Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Száz év tanulás, egy hét ünnep

Győr - A győri bazilikában tartott szentmisével ért véget a százéves Kazinczy Ferenc Gimnázium ünnepségsorozata. Az alkalomra a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és a Budapesti Piarista Gimnázium kórusával egészült ki a centenáriumát ünneplő iskola kórusa, így közel 80-an adták elő Mozart C-dúr miséjét.
Kitűnőre vizsgáztak az iskola diákjai és tantestülete, pedig feladatuk nem volt kicsi: száz évet kellett úgy átfogniuk az emlékezéssel, hogy minden egykori és jelenlegi diák megtalálja benne saját tanulóéveinek élményeit.

– Régóta, sokat készültünk a száz év megünneplésére, diákok, tanárok és valamennyi dolgozónk kivette részét a munkából – kezdte értékelését Németh Tibor igazgató. – Tisztességesen helytálltunk. Iskolánkban a nevelési célok közt mindvégig kiemelt helyet foglalt el a hazafias nevelés, a nemzeti kultúrához való kötődés erősítése, így ünnepelnünk nem volt nehéz, hiszen megvoltak az alapok. Köszönjük a város önkormányzatának, hogy támogattak bennünket és részt vettek rendezvényeinken. Kazinczy-emlékérmet adományoztunk az iskola azon nyugállományú tanárainak, dolgozóinak, akik több mint negyedszázados magas színvonalú munkával szolgálták az intézményt.

– Megfogalmazták a célokat, mikor elkezdték összeállítani a programot?

– Több célunk is volt. A jelenleg is iskolánkban tanuló 900 diák számára szerettünk volna tanúságot tenni, hogy az ünnep akkor is fontos és tiszteletet érdemlő, ha egy olyan kis közösséget érint, mint az iskolánk.

Egykori diákjainkban a gimnáziumi évek sosem múló emlékeit szerettük volna felidézni a viszontlátás jókedvű örömével- mondta Németh Tibor.

Az egyetemi csarnokban három- ezren gyűltünk össze, a meg-
emlékezések pátoszát személyes visszaemlékezések tették emberközelivé többek között dr. Puhr Ferenc, dr. Gábor J. Dzsingisz volt igazgatók leszármazottainak köszöntői. Jó érzés volt ott lenni és érezni azt az összetartó erőt, amit a közös múlt fog egybe, s amit szerénytelenség nélkül nevezhetünk a kazinczysok családjának. Az elmúlt évszázadban diákjaink felkészülten kerültek ki az iskolapadból, az a tízezer tanuló, aki itt érettségizett, szaktudásával segítette és segíti Győr város és tágabb környezetünk boldogulását.

 Tapintható múlt: Az egykori kísérleti eszközök is előkerültek a szertárakból.
Tapintható múlt: Az egykori kísérleti eszközök is előkerültek a szertárakból.

– A múlt emlékezete után mit várnak a jövőtől?

– A hétköznapokban ugyanúgy dolgozunk tovább, mint eddig. A falak között folyó kiemelkedő oktató-nevelő munka elismeréseként március 15-én a nevelőtestületet Pro Urbe Győr díjjal tüntette ki az önkormányzat. Ennek megfelelve dolgozunk és bízunk abban, hogy az elkövetkezendő századokban is intézményünk meghatározója marad a magyar közoktatásnak. Közel fél évszázada iskolánk neve eggyé forrt a nyelvművelő mozgalmakkal, ennek a hagyománynak a folytatása kötelességünk a jövőben is.

Kazinczy-emlékérmet vehettek át

Dr. Alexay Zoltán, dr. Alexay Zoltánné, Bajnai Lászlóné, Bársony Kálmánné, Bőnyi Mihályné, dr. Baksayné Hegyi Emília, Delbó Lászlóné, Dóczi Róbertné, Eördögh Lajosné, Erdélyi Tibor, dr. Fazekas Zoltánné, Füssy Aladárné, Konta Zsuzsanna, dr. Kovács Józsefné, Ladocsy Lászlóné, Lőrincz László, Mán Éva, Molnár Márta, Miklósy Gyuláné, Pongrácz Imre, Rábelné Kutasi Zsuzsanna, Simon Ferencné, Szalay Ildikó, Szelőczey Miklós, Tamási Erzsébet, Táska Eszter, dr. Thurzó Béláné, Vadász Anna, Z. Szabó Lászlóné.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb lett az üzemanyag

Magyarország - Csökkentették 8 forinttal a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti … Tovább olvasom