Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Surányi: Euróról, majd ha rend lesz

Győr - „Előbb rendet kell tenni a házunk táján és utána lehet az eurózónához való csatlakozásról beszélni" – mondta kedden Surányi György volt jegybankelnök Győrött, a megyei iparkamara rendezvényén.
A magyarországi CIB Bank és az Intesa Sanpaolo regionális elnöke, Surányi György szerint Magyarország megítélése a világban szerencsére lényegesen javult a tavalyihoz képest a makrogazdaságot jellemző számok függvényében, mivel az elemzők általánosságban értékelik a népszerűtlenséget hozó, rövid távú érdekeket sértő, de szükséges törekvéseket. Az eurót illetően a konvergenciaprogram egyik védelmezőjeként Surányi elmondta: a program – szerinte igen helyesen – nem jelöl meg időpontot az uniós valuta bevezetésére. A lehetséges időponttal kapcsolatban a volt jegybankelnök úgy nyilatkozott: Magyarországnak a fő érdekeit kell szem előtt tartani, azt, hogy a 2006-ot jellemző államháztartási és jövedelempolitikával hosszú távon tervezni nem lehet. „Előbb rendet kell tenni a házunk táján és utána lehet az eurózónához csatlakozásról, annak rövid és középtávú előnyeiről és hátrányairól beszélni" – jelentette ki.

A beszélgetőpartner, Mónus Ágnes kérdésére felelve Surányi György kifejtette: „Sajnos nem létezik olyan mechanizmus, amely képes hosszú távon – a mindenkori kormány és a parlamenti többség akaratától függetlenül – előre kijelölt pályára helyezni a gazdaságot. Erre garancia csak egy van: ha a választópolgárok olyan kormányokat választanak, amelyek megfelelő irányba viszik a gazdasági fejlődést."

A közismert közgazdász figyelmeztetett arra is, hogy egy nagy rendszer – mint amilyen az egészség- vagy az oktatásügy – átalakításának jótékony hatása a legoptimálisabb esetben is 20–25 év múlva mérhető. „De az nem kétséges – tette hozzá –, hogy el kell kezdeni, inkább tegnap, mint ma és még mindig inkább ma, mint holnap" – szögezte le Surányi György.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áttörő sikerről beszél az érdekképviselet

Győr - A VOSZ, a vállalkozók érdekképviselete áttörésről számolt be munkájában kedden a… Tovább olvasom