Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Szabadlábon a vádlottak

Több mint kétéves előzetes letartóztatás után a bíróság szabadlábra helyezte E. Ferencet, annak a csalási ügynek az elsőrendű vádlottját, amely győri társasházépítésekről szól. Ítélet jövőre várható.
Tanúk meghallgatásával folytatódott tegnap a Veszprémi Városi Bíróságon a győri félbe- és elmaradt építkezésekről szóló, november 18-án kezdődött tárgyalás. A szövevényes esetről a Kisalföld 2001 tavasza óta már többször írt, mert az Akác térre, a Temető, a Vasvári Pál és a Kertész utcába tervezett társasházak kivitelezése során több helybelit hátrány ért. Legutoljára november 17-i számunkban arról adtunk hírt, hogy az FR Centrum Kft. tevékenysége kapcsán több mint két éve tett rendőrségi feljelentések nyomán az ügy bírósági szakba került.

A vádiratot még a győri ügyészség szerkesztette, az többszörös elfogultság miatt került a veszprémi bíróságra. A vád csalás, az ügynek négy vádlottja és mintegy hatvan károsultja van. A károkozás összegét a vádirat százmillió forintos nagyságrendben határozza meg.

– Az eddigiekben az ügyészség ismertette a vádat, a bíróság meghallgatta a vádlottakat és elkezdte a tanúkihallgatást. Idén már nem folytatódik a tárgyalás, a befejezés 2004-re várható – tájékoztatta lapunkat dr. Meződi János, a veszprémi bíróság elnöke. Tőle azt is megtudtuk, hogy az ügyet tárgyaló bírói tanács az elsőrendű vádlott további előzetes letartóztatását nem tartja indokoltnak. E. Ferencet, aki információink szerint 2001 augusztusa óta volt fogva tartott, november 27-én szabadlábra helyezte.

A többi vádlott is szabadlábon védekezhet.
E. Ferenc előzetes letartóztatása nyár végén mindenképp megszűnt volna, ha a tárgyalás augusztusnál tovább húzódik. Székelyné dr. Riba Katalin lapunknak adott általános tájékoztatásából kiderült, hogy a július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény szabályozása szerint három év az előzetes letartóztatás maximális időtartama. Ha azalatt nem születik elsőfokú ítélet, a gyanúsítottat, a vádlottat szabadlábra kell helyezni.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség ügyészétől azt is megtudtuk, hogy a büntetésbe az előzetes letartóztatás időtartamát be kell számítani, akkor is, ha szabadságvesztéssel, akkor is, ha pénzbüntetéssel vagy netán közérdekű munkával sújtják a vádlottat. Elmondása alapján az előzetes letartóztatás megszüntethető, ha már nem kell attól tartani, hogy a gyanúsított a nyomozás sikerét vagy a tanúkat befolyásolja, hogy újabb bűncselekményt követ el, vagy hogy az igazságszolgáltatás elől megszökik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrorcselekmény a vád a győri túszejtő ellen

Hivatalos személy elleni emberölési kísérlettel, terrorcselekménnyel vádolják a győri túszejtőt,… Tovább olvasom