Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Sok szobára kevés vendég

Győr - Alig néhány hete két új szálloda nyílt Győrben, s ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy a panziósok felmérjék, ötödével csökkent a forgalmuk. Azt mondják, ennyi szállodát és panziót nem bír el a város, ehhez képest újabbak építését tervezik.

Szinte egy időben, szeptember elején adták át Győr két új (három-, illetve négycsillagos) szállodáját. A Hotel Famulus a győri főiskola tanszállója, 120 ágyas hotel, ami ezenkívül még 200 kollégista elhelyezését is biztosítja. Az Ibis szálló 96 szobával nyílt meg, s ha e két hotel ágyszámait összeadjuk, háromszáz körüli eredményt kapunk. Győrben eddig a három csillagos szinten 350 szállodai-panziós ágyat tartottak nyilván, vagyis egy csapásra megduplázódott a kínálat. A kereslet persze nem, s a bajok itt kezdődnek.

A statisztika évek óta 50–55 százalékos átlagos ágyszámkihasználtságot mutat Győrben – de ez a régi helyzetre volt igaz. Nagy Gábor, a Wesselényi Hotel vezetője azt állítja, eddig ők is 56 százalékon mozogtak, most azonban 20–22 százalékkal csökkent a forgalmuk. Azt is hozzátette, nem a nagy szállodákban kell keresni a bűnbakot, mert ők is ugyanabban a versenyhelyzetben találták magukat, mint a panziók, így szerinte az ők kihasználtsági mutatói is lejjebb mennek még. Osztrák példát hozott azonban, ahol az önkormányzat korlátozza az indítható ágyszámokat, ez Győrben nincs, s ha a beharangozott terveket nézzük (még legalább három másik szálló építését tervezi három különböző beruházó), a jövőben sem lesz.

Ami kevés, az igazából sok

„Azt mondják, kevés a szállodai szoba a megyeszékhelyen, ami nem feltétlenül igaz. Akkor igen, ha egy hatszáz fős rendezvényt szerveznek s a vendégeknek szállást kell keresni; de ilyen helyzet jó, ha egy évben egyszer van. Erre alapozni nem lehet, s mivel én a vendégeket egyedül lasszóval nem tudom megfogni, programot pedig a város nem kínál nekik, így az év maradék több mint háromszázötven napján igenis sok az – üres – szállodai ágyak száma" – mondta a panzióvezető. 
Nagy Gábor nem titkolta, nagy jövőt nem lát jelen pillanatban a panziójában, ezért  inkább előremenekül: új vállalkozást, autókölcsönzőt nyit, hogy annak bevételéből finanszírozza „szerelmét", a panziót. Kérdésünkre, hogy miért nem hasznosítja az épületet más funkcióban, azt válaszolta: emelt szintű szociális vagy idősotthonként a jelenlegi állami támogatás mellett még nagyobb veszteség lenne, ezért kivár. Talán bérlakásokat is lehet egyszer kialakítani a szobákból, de ez még a jövő zenéje.

Nincs szakember a bizottságban

Győr másik ismert „panziós arca", Pető István is a régi számokat vette elő, amikor a témával megkerestük: húsz éve hét szálló, illetve kispanzió működött a városban, most több mint százan kínálnak szállást a vendégeknek. „Be kell ismernünk, hogy mi is ellustultunk, hisz az Audi folyamatosan szállította nekünk a vendégeket. Az ipari turizmus azonban véget ért, más pedig nem követte." Pető keményen fogalmazott, amikor a megoldásról kérdeztük: „Győr, Győr és megint csak Győr. Ez a város feladata lenne, mert mi kevesek vagyunk hozzá. De pillanatnyilag az idegenforgalmi bizottságban, melynek megoldást kellene találnia erre a helyzetre, egyetlen szakember sem ül. Hiába van tehát a városnak  támogatható idegenforgalmi koncepciója, ha a valóságban ennek kézzelfogható jeleit nem látjuk."

Felvetettük persze, hogy miért nem tesznek magukért, ha túl akarják élni ezt a helyzetet, s a válasz ez volt: „Jelenleg a feleségemmel együtt visszük a panziót, más munkaerőt már nem tudunk foglalkoztatni. Nem vagyunk olyan helyzetben sem mi, sem – úgy tudom – mások, hogy erre jelentős összegeket tudjunk fordítani. Az uniós pénzekben bízhatunk, s muszáj is lesz pályázni, mert ma már alapkövetelmény a wellness-szolgáltatás, amit mi, panziósok még nem nagyon tudunk nyújtani. A szállók viszont igen, így könnyen leköröznek minket."

Keressenek meg!

Golubkovics Péter, a győri polgármesteri kabinet kommunikációs vezetője az elmondottakra így reagált: „Erről a problémáról nem tudtunk egészen mostanáig, ugyanis senki nem keresett meg minket a panziósok közül. Nyitottak vagyunk azonban, amiben tudunk, segítünk. De ahhoz az kell, hogy közösen leírják vagy elmondják nekünk is, mit tudnánk mi értük tenni."

Ágyból az év legtöbb napján van elég, sőt, sok is – állítják a panziósok, hozzátéve, vendég nélkül mindez nem sokat ér.Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vetélkedővel az AIDS terjedése ellen

Győr - A Magyar Védőnők Egyesületének Győr-Moson-Sopron Megyei Szakosztálya harmadik alkalommal… Tovább olvasom