Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 20°C | 30°C Még több cikk.

Szállóvendég, álló vendég Győrben

Győri olvasónk arra kért, járjunk utána, mennyi parkolót használhat a győri Klastrom Hotel, mivel a parkolás – különösen a vízi színpad felállításával – egyébként is igen problémás a történelmi belvárosban. Mi ezt megtettük, s megvizsgáltuk több más győri szálloda helyzetét is.

A válasz: tizenhárom. Ennyit használhat és ennyit is használ a Hotel Klastrom, amelynek egyházmegyei kártalanítás során a város parkolóterületeket biztosított – összesen 8-at – tudtuk meg Lipovits Szilárd jegyzőtől.

"A közgyűlési határozatban a korábbi fizetőparkolók kivonása, illetve az összesen 13 várakozóhely elkorlátolása, ebből 5 parkolóhely esetében bérletidíj-fizetési kötelezettség szerepel. Lásd: 375/2003. (X. 30.) Kgy. sz. határozat" – áll a jegyző válaszában.

Ányos Attila, a szálloda igazgatója a Kisalföldnek elmondta: a parkolók száma néha sok, néha kevés, ezért felajánlották már a városnak, hogy csúcsidőben pluszhelyet kérnének, télen pedig szabaddá tennének néhányat, hiszen akkor kevés a vendég.

Ez nem talált meghallgatásra, a szálloda egész évben 13 helyet használ, amit lehet sokallni – tette hozzá –, de ne feledjük, hogy egy 40 szobás hotelről van szó.

"Csúcsidőben a legkülönbözőbb megoldásokat kell kitalálnunk, mivel nem tehetjük ki a vendéget annak, hogy megbüntessék. Ráadásul sokan nem veszik figyelembe a lekerített részt, és beállnak a vendégeink helyére" – mondja az igazgató.

Tizenhárom helyet használhat a Klastrom, ebből ötöt megváltott. Ez télen sok, nyáron kevés. Fotó: Bertleff
Tizenhárom helyet használhat a Klastrom, ebből ötöt megváltott. Ez télen sok, nyáron kevés. Fotó: BertleffLipovits Szilárd aláhúzta: alapesetben minden szállásadó maga gondoskodik a parkolóiról. "A panziósok egy része az Egyházmegyei Hivatallal állapodott meg az udvaron belüli parkolásról, a Rába Hotel a Jókai utcai parkolóházban parkoltatja vendégeit.

A Schweizerhofnak saját teremgarázsa, az Ibisnek és a Famulusnak saját parkolási lehetősége van. A Hotel Konferencia is teremgarázst tart fenn, illetve a közterületbe nyúlóan ugyan, de saját ingatlanrésszel is rendelkezik az épület előtt, s ott is parkolhat mintegy nyolc autó" – írta a jegyző.

Úgy tudjuk, hogy mindennek ellenére, aki nehézségekkel küzd Győrben, az például a Schweizerhof, a nagy rendezvényeket szervező Hotel Konferencia és ismert módon a Rába Hotel. Az ellenkező véglet a 113 ágyas Hotel Famulus, ahol 176 saját parkolót tudhat magáénak a szálloda, ezeket egyébként a bowlingozni vagy éppen ebédelni érkező külső vendégek is igénybe veszik.

A Rába az más. Emlékszünk 2005 júniusára, amikor a szálloda parkolóit bevonták a városi díjzónába, Horváth Ottó igazgató szerint a helyzet azóta sem javult. "Sajnos továbbra is sok üzletet kell lemondanunk azért, mert nem tudjuk a parkolást biztosítani. A Jókai utcai parkolóházban álló autók vezetőit arra kérjük, nyújtsák be nekünk a számlát, másképp behozhatatlan versenyhátrányba is kerülnénk azokkal szemben, akik ingyenes helyet biztosítanak a vendégeiknek. Így a parkolás számunkra évente több millió forintba kerül, de a nagyobbik baj, hogy az autóbuszoknak a Jókai utca sem jelent alternatívát" – mutatja be az állandósult helyzetet az igazgató.

A Rábának korábban nem voltak hasonló problémái, hiszen ezeket – Horváth Ottó becslése szerint – kétbusznyi hely most is orvosolná. Hozzátette: Győrben igen sok az átutazó, akik korábban főként nyugatról keletre mentek, míg mostanában inkább az ukránok tartanak az osztrák határ felé.

Ám mind a kétféle csoport Győrben éjszakázik legszívesebben, s ilyenkor nem szeret késő este több száz métert cipekedni arra az egy éjszakára, s a csomagját sem szívesen hagyja látótávolságon kívül. Horváth Ottó mindezzel kapcsolatban megjegyezte: érti a város szempontjait, de a mérleget úgy kell felállítani, hogy a Rába Hotel évente csaknem 50 milliót fizet Győrnek, elsősorban adók formájában.

Olvasóink írták

 • 1. peet2 2011. július 25. 16:50
  „Parkolóhelyek amit nem csak közparkolásra használnak:
  Hotel Rába
  Megyei önkormányzat
  Nemzeti szinház
  Mind mind rendelkezett mélygarázzsal csak hát önkényesen nem arra használják mint amire kellene..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szív vándorai megyénkben

A Szent Jakab-naphoz kapcsolódó zarándoklat résztvevői idén már jelekkel kijelölt úton haladhattak… Tovább olvasom