Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

SZDSZ: Kamatmentes hitelt a vállalkozóknak

Győr - Nem csökkentené a helyi iparűzési adó jelenlegi, 2 százalékos mértékét a győri SZDSZ, ugyanakkor javasolja, hogy a befolyt adó 20 százalékából az önkormányzat egy vállalkozásfejlesztési alapot hozzon létre.
Mint korábban hírt adtunk róla, az MSZP az iparűzési adó kulcsának 2 százalékról 1,6 százalékra csökkentését szorgalmazta a csütörtöki közgyűlésen, a városvezetés ezt ellenezte. Az SZDSZ egy árnyaltabb, köztes megoldást javasolt, amiről Mohos Péter önkormányzati képviselő és Horváth Zsolt, a győri szervezet elnöke tájékoztatta pénteken a nagy nyilvánosságot. Ezek szerint az önkormányzat hozzon létre a befolyt adó 20 százalékából egy vállalkozásfejlesztési alapot az adófizető mikro-, kis- és középvállalkozások számára. E társaságok 5–50 millió forintos, ötéves futamidejű, kamatmentes hitelre pályázhatnának a javaslat szerint. Ezt természetesen szigorú feltételekhez kellene kötni, így többek között ahhoz, hogy legalább öt éve bejegyzett, győri vállalkozásról legyen szó, amelynek az utolsó három évben a mérleg szerinti eredménye legalább 3 millió forint volt, nem terhelte ez idő alatt köztartozás, minimum 50 milliós, éves árbevételt könyvelhet el, tulajdonosi köre pedig magyarokból tevődik össze.

Horváth Zsolt hangsúlyozta: fontosnak tartja az SZDSZ azt is, hogy a pályázat elbírálásába komolyabb kockázatelemzőt vonjon be a város, a javaslat szerint a Garantiqua Zrt.-t. A pályázat első szűrője azonban az iparkamara és a pártok által delegált szakértői bizottság volna.

Az SZDSZ konszenzusra hívta ezzel kapcsolatban a többi frakciót, a pénteki sajtótájékoztatón a Pro Urbe vezetője, Mészáros József is megjelent. A két városi szervezet között lényegi szembenállás nincs a kérdésben, csupán a részleteket vitatják. Mészáros József úgy véli, az önkormányzatnak nem dolga egy bank szerepét betölteni, tehát a létrejött fejlesztési alapot a pénzintézetek által nyújtott hitel kamattámogatására lenne célszerű fordítani.

A kérdésre januárban visszatér az SZDSZ – tudatta Mohos Péter.

Olvasóink írták

 • 4. Noire 2008. december 23. 20:08
  „Kedves Sanyy, az utolsó sorok valóban nem a cikkhez kapcsolódtak csupán egy morgolódás volt és önirónia :-)
  Hasonlóan kívánok Boldog Karácsonyt és a jövő évre több szerencsét (ez már gazdasági állásfoglalás is volt :-)))) ).”
 • 3. sanyy 2008. december 23. 17:08
  „Tisztelt Noire!
  Köszönöm a rövid történelmi leckét, ha nem mondja sosem jöttünk volna rá, de igazán köszönöm a kioktatást, most már mindent tudunk... Az egyébként vegetáló vállakozás évi sok sok milliót fizetett az államnak, a városnak, és ezt örömmel tettük, mert volt miből. Félreértés ne essék nem segélyt javasoltam szerény észrevételemben, hanem azt, hogy az általunk befizetett adót ne egy újabb hivatal, osztály stb. ossza el mint eddig is látjuk a sok sok "pozitiv" példát. Próbáljon a győri önkormányzat a vállalkozások terhein csökkenteni már ha ez fontos valakinek is, Mert ugyebár egy környékbeli településen Mosonszolnokon megoldották, méghozzá egyhangúan. Egyébként a Fidesz következetesen az adócsökkentés mellett érvel, mint a világ többi vállsággal érintett országaiban is. Ha jól rémlik a győri önkörmányzat Fidesz többségű és lenne is lehetősége változtatni, de egyenlőre úgy tűnik mégis a kormányprogramot hajtják végre következetesen. (Hát én ezt nem értem, de biztos van aki majd elmagyrázza...) Az utolsó sorai Kedves NOire számomra értelmezhetetlenek, biztos, hogy ezt ide szánta???
  Egyébként Békés Boldog Karácsonyt!”
 • 2. Noire 2008. december 22. 20:50
  „sanyy: valóban nagy az ostobaság a fejekben. Ahogy látom még mindig nem tetszett felébredni :-) 1990-től végetért a szocializmus és bizony, bizony van olyan amikor egy vállalkozásnak el kell bocsátania egy-két embert s még ilyen kiválló és szerfölött nagy tapasztalatú könyvelővel vagy pénzügyi szakemberrel mint Ön sem tud más megoldást találni a cég. A kapitalizmusnak van egy olyan csuda törvénye, vannak ekik elbuknak és vannak akik nem. Megmenteni pedig nem a vegetáló vállalkozásokat kell akik nem képesek legalább 3-5 éves folyamatos időszakot felmutatni amikor nyereségesek. Másrészt az iparűzési adó valóban ilyen formában értelmezhetetlen és izléstelen. Mind ezek ellenére "Lári-fári" csak nem akarja a jól fizetett államaparátust és a szoci klientúrát karcsusítani stb., de ez már egy másik mese, másik cikk és másik feleslegesen beírt vélemény :-)))”
 • 1. sanyy 2008. december 21. 20:11
  „Tisztelt Uraim!
  Ekkora ostobaságot még nem hallottam! Mosonszolnokon ahol két nagy cég érdekében egy fogalmamsincs milyen párthoz tartozó polgármester megoldotta a kérdést. A győri urak sajnos még mindíg nem fogták fel mekkora a probléma az országban, a megyében. Jó magam egy győri közepes vállakozásnál vagyok pénzügyi vezető és a cégünknél 40 dolgozó munkahelye van veszélyben. A tulajdonos bár szeretné megtartani a teljes gárdát, de valószínüleg nem az Ö hibájából erre nem lesz mód. Az első ütemben 4-6 órás munkarenddel próbálkunk bevezetni majd marad az elbocsájtások sora. Igaz, hogy 25 éves multú vállakozás és bizony elkelne akár az önkormányzati segítség is, hisz az számunkra szinte csak gesztus értékű lenne, de éreznénk, hogy nem vagyunk egyedül. Az egységes adócsökkentés, ha már kormány tehetetlen legalább az ellenzék által vezetett város mutathatna példát, de megint csak NEM a válasz. Ekkor jön az SZDSZ okossága mely szerint olyan vállalkozásnak adjanak támogatást az akár behajtások árán is beszedett helyi adóból akiknek semmiféle üzleti problémája nincs, hisz nyereséges, nincs köztartozása, stb. Hát könyörgöm, segíteni ha alapot hozok létre akkor annak adok aki rászorul és nem annak aki szerencsésebb iparágban dolgozik és még nem érintette meg a vállság szele. Vagy pedig tényleges segítséget ajánlok minden a megyében tevékenykedő vállalkozásnak. Persze ha ez a rendszer megvalósulna ismét fel lehetne állítani egy közpénzen tartott aparátust és persze lehetne osztogatni a megfelelő helyekre... Vagy csak az a probléma, hogy most kivételesen az MSZP győri élcsapatának jutott eszébe az adócsökkentés? Mert akkor azt le kell szavazni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tornádó után özönvíz

Nagyszentjános - Tavasszal szélvihar, tornádó sújtotta Nagyszentjánost óriási károkat okozva, most… Tovább olvasom