Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Sorbanálltak a véradók a sajtóházban

Győr - A szervezésnek, no és a vérhiányról fel-felröppenő híreknek köszönhetően soha ennyien még nem adtak vért a Kisalföld sajtóházában, mint tegnap. Négy óra alatt, két helyszínen összesen 125-en nyújtották karjukat.
A Kisalföld nemcsak a véradások helyszíneinek, időpontjainak közreadásával, de ötödik éve és hetedik alkalommal közösségként is igyekszik hozzájárulni a nyáron oly gyakran tapasztalt vérhiány mérsékléséhez. Tegnap délelőtt 10 órától laborrá alakult a tárgyaló, minivéradóvá pedig a sajtóház első emeleti fordulója, ahol idővel sorban várakoztak az önkéntesek.

Horváth Csaba 23 éve a katonaságnál adott vért, de aztán ez valamiért elmaradt. Tegnap mégis úgy gondolta a férfi, felkeresi szerkesztőségünket és csatlakozik a jótékony akcióhoz.

– Hallottam, fogytán vannak a vérkészletek, ezért gondoltam, ismét felkeresem a véradók nagy családját és segítek – mondta érdeklődésünkre. Persze, hosszú lenne a sor, főként az indoklás, ki miért nyújtotta a karját, ám örömteli, hogy a közelben élő olvasók éppúgy hasznosnak tartották akciónkat, mint a XII. Légvédelmi Rakétadandár katonái vagy szerkesztőségünk munkatársai. Kovács Eszter főiskolai hallgató szerint az is fontos, hogy a véradás egyben a legegyszerűbb orvosi szűrés: akinél bármiféle probléma felmerül, a vérellátó azonnal értesíti. (No, ezt még inkább kellene propagálni!) Dinnyés Előd, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara titkára is adott vért, elárulta, két fia is rendszeres véradó.

Nekik és a tegnap megjelenteknek (is) köszönhető, hogy a vérellátást tekintve megyénkben az országosnál kicsivel jobb a helyzet. Műtétek ez idáig nem maradtak el, de a helyzet napról napra akár drámaian is változhat. Ami tény: országosan folyamatosan csökkennek a vérkészletek, kevesebb a véradó.

Ilyen még nem volt: Hosszú sorban álltak a véradók, éppezért a 125 véradó közül 47-et a szervezők átirányítottak a regionális vérellátóba, a sajtóházban így 78-an nyújtották karjukat. Fotó: Krizsán Cs
Ilyen még nem volt: Hosszú sorban álltak a véradók, éppezért a 125 véradó közül 47-et a szervezők átirányítottak a regionális vérellátóba, a sajtóházban így 78-an nyújtották karjukat. Fotó: Krizsán Cs

Ki lehet véradó?

Dr. Takács Krisztina, a team orvos-vezetője elmondta, véradó lehet minden egészséges, 18 és 65 év közötti ember. A férfiak évente ötször, a nők háromszor adhatnak vért. A kiszállásos véradásokon túl Győrben a Magyar utcai vérellátó központ ajtaja nyitott: 7–15 óra között bárki segíthet. A tévhittel ellentétben bizonyos gyógyszerek (pl. vérnyomáscsökkentő) szedése mellett is lehet vért adni.

Olvasóink írták

  • 3. /joco1 2008. július 27. 06:55
    „Németh András: én azt irtam ,hogy a kép alapján.Ezzel nem azokat akartam megsérteni akik "civilként" voltak ott.”
  • 2. Németh András 2008. július 26. 13:30
    „joco1 valószinüleg TE nem voltál ott”
  • 1. /joco1 2008. július 26. 06:15
    „A képek alapján :A katonaság állt sorban?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szivattyúzzák a belvizeket

Győr-Moson-Sopron - A szokatlanul bőséges csapadék megduzzasztotta folyóinkat, ám a Duna… Tovább olvasom