Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Százmilliókból épít új utakat a város

A Tihanyi Árpád úti aluljáróra felvett hitelből megmaradt pénzből épít új utakat a győri önkormányzat.

A Tihanyi Árpád úti aluljáróra felvett hitelből megmaradt pénzből épít új utakat a győri önkormányzat – erről határozott csütörtöki ülésén a győri közgyűlés. A testület elfogadta a győri rendőrkapitány beszámolóját, amelyből kiderült, hogy a bűncselekmények valamivel több mint harmadát sikerült felderíteni.

A Kisalföld április 19-i számában számoltunk be arról, hogy több olyan útépítést tervez a győri önkormányzat, amellyel a város közlekedési szerkezetébe avatkozna be. A beruházások forrása a Tihanyi Árpád úti aluljáróra az OTP Bank Rt.-től felvett 5,5 milliárd forintos kölcsönből megmaradó pénz, azaz 1,6 milliárd forint. Akkor Eredics Imre alpolgármester azt mondta: a képviselők elé várhatóan olyan javaslat kerül, amely az új Bácsai, a Szauter, a Zöld és esetleg a Révai Miklós utca meghosszabbítását tartalmazza. (Utóbbi esetben egyelőre csak a területvásárlásra szántak forrást.) Az elképzelések azóta részben módosultak, s az előterjesztést el is fogadta a testület.

Továbbépítik az Erfurti utcát is

Eszerint az új Bácsai utat meghosszabbítják, és összekötik a régivel. Ezt a Bácsai út hatalmas forgalma és az indokolja, hogy az autósok dugó esetén nem tudnak másfelé kerülni. Az önkormányzat másik célja, hogy javítsa a 81-es, 82-es és 83-as főútvonalak kapcsolatát, mert jelenleg a forgalom a Szigethy Attila útra és a József Attila utcára hárul. Evégett továbbépítik a Szauter utcát, amely a Győr Plaza és a Praktiker Áruház között halad, s a Tihanyi úti kereszteződésben végződik. A tervek szerint a vasút mellett folytatódik, egészen a Fehérvári útig. Szintén megépítik a Zöld utca egy szakaszát, és kikötik a Fehérvári útra, valamint – ez új elem – ugyanezt teszik az Erfurti utcával is. A Révai utca kikerült a javaslatból – erre az Európai Uniótól próbál támogatást szerezni a város –, helyette a Radnóti Miklós utcánál vásárolnak területet a majdani szigeti–révfalui híd előkészítéseként.

A közgyűlés másodszor tárgyalta a településfejlesztési koncepciót, és végül 31 igen szavazattal egyhangúlag hagyta jóvá. (A témára később még részletesen visszatérünk.) Eredics Imre alpolgármester azt hangsúlyozta: előnyt kell kovácsolni abból, hogy a vasút és a folyók át- meg átszelik a várost. Németh Zoltán, a Fidesz–MDF–MKDSZ frakció vezetője kijelentette: elfogadják az előterjesztést, de ez nem jelenti azt, hogy a korábban meghozott, szerintük rossz döntésekkel – például újabb bevásárlóközpontok építésének megengedésével, a Rába-gyár volt Budai úti telepének sűrű beépítésével – egyetértenének.

Több lakásba törtek be

A képviselők megtárgyalták a Győri Rendőrkapitányság tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót. Dr. Holló Sándor alezredes, kapitányságvezető tájékoztatójából kiderült: a vagyon elleni bűncselekmények száma a 2003-as 4171-ről 4512-re nőtt tavaly Győrben és vonzáskörzetében, s a kapitányság felderítési eredményessége 34,86 százalékos volt. Utóbbi szám nem egészen 1 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, de csaknem duplája a 2000-es adatnak. Releváns bűncselekményből 6853 akadt, nyolcszázzal több, mint egy évvel korábban. 2004-ben több lopás és betörés történt, ráadásul 575 autót törtek fel, szemben a 2003-as 492-vel.

Tíz autóból hatban értéket hagynak

Dr. Szabadfi Árpád dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány megjegyezte: szerdán végigsétált a Liszt Ferenc utcában, és azt tapasztalta, hogy tíz autóból hatban bent volt a táska, a mobiltelefon, ami csábító a bűnözőknek. Vannak pozitív tendenciák is. Öt éve még 102 rablás történt a kapitányság illetékességi területén, tavaly csupán 25. A múlt esztendőben 51 autót loptak el, öttel kevesebbet, mint 2003-ban.

A képviselők elfogadták a szakemberek álláspontját, így nem neveznek el teret Győrben II. János Pál pápáról. Azt viszont megvizsgáltatják, milyen más módon lehetne emléket állítani a néhai egyházfőnek.
A közgyűlés egyperces felállással adózott a nemrégiben elhunyt, Győrért sokat tevékenykedő Hulesch Ernő emlékének. Ő írta egyebek mellett Radnóti Miklósról a „Stációk" és a „Tarkólövés", Apor Vilmosról a „Győri nagypéntek 1945", Petőfiről a „Sándor, te vagy?" című könyvet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vég nélküli küzdelem

A győri Búza Ferencné  58 évesen egyedül gondozza  32 éves, ágyba kényszerült … Tovább olvasom