Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Sok száz új adófizető lesz

A mai győri közgyűlés módosítja a helyi iparűzési adóról szóló rendeletet, amelynek következtében sok száz olyan vállalkozás lesz kénytelen jövőre adót fizetni, amely idén még mentességet élvezett.
A ma délutáni győri közgyűlés negyedik napirendi pontja részben a helyi iparűzési adóról szóló rendelet módosításáról szól. A pénzügyi bizottság által készített, Graffelner Kálmán által jegyzett előterjesztésben az a javaslat szerepel, hogy jövőre csökkenjen az adómentes sáv határa.
A jelenlegi szabályozás szerint Győrben nem kell fizetni iparűzési adót annak a vállalkozásnak, amelynek korrigált nettó árbevétele nem haladja meg a hatmillió forintot. 2004-ben ez az összeg két és fél millió forintra csökkenne.

A 2 százalékos adómértékkel számolva az ezáltal adófizetésre kötelezett sok száz cég bevételétől függően évi 50–120 ezer forintot bukhat a változtatással. Ugyancsak megszűnne az a rendelkezés, hogy a vállalkozások levonhatják a helyben megfizetett iparűzési adóból a szakképzési hozzájárulás összegét a fizetendő adó egyhuszadáig.
Szinte biztos, hogy a közgyűlés megszavazza a rendeletmódosítást, miután az az európai uniós jogharmonizáció miatt kötelező.

Balogh József polgármester a Kisalföld kérdésére elmondta: az országban Győrben volt a legmagasabb az adómentes sáv, és most is a legmagasabb adható mértéket kívánják megállapítani. Szerinte néhány tízmillió forintos pluszbevétele keletkezik ezáltal az önkormányzatnak. A megyeszékhelyen eddig körülbelül háromezren fizettek iparűzési adót, a döntő többség – mintegy négyötöd – nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viharos pártülés heves szópárbajjal

Az MSZP Győr és környéke szervezetében Balogh József előbb egy városi képviselővel, majd az MSZP… Tovább olvasom