi képeslapokat, ha már máshonnan nem jut információhoz. Küldjek kendnek, Figler -mondjuk- egy Rothenburg ob der Tauber képeslapot? Gotikus műemlékváros, ami csoda folytán megmaradt. Tele van kis pavilonokkal, boros faházakkal, utcai kimérésekkl és árusokkal, nem csak ünnepi alkalmakkor. Sok szilvásgombócot kell még kendnek megenni ahhoz, hogy akár egy rothenburgi kéményseprő műemlékes tudásával rendelkezzen. Ha van ideje, jöjjön el a műhelyünkbe, levágjuk a szakállát, hátha akkor megjön az esze is.”
 • 35. urbaniastapista 2009. december 09. 10:07
  „31.
  Nem Ráskai, Rosta.
  Csak hogy tudatosuljon, kinek a tervét engedte át a város saját építési szabályzata ellenében.”
 • 34. Zsoltika 2009. december 08. 08:07
  „Ha valaki nyitott szemmel elmegy a Frigyes laktanya mellett, valamint megnézi a Széchenyi teret gondoljon rá, hogy évtizedekig milyen volt és most milyen. Azt is tudom, hogy a régészeket is el kell tartani, de nem biztos, hogy az Örökségvédelmi hivatalt nyakló nélkül kellene pénzelni.”
 • 33. győrinagyi 2009. december 07. 07:54
  „1. Itt megint úgy folyik a vita, hogy ki milyen politikai beállítottságú. A fidesz-imádók támadják az Örökség-védelmi Hivatalt, a szoci-pártik meg igazat adnak nekik, pedig mindkét oldaliak azt vallják, hogy ők rendpártiak. Akkor hogy is van ez??? 2. Bírságból nem fizethető jutalom. 3. Győrnek van pénze, most fizetnek a városházi dolgozóknak 1 havi jutalmat.”
 • 32. Fánkosfiú 2009. december 01. 01:08
  „válság miatt nem lesz semmi féle év végi jutalom... ez az az összeg ami figyelemfelkeltő célzatú... ha pár millióról teszem azt 2 millióról lenne szó röhögve kicsengetnék.. még hogy Győrnek nincs pénze.. egyik legjobban álló város anyagilag tartalékokkal egyebekkel.. ami jár az meg jár. úgy kellett káposztába hús kellett :P..”
 • 31. Révfalusi-szúnyog 2009. november 29. 23:13
  „Senki nem dózerolt el semmit. Csak épp nem volt sem idő, sem pénz arra, hogy a tér alatti törökkori kazamatákat feltárják. S ha fel is tárták volna, mit lehet azzal kezdeni? Akkor megszűnt volna a tér, és lett volna helyette egy romkert, lépcső föl-lépcső le akadályverseny. Arra pedig remény sincsen a következő száz esztendőben, hogy a szép burkolatú tér alá befúrt aluljárókon keresztül le lehessen bocsátkozni a földalatti járatokba, ahol boltok,kiratok és kiskocsmák hangulatos világa fogadhat bennünket, netán múzeum, s
  kivilágított kazamaták. A tér szép, a burkolat klassz, a szökőkútnak csúfolt agymenés pedig majd idővel úgyis kifingik a kemény győri víztől, s egyszer talán még egy szép barok kutat is felállítanak az eredeti helyén, a patika tengelyében, középre. A fő baj a Loyd, amit a kis Ráskai gyerek próbál most magyarázni, menteni a menthetetlent. Ráskai egyszer már leszerepelt az egyetemi sportcsarnokkal.....<moderálva>”
 • 30. Joel 2009. november 29. 18:27
  „A térre elköltött pénz nem látszik a téren. Ezért kár volt eldózerolni a régi korok emlékeit. Rendkívül csúnya és jellegtelen a felújított Széchenyi tér. Mindha az ablakon dobták volna ki a pénzt.”
 • 29. gbig80 2009. november 28. 18:50
  „Ez Magyarország... ahol csak birságolni tudnak.... igyekezzenek a gyarló ecsetesek, oszt gyüjtögessék a múltat a szerencsétlenek...így is jóideig eltartott mire kicsit kivakarták a teret, most még jó hogy nem köll szétszenni... <moderálva sértő>..
  Inkább örülnének hogy lett a megyeszékhelynek egy megmutatható, büszkén felvállalható tere...neeeem itten ebbe a gyalló országba oda köll .... egy bírságot... gratulálok ...
  gondolom ott is ilyen modern gondolkodású civilizált ......”
 • 28. miklos.1 2009. november 17. 08:54
  „A http://szechenyiter.blog.hu/ , tényleg jó. Ha már ennyi minden volt a téren, ami a múlthoz kötődik - valóban érdekes lett volna bemutatni valamit ebből. Talán egy mini múzeumként is működhetett volna egyszerre a tér, ha 1-2 helyen kis táblával, vagy üveglappal jelezték volna, hogy hogyan is éltek itt az emberek az avar, a hun korban, bemutatták volna a régi kutat, Ami talán szintén turistavonzó hatású lett volna....

  de persze ez régi vita. Csak most nekem is eszembe jutott”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújította több oktatási intézményét a Győri Egyházmegye

Több oktatási intézményét is felújította a mostani tanévre a Győri Egyházmegye, ezen kívül a… Tovább olvasom