Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 25°C Még több cikk.

Sok kereskedő ódzkodik a bankkártyától

A legújabb felmérés szerint régiónkban tíz százalékkal többen használják bankkártyájukat vásárlásra, mint egy évvel korábban.
Míg 2004-ben a kártyabirtokosok csupán 52 százaléka használta kártyáját vásárlásra, tavaly év végére ez az arány 62 százalékra nőtt. Köszönhető ez többek között annak, hogy a kereskedők és alkalmazottak számára rutinműveletté vált a kártya kezelése, így már nem kell hosszú percekig feltartanunk a sort, ha így fizetünk. A kártyás fizetés ráadásul a vásárlónak ingyenes, igaz, ezt a megkérdezettek alig több mint harmada tudta biztosan.

A Kisalföld által megkérdezett kereskedők egy része nem tudott ésszerű indokot mondani arra, miért nem barátkozott meg a kártyaelfogadással, egyszerűen – „az a biztos, amit látsz" alapon – csak a készpénzben bízik, s arra hivatkozik, hogy a néhány napos csúszás is sokat jelent, amellyel a pénz megérkezik a banktól.

– Tőlem is készpénzt kérnek a nagykereskedésben – érvel a győri belváros legdivatosabb butikjának tulajdonosa, aki szerint a vásárlóik már tudják, náluk nincs kártyaelfogadás, s ha mégis megtetszik nekik valami, szívesen elrakják másnapig, vagy amíg az illető elmegy a közeli bankautomatáig. (Azt már csak mi jegyezzük meg, hogy a minden sarkon álló automatákból a készpénzfelvétel nem olcsó: attól függően, hogy a saját bankunk vagy egy másik pénzintézet terminálja-e, alkalmanként 50 és 500 forint között fizetünk.)

Földi Tamás, a bankszövetség vezető közgazdásza szerint a kereskedőknek nem a kártyás fizetés bevezetése kerül sokba – az ehhez szükséges infrastruktúrát sok bank ingyen bocsátja rendelkezésre –, hanem az egyes vásárlások során felszámított tranzakciós díj. Ez a vásárlás értékének 1–3 százaléka, amit az üzlet fizet, s lehet, hogy sok vállalkozó úgy gondolja, a kártyás fizetés nem jelent akkora bevételnövekedést, ami ezt kompenzálná.

Így vélekedik Csermák Orsolya, egy győri olasz divatáruüzlet tulajdonosa is, aki szerint a vásárlók járnának rosszul, ha bevezetné a kártyás fizetést. „A bank által felszámolt 4–5 százalékos díjat bele kellene építenem a ruhák árába, így azok is rosszul járnának, akik készpénzzel fizetnek. Ahol nagyobb összegek forognak, biztosan megéri így is, néhány ezer forintot azonban szinte mindenki tart magánál. Szerencsénk van, hiszen a sarkon van egy bankautomata, így annak sem kell messzire mennie, aki pénzt akar levenni."

Földi Tamás szerint a felszámolt tranzakciós díj nem építhető be az árba, a bankok a kereskedővel kötött szerződésben ugyanis rögzítik, hogy a jutalék csak az árrés terhére mehet. Hogy ez mekkora, az persze titok, de bizonyára vannak üzletek, ahol bőven beleférne az az 1–2 százalék...
A Mastercard felmérése szerint egy hónapban átlagosan 2,34 alkalommal használjuk fizetésre bankkártyánkat, leggyakrabban a 20–29 éves korosztály.

Legszívesebben a hipermarketek pénztárainál használjuk a bankkártyát vásárlásra, majd a benzinkutak, kisebb szupermarketek és egyéb üzletek következnek a sorban. Amin minden kereskedőnek érdemes elgondolkodnia: felmérések szerint, ha kártyával fizetünk, hajlamosak vagyunk meggondolatlanul és többet költeni, mintha le kellene számolnunk a készpénzt a kasszánál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pannontáj–Sokoró Natúrparkot avattak

29 Győr környéki település több mint 60 ezer hektáros összterülete elnyerte a Pannontáj–Sokoró… Tovább olvasom