Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Sírgazdálkodás, de tudatosan

Dr. Ladocsy Géza, az Országos Temetkezési Egyesület (OTE) alelnöke szerint tudatosabb sírgazdálkodással évtizedekig használható még a győr-nádorvárosi temető, és a lezárt parcellák miatt nem keltené az elhanyagolt sírkert látszatát.

Győrött tartotta soros ülését a napokban az Országos Temetkezési Egyesület. Szakmai program részeként megtekintették – többek között – a nádorvárosi temetőt is. A temetkezési szakemberek – látva az állapotokat – arról kérdezték a házigazda dr. Ladocsy Géza alelnököt, hogy miért található a közel százéves kegyeleti helyen ennyi elhanyagolt sír.

– Nem tudtam mást, mint a nem megfelelő sírgazdálkodást említettem. Meggyőződésem: a lakosságot a jelenleginél sokkal jobban kellene tájékoztatni arról, hogy hová és miként temetkezhet. Nem hiszem, hogy sokan tudják, de egy-egy sírhelyen – ha azt a család, a rokonság folyamatosan megváltja – három hagyományos és két urnás temetést lehet végezni. A meg nem váltott sírok újrahasznosítása pedig egy egyszerű mélyítéssel az előbb említett szabály szerint történhet, tehát újabb öt temetési alkalmat biztosít – nyilatkozta a Kisalföldnek az OTE alelnöke, majd hozzátette, hogy erről a törvény adta lehetőségről az egyes temetők üzemeltetőinek kellene részletesebben tájékoztatni az ügyfeleket. – Ha az ilyen megváltásokat nem szorgalmazzák, annak eredménye ez a mostani állapot, hogy az ország különböző részeiről Győrbe érkezett kollégáim gondozatlannak látták a nádorvárosi köztemetőt.

Megjegyzem: olvastam Eredics Imrének a sírkert jövőjével kapcsolatos nyilatkozatát (Védett sírok a nádorvárosi köztemetőben, Kisalföld, 2004. június 30., 6. oldal). Abban én is biztos vagyok, hogy a nagy múltú temető megszüntetése belátható időn belül nem történik meg. Az alpolgármester úr a díszsírhelyeket hozta fel példaként a lezárt parcellákra. A kegyeleti törvény szerint sem ezeknek, sem pedig a katonasíroknak – ráadásul azokra nemzetközi egyezmény is vonatkozik – nincs lejárati idejük. Így a Nemzeti Kegyeleti Bizottság beleegyezése nélkül ezeket semmiképpen sem lehet megbolygatni.

Dr. Ladocsy Géza megemlítette azt is, hogy tudomása szerint egy önkormányzati rendelet, amire az alpolgármester is hivatkozott, tételesen felsorolja azokat a parcellákat, amelyeket lezártnak tekintenek, ami az alelnök szerint annyit jelent, hogy „oda már nem engednek temetni, annak ellenére sem, hogy a temetkezési szabályok értelmében lehetne".
– Nem a törvénnyel van gond, hanem annak értelmezésében és alkalmazásában van a hiba. Ha azt akarjuk, hogy egy temető ne legyen elhanyagolt, sokkal tudatosabb sírgazdálkodásra lenne szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új hely Szent Mihály lovának

A régi ravatalozó helyétől nem messze Gyarmaton új épület áll, fala a templom sekrestyéjének… Tovább olvasom