Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Szanyi a kicsikre kacsint

Az MSZP-listavezető egyenlőségjelet tenne a létminimum és a minimálbér közé.
˝A baloldal mindig a kicsik, a kisemberek, a kisvállalkozók felé kacsint, az ő képviseletüket vállalja, ők is vannak többen˝ - mondta Szanyi Tibor, aki az MSZP Európai Parlamenti választásokon indított jelöltjei közt a listavezető és csütörtökön az EP-kampány keretében járt Győrben.

- Az EP-választásokra rendre kevesebben mennek el szavazni, mint a nemzeti parlamenti választásokra. Most nálunk utóbbin is az eddigieknél alacsonyabb volt a részvételi arány. Ha kevesebben voksolnak, akkor kisebb a baloldal esélye, ahogy sajtótájékoztatóján mondta is. Erre tekintettel mire számít?
- Arra, hogy alapvetően a közélet iránt érdeklődő, tudatos választók mennek el voksolni, akiknek átgondolt, megfontolt véleményük van a dolgokról, nem pillanatnyi benyomások alapján szavaznak. A személyes várakozásom az, hogy bár nagyon alacsony lesz a részvétel - és ez roppant szerencsétlen -, mégis bízom abban, hogy az akaratnyilvánítás kedvező lesz a baloldali törekvések szempontjából.

- Ha kevesen szavaznak, az olyan érzetet szül, hogy keveseket érdekel, ki képvisel minket az EP-ben. Ez viszont ellentétesnek látszik azzal, hogy egy megyénkbeli felmérés szerint is egyre több magyar az unióhoz tartozónak érzi magát.
- Az európaiak nem nagyon vannak tisztában azzal, miről szól az Európai Parlament. Ez korábban indokolt volt, mert nem volt igazán fajsúlyos intézmény. A Lisszaboni Szerződés szerint, ami az európai együttműködés keretrendszerét meghatározta, komoly kompetenciákat kapott. Korábban sok döntést az Európai Tanácsban a kormányfők gyülekezete hozott meg. Most már ezt szinte minden esetben csak közösen az EP-vel teheti meg. A kormányok már nem tudnak az emberek feje felett elrendezni ügyeket. Kell az EP beleegyezése, erősödött a demokratizmus. Így felébredhet a polgárokban a vágy, hogy beleszóljanak, ki képviseli őket, és amit elvárnak, azt számonkérjék az EP-képviselőkön. Persze idő kell ehhez és ahhoz, hogy tájékozottabbak, érdeklődőbbek legyenek e téren. A válság annyira megviselte a kontinenst, hogy az emberek jellemzően fásultak, ráhagyóak, belenyugvóak.

- A felmérés, amit említettem, szintén arra jutott, hogy a tájékozottság növelése erősíthetné uniós azonosságtudatunkat és az, ha hasonló lenne az európai államokban a jóléti, szociális rendszer. Van erre esély? Arra, hogy jobban éljünk?
- Van. Épp ezért akarjuk megdönteni a jobboldali dominanciát az Európai Parlamentben, amely eddig rosszul szerepelt a válság kezelésében. Csak megszorítással, az állampolgárok kizsigerelésével tette ezt. A baloldali megközelítés szolidaritásalapú. Nem azt akarjuk, hogy a bankok mentsék magukat, hanem, hogy valóban finanszírozzák a gazdaság arányos fejlesztését, alapvetően a kisvállalkozásokat. Azt akarjuk elérni, hogy európai szabályozás mondja ki: a létminimumnál - ami nálunk nyolcvanötezer forint - ne lehessen kevesebb a minimálbér nettója és a nyugdíj se. A gyermekszegénységet, -éhezést is fel kell számolni.

- Ha bekerül az Európai Parlamentbe - márpedig listavezetőként ez biztosra vehető -, mi lesz az első, amit szeretne elérni a Magyarországon élőkért?
- Elsősorban a Magyarországon élő fiatalokért akarok tenni. Az az elképzelésem se Holdról jött gondolat, hogy a kontinensen, hazánkban is, mindenütt legyen ingyenes wifi (vezeték nélküli internet-elérés), ahol közvilágítás van. Szeretném, hogy korrekt európai szintű vitát folytassunk a feltétlen alapjövedelemről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életet mentene a körforgalom

Hiába sürgetik a környékbeliek több mint egy évtizede, nincs, aki 80 milliót áldozzon egy… Tovább olvasom