Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Sátoros romantika két turnusban Fehértón

Idén ugyan kevés madár került a hálóba, de más megfigyelnivaló bőven akadt a tó környékén. Még véget sem ért a természetismereti és gyűrűzőtábor, a résztvevők már most fogadkoznak: jövő nyáron ismét visszatérnek.

A korábbi, negyedszázadot megért ornitológiai és természetvédelmi kutatótábor ˝kistestvéreként˝ öt évvel ezelőtt újabb tartalmas táboroztatást szervezett Fülöp Tibor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park tóközi őrkerület-vezetője. A fiatalok után – nyaranta – most a tizenéves korosztályt szólítja meg, hívja a fehértói természetismereti, madártani és -gyűrűző táborba.

Ahogy fogalmazott: minden évben gond nélkül összejön a két turnusra való gyerek, idén viszont a korábbiaktól eltérően, az esős-viharos májusi időjárás következményeként kevés madár akadt a fogóhálókba.

A fehértói tábor résztvevői a madárgyűrűzésen kívül rendszeresen végeztek mikroszkópos megfigyeléseket is, amit Kelemen Ildikó mikrobiológus irányított. Fotó: H. Baranyai Edina
A fehértói tábor résztvevői a madárgyűrűzésen kívül rendszeresen végeztek mikroszkópos megfigyeléseket is, amit Kelemen Ildikó mikrobiológus irányított. Fotó: H. Baranyai Edina

A madárhiány az elmúlt évekhez viszonyítva feltűnő, hiszen korábban egy-egy turnus alatt kétszáz madarat is befogtunk gyűrűzésre, idén alig volt harmincnál több - mondta Fülöp Tibor.
– Nincs számítógép, nincs tévé, van viszont távcső, mikroszkóp, van madárdal, béka- és tücsökkoncert. Van egy-egy hét nomádia, romantikus sátorozás, van feszített program, amely arra kínál lehetőséget, hogy a gyerekek megismerkedhessenek a természet sokszínű és gazdag világával – foglalta össze röviden a tábor lényegét Fülöp Tibor. – A madárhiány az elmúlt évekhez viszonyítva feltűnő, hiszen korábban egy-egy turnus alatt kétszáz madarat is befogtunk gyűrűzésre, idén alig volt harmincnál több.

Papp Cseperke
Papp Cseperke
Ennek ellenére a gyerekek kézbe foghattak – többek között – szürke légykapót, karvalyposzátát, nádirigót, foltos nádi poszátát, citromsármányt, zöldikét és nádi tücsökmadarat. A gyűrűzésen kívül rendszeresen végeztek mikroszkópos megfigyeléseket, amit Kelemen Ildikó, a szegedi egyetem mikrobiológusa irányított, madár- és növénytani kirándulásokon vettek részt, átbicikliztek a lébényi forrástavakhoz és a tölgyerdőbe. Esténként diás előadásokat hallgattak a nemzeti park természeti értékeiről, vetélkedőn mérték össze tudásukat.


A résztvevők közül többen visszatérők. Így a győri Papp Cseperke is, aki azért tartja nagy élménynek a tábort, mert a természetben tapasztalhatja meg mindazt, amit a madarakról a könyvekben olvasott. Kedvence a jégmadár, de eddig ˝élőben˝ még nem volt szerencséje hozzá. Bognár Balázs negyedik alkalommal jött el Fehértóra. A nyúli fiú elmondta, hogy a pannonhalmi bencés gimnázium diákjaként év közben hetente vesz részt gyűrűzésen, amit tanára, Rékási József vezet. A friss táborozók közül Simor Ákos Délegyházáról érkezett, mégpedig nagybátyja biztatására, aki a kezdetektől egyik résztvevője a tábornak. Ákos érdeklődésünkre határozottan kijelentette: jövőre is visszajön Fehértóra.

Bognár Balázs
Bognár Balázs
Simor Ákos
Simor Ákos

Olvasóink írták

 • 2. anuvuk 2010. augusztus 02. 11:18
  „Szép és jódolog a táborozás!
  A gyűrűzési munkálatokban szívesen résztvettem, a 123 vércse, bagoly fióka legyűrűzése az odúimba, műfészkeimbe sem volt kis feladat. A sajátos teleszkópos technikával felrakott költő alkalmatosságokat a fiókákkal együtt mindíg lekellett venni, a megfelelő időben gyűrűzésre, - majd a fészek kitakarításával a fiókák újra vissza az ágra!
  Természetes a vércsék, baglyokon kívül még 43 faj madarait is elláttam gyűrűvel.
  Kedvenceim a kis őrgébicsek voltak, volt melyet 4 év után fogtam újra vissza a "kandlival", de volt olyan is, hogy 1 órán belűl kétszer is sikerült.
  1990- -ben a területről eltüntek, - ez annyira rosszul esett, nem figyelmeztetett senki,hogy eltünhetnek, - mást nemtehettem, a lelkiismeretem megnyugtatására a 95-ös számú engedélyemet a Madártani Egyesület cimére a gyűrűkkel együtt visszaadtam.
  Pontosan 20 éve, hogy abba hagytam a gyűrűzést, sajnos az élet engem igazolt, a fogyatkozó madaraink jelenlegi helyzete is mutatja a jövő a cselekvő Természetvédelemé!!

  "Madárvédelem - Természetvédelem"”
 • 1. anuvuk 2010. július 30. 17:29
  „A cselekvő Természetvédelmi munkára a jövőben egyre nagyobb szükség lesz !!
  Mindenkinek az adott területén ki kell venni részét a munkálatokból, az legyen város, vagy falu !!
  " Madárvédelem - Természetvédelem"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl sok a piros - A körforgalmaké a jövő?

Várakozás vagy folyamatos haladás? Egyértelműen az utóbbit választjuk. A legtöbb kritikus kereszteződésben mégis várat magára a körforgalom. Tovább olvasom