Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Szakképzés a látszat mögött: nem ingyenmunka, hanem gyakorlat

Tisztelettel felhívom az illetékesek figyelmét – APEH, munkaügy –, hogy a Veres Péter mezőgazdasági szakiskola rendszeresen viszi a tanulóit Ravazdra és Kajárpécre ingyen és bérmentve dolgozni, holott nem is kicsi termelői munkát végeznek.
A gazda meg jót nevet: megint megspóroltam jó pár ezret! Vagy talán másnak fizet? Valahogy ez nincsen rendben. Napszámos

– Az SMS-küldőt megtévesztő látszat mögött szakképzési rendszer működik – mondta a Kisalföld érdeklődésére Biró Sándor gyakorlati oktatásvezető. – Intézményünkben számos szakma képzése folyik, most az érintett, kertész- és növényvédelmi technikus szakma gyakorlati képzését ismertetném. A külső gyakorlati helyek látogatása a 13. és 14. évfolyamokban zajlik.

Ezen belül zöldségtermesztés, növényvédelem, gyümölcstermesztés, szőlőtermesztés ágazatokban kell a minisztérium által kötelezően előírt gyakorlatot szerezniük a tanulóknak. Az elsajátítandó munkálatokat központi program írja elő. A szőlő esetében a metszési, kötözési, hajtásválogatási munkálatok mellett a betakarítási feladat is előírás. Nyilván az SMS-t küldő nem lehet tisztában azzal, hogy ezekre a begyakorlási munkálatokra nem egyszerű vállalkozót találni. Sok esetben azt a választ kapjuk, hogy nem akarnak „vesződni" a gyerekekkel.

Ez részben érthető, hiszen a tanulók többsége akkor végzi először azt a munkát (legyen az metszés, hajtásválogatás) és kárt is okozhatnak ügyetlenségükkel. Minden tiszteletünk hát minden gyakorlati helynek, jelen esetben annak a két vállalkozásnak, akik hajlandóak minden évszakban fogadni tanulóinkat és lehetőséget biztosítanak a központilag kötelezően előírt műveletek gyakorlására. Természetesen az iskola és a vállalkozások között megfelelő írásos megállapodások vannak érvényben, melyek az ott folyó tevékenységet, azok feltételeit szabályozzák.

A megállapodásos gyakorlati helyeknél nem lehet a tanulónak bérjellegű juttatást adni, csupán a munkavégzéshez szükséges tárgyi és szo-
ciális feltételeket kell biztosítani.

Olvasóink írták

  • 1. chihiro 2011. október 22. 07:42
    „mi a kereskedelmiből jártunk szakmai gyakorlatra. mi is dolgoztunk, de nem háborogtunk, mert erről szól a szakmai gyakorlat. egy városi gyerek máshol nem biztos, hogy találkozik gyümölcsfákkal, szőlőtőkékkel. a metszést, a szőlőkötözést nem lehet könyvekből megtanulni!
    ne háborogjon az sms-t küldő!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekekkel gyarapodnak Öttevényen

Öttevény lélekszáma 5 évvel ezelőtt 2822 volt, mára azonban 2954-re nőtt, azaz 132-vel többen laknak… Tovább olvasom