Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Szabadfi Árpád: megőrizzük a megye közbiztonságát

Szabadfi Árpád megyei rendőrfőkapitány a rendőrnap alkalmából köszöntőt mondott.

Nagy tisztelettel köszöntöm a megye lakosságát a rendőrnap alkalmából.

Szűk régiónk rendőrfőkapitányaként szeretném köszöntőmet azzal a megnyugtató mondattal kezdeni, hogy a lakosság bízhat a rendőrségben. Visszatekintve a tavalyi évre azt mondhatom, hogy a megye az ország egyik legbiztonságosabb megyéje.

Az elmúlt év komoly vízválasztó, egyben tanulóidőszak volt, hiszen munkánkban a közbiztonság biztosításában új módszereket, új szemléletet kellett bevezetni. Főkapitányságunk 2009-ben állt be az ORFK által jóváhagyott létszámra. Az összes bűnügyi, közbiztonsági és határrendészeti feladatunkat már az előző évhez képest több mint 300 fővel kisebb létszámmal kellett végrehajtani.

Azok a félelmek, hogy a határnyitást követően Burgenland területén emelkedni fog a magyar elkövetők száma, nem igazolódtak be. Közös akciókat szervezünk annak érdekében, hogy nemcsak a mi területünkön, de Burgenlandban se legyen több bűncselekmény.

Jelentős eredmény, hogy a közterületen elkövetett bűncselekmények száma 13 százalékkal csökkent a megyében. Országos összehasonlításban a lakosságot leginkább zavaró bűncselekmények esetében a legbiztonságosabb megye vagyunk. Tízezer lakosra nyolc lakásbetörés jut.

A vagyon elleni bűncselekmények száma – feltehetően a gazdasági helyzet következtében – az összes bűncselekményen belül 10 százalékkal nőtt. A kiemelt bűncselekmény kategóriákban azonban a megyei főkapitányság jóval az országos átlag felett teljesít. Kiemelten kezeltük az egyre inkább emelkedő illegális migrációt. Az autópályán elkövetett bűncselekmények elleni fellépésben sikereket értünk el, gyakorlatilag megszűntek a trükkös lopások.

Dr. Szabadfi Árpád rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány
Dr. Szabadfi Árpád rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány

Ki kell emelni, hogy a vagyon elleni bűncselekmények nyomozáseredményességi mutatója közel 6 százalékkal magasabb, mint az országos átlag. Ugyanez mondható el a rablások, lopások felderítésében is, amit a megyei főkapitányság munkatársainak koordinált munkájával értünk el. Kimagasló a kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmények felderítése is.

Eredményesek voltunk a közlekedési balesetek számának visszaszorításában. A közlekedési fegyelem betartása fontos szempont lesz a rendőrség 2010-es munkájában is.

Az önkormányzatokkal, a polgárőrséggel és minden civil szervezettel karöltve 2009-et sikeresen zártuk. Mindezt a lakossági fórumokon elhangzottak is visszaigazolják. A rendőrség reagálóképessége sokat javult, az ügyeletek munkájára panasz nem érkezett. Csökkent a rendőri intézkedések elleni panaszok és a rendőrök által elkövetett jogsértések száma is.

A 2010-es esztendőnek optimistán vágtunk neki. Az első 3 hónap azt mutatja, nem emelkedik a bűncselekmények száma. Egyben kevesebb lakásbetörés és gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmény volt.

Ettől az évtől azt várom, hogy sikerül előrelépni az időskorúak ellen elkövetett bűncselekmények visszaszorításában. Javítani tudjuk az ez irányú bűnmegelőzési munkát. A szlovák és osztrák rendőrséggel az illegális migráció felderítésében is javuló tendenciát sikerül elérni.

Dr. Szabadfi Árpád rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevallási nyílt nap

A 2009-es személyi jövedelemadó-bevallások átvétele, kitöltésének segítése érdekében az APEH… Tovább olvasom