Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Szálló por: határértékeken is túl

Győrben, Sopronban és Sarródon is átlépte a tájékoztatási küszöbértéket hétvégén a szálló por koncentrációja.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium arra kér mindenkit, hogy a szennyezettséggel érintett településeken ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban. Aki teheti, hagyja otthon az autóját, használja a tömegközlekedést, ezzel is elősegítve, hogy a szennyezettség ne növekedjen.


A környezetvédelmi felügyelet győri állomásán is magas értékeket mérnek – mutatja Lautner Péter. Fotó: H. B. E.
A környezetvédelmi felügyelet győri állomásán is magas értékeket mérnek – mutatja Lautner Péter. Fotó: H. B. E.
Főként a légúti és keringési betegségben szenvedőknek kell vigyázniuk, de ártalmas lehet általában is a csecsemőkre, a gyermekekre és időskorúakra, az aktív és passzív dohányosokra, akiknek célszerű elkerülniük a nagy forgalmú útszakaszokat. A levegőben szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. A por belégzése a légzőszervi betegséggel küszködők állapotát súlyosbítja, különösen asztma, hörghurut esetében csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Győrben létezik szmogriadóterv, ha szükséges, egy stáb dönt az intézkedésekről.
Lautner Péter, a  környezetvédelmi felügyelőség győri mérőállomásainak vezetőhelyettese elmondta: a tájékoztatási határérték köbméterenként 75, a riasztási 100 mikrogramm: ezt két napon keresztül 24 órás átlagban kell meghaladni. Sopronban ez az érték pénteken 73, szombaton 102 volt. Győrben két mérőállomás működik: ezeken pénteken 62 és 80, másnap 84 és 112 mikrogrammot mértek (a vasárnapi értékeket hétfő reggel teszik közzé). Ha a szombati-vasárnapi kétnapos átlag átlépi a riasztási küszöböt, akkor ma az önkormányzatoknak lépniük kell. Győrben létezik szmogriadóterv, ha szükséges, egy stáb dönt majd az intézkedésekről.

Egy éve hasonló volt a helyzet a két megyei nagyvárosban. Sopronban akkor is meghaladta a tájékoztatási határértéket a szálló por koncentrációja: csak napokkal később egy front tudta kisöpörni a port a városokból.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban is gyenge lesz a légmozgás, és a felszín közeli légrétegekben a légszennyező anyagok koncentrációja növekedni fog. A szakemberek holnapra várnak némi javulást, amikor a szálló porok koncentrációjában kisebb-nagyobb mértékű csökkenés valószínű – közölte a minisztérium.

Olvasóink írták

 • 4. sme 2010. január 28. 09:23
  „humer tanulságos volt a videó, de azért szerencsére mi nem Budapesten élünk. Sopronban szerencsére ott van a kristálytiszta levegőjű Lőverek, az erdők, ott mindig fel lehet töltődni friss levegővel, csak a belváros, a Várker, a Csengery fullasztó néha, amire rátesz egy lapáttal, hogy Sopron egy völgyben van és ott megül a szmog. De még így is töredéke győri "szagoknak". Győrben mindig szó szerint fuldoklok a bűztől és nincs Lőverek ahol teleszívnám magam friss levegővel.”
 • 3. quaestor 2010. január 28. 07:49
  „Sopron, Győr ... na de Sarród????
  Meg lehet ézni egyeseknek micsoda fekete füst gomolyog ki a kéményükből. Hogy nem fával fűtenek, az tuti.
  Beledobálnak a kazánba mindenféle cuccot, ami ráadásul iszonyú büdös is! Nesze neked környezetvédelem!
  Mindezt a Nemzeti Park szívében...”
 • 2. Gery83 2010. január 26. 11:20
  „Az a baj, hogy sokaknak nem jut el a tudatáig, hogy felesleges autóval mennünk dolgozni. Reggelente szinte minden autóban egy embert látok üldögélni. Tegyük fel a kérdést magunknak... 3-5.10 éve,mikor nem volt autónk, mivel mentünk dolgozni? Úgy is jó volt,nem? Nekem is van autóm és busszal járok a munkahelyemre, nem mellesleg sok pénzt megspórolva. Természetesen akadnak akiknek igazán nincs lehetőségük busszal menni, ez is érthető...De,ha készülhetne egy felmérés, 10 egyedül autózóból 5 minimum otthon hagyhatná az autóját. Nem csak saját érdekünkben. Gyermekeink és unokáink miatt és léphetnénk...”
 • 1. humer 2010. január 25. 12:46
  „http://www.youtube.com/watch?v=DYHBo7vTCbA”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Péren volt a leghidegebb

Szombat éjszakát vélhetően az idei tél egyik leghidegebb éjszakájaként tarthatjuk számon. Hajnalban… Tovább olvasom