Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Sátorból albérletbe költözhetnek

Győr - Úgy tűnik, megoldódott annak a hajléktalan párnak a helyzete, akik öt napig hajléktalanként az utcán éltek. Egy új albérleti lehetőséggel mentőövet kaptak.

Korábban írtunk arról a hajléktalan párról, akik öt napja a bútoraikat védő fólia alatt élnek a Répce utcában. A pár a győri önkormányzat, közelebb pedig Borsi Róbert hathatós segítsége nyomán a csütörtöki éjszakát már védett helyen, egy albérletben töltheti.

A városrész önkormányzati képviselője – olvasva az írást – azonnal intézkedett, s az utóbbi időszak kormányzati csődjeként értékelte a fiatal pár kilátástalan helyzetbe jutását.

– Szinte borítékolható, nem ők kerülhetnek egyedül ilyen lecsúszott helyzetbe – vélekedett a városatya.  – Azonnali segítségre szorultak, s az Inszol Zrt.-vel kötött megállapodást követően egy új albérletet tudtunk szerezni, a lakásba már csütörtökön beköltözhettek, az Inszol – a körülményeket mérlegelve – az előleg megfizetésétől is eltekintett.

Borsi Róbert szerint az utolsó pillanat utáni időszak már a bizonyítás ideje lesz: a fiatal nő és élettársa a remények szerint munkát keres, otthonukkal pedig remény nyílt arra, hogy immár tiszta lappal rendezzék körülményeiket.

A képviselő nem titkolta,  kivételes, hogy ilyen gyorsasággal és együttműködéssel záruljon egy már-már drámai helyzet, és bizonyára lesznek még, akik nem tudják fizetni albérletüket, rezsijüket, számláikat.

Éppezért gyors kormányzati intézkedésekre, a bankokkal való további egyeztetésre lenne szükség, hogy a Répce utcai esethez hasonló Győrben legalábbis ne forduljon elő.

Korábban:

Répce utca 45.: szokatlan látvány fogadja az arra járókat. Egy kilakoltatott pár táborozott le a lépcsőház előtt, bezacskózott bútoraikkal együtt a szabad ég alatt töltik az éjszakákat.

– Nincs hova mennünk és a bútorokat sem tudjuk hova tenni. Ez mindenünk, nem hagyjuk itt őket – mutat a bútorokra a férfi, P. G.

A fiatal pár januárban költözött a házba, akkor még az anya 5 éves ikreivel laktak együtt az albérletben. Egy baleset miatt azonban a 37 éves férfi hónapokig nem tudott dolgozni, elfogyott a pénzük. Egy utcai, hangos veszekedést követően az egyik lakó bejelentése nyomán áprilisban elvették tőlük a gyerekeket, majd – miután június óta nem tudták fizetni a 40 ezer forintos albérleti díjat – szombaton kilakoltatták őket.

– Jött a főbérlő és öt emberrel együtt kirakta a ház elé mindenünket. Azóta itt vagyunk – meséli a 34 éves nő.

Az első két éjszakát könnyen átvészelték, az első megpróbáltatás hétfőn éjjel érte őket. Jött a vihar, védtelenül álltak a szabad ég alatt. De megsajnálta őket egyik volt szomszédjuk, fóliát, ragasztót adott, hogy be tudják takarni a bútorokat, és ők is az alá menekültek. A másik utcából egy asszony meleg pulóvert vitt nekik.

A szomszédokat s a szomszédos idősotthon lakóit is elrettenti a látvány, a fólia alatt élő hajléktalan pár kilátástalan helyzete. Fotó: Harcsás Judit
A szomszédokat s a szomszédos idősotthon lakóit is elrettenti a látvány, a fólia alatt élő hajléktalan pár kilátástalan helyzete. Fotó: Harcsás Judit

– Autóvillamossági szakember vagyok, de évek óta az építőiparban dolgozom, főként kőművesmunkákat végzek. Ezek azonban csak alkalmi munkák, a kék kiskönyvvel legfeljebb tizenöt napot dolgozhatok egy hónapban, abból pedig nem lehet megélni. Állandó munkát hiába keresek, nem találok – magyarázza kilátástalan helyzetét P. G.

Párja eredetileg varrónő végzettségű. A kórházban és az idősek otthonában érdeklődik rendszeresen állás után, mert szeret emberekkel foglalkozni. Ma éppen ötödik napja élnek a fólia alatt, minden vagyonukkal együtt. Azokat azonban napokon belül elszállítják a szeméttelepre, ha nem tudják valahova elhelyezni a bútorokat, a ruhákkal teli zsákokat. – Egyelőre egy garázzsal is megelégednénk, ahol tárolhatnánk a holminkat – hangzik kívánságuk.

A Segítőházban tudnak róluk

A győri polgármesteri hivatalban nincs olyan adat, amely az albérletben élők vagy onnan kilakoltatottak helyzetére utalna. Megkérdeztük: a fiatal párnak helye lenne viszont a győri Segítőház átmeneti szállóján, ám ezt nekik kell elfogadniuk, a bútoraikról pedig gondoskodniuk kell. Polgár Tiborné, a likócsi Hajléktalanokat Segítő Szolgálat intézményvezető-helyettese elmondta, az utcai szolgálat munkatársai már tegnap megkeresték őket, ám a hajléktalan férfinak és nőnek magának kell gondoskodnia bútoraik és egyéb holmijaik elhelyezéséről.


A kéthavi bérleti díjon kívül még 200 ezer forint gyorshiteltartozásuk van, amit szintén nem tudnak visszafizetni. A kilakoltatással pedig teljességgel kilátástalanná vált a helyzetük: még az alkalmi munkákat sem tudják elvállalni, mert az utcán őrzik bútoraikat. A fiatal pár bármilyen segítséget örömmel fogadna. Dolgozni szeretnének, hogy rendezni tudják pénzügyi és lakáskörülményeiket. Csak így lehet esélyük arra, hogy az ikreket visszakapják.

Olvasóink írták

234 hozzászólás
 • 234. nikimucko 2009. augusztus 14. 18:02
  „Köszi "hozzaszolo",hogy végre tiszta vizet öntöttél a pohárba!
  Elviselhetetlenek voltak!”
 • 233. chihiro 2009. augusztus 10. 14:39
  „Egyetértek Sárával! Ilyen embereket támogat a város! Mi is szerettünk volna önkormányzati bérlakást, de nem kaptunk, mert "túl jól élünk" a pedagógusbérből! Tényleg nem nyomorgunk az utcán, de nem is költünk se cigarettára se alkoholra, nem járunk kocsmába. Mi llegalább tisztességesen fizettük volna a számlákat és a bérleti díjat.”
 • 232. Anikó69 2009. augusztus 10. 09:28
  „Haru-nak:Írok az emailre mindjárt.”
 • 231. Haru 2009. augusztus 10. 08:55
  „Anikó, légyszíves beszéljük meg ezt, mármint a munkadolgot privátban.
  Nem Győrben van, d elvileg térítenek bérletet....de mindenképpen beszéljünk, mert.....

  tudodte@freemail.hu”
 • 230. sára 2009. augusztus 09. 13:22
  „A Hir tv győri szervezetének munkatársa Bakács László, az az ember, aki egyben Győr város média referense is, ami összeférhetetlen!!! Ezt nem szabad kihagyni a történetből, tehát a Hír Tv-től onnan Győr városban bajbajutott polgára ne várjon, akkor csalódás sem éri!

  forrás:
  http://www.gyor.hu/index.php?hlid=903

  Bakács László médiareferens 500-143”
 • 229. tricse 2009. augusztus 09. 10:13
  „Ajnye

  Ha ebben ekkorát ferdít a HírTV akkor a többiben?”
 • 228. Anikó69 2009. augusztus 09. 10:01
  „Nagyon jól leírtad az igazságot Anyuka32.
  Bizony hiába van sok szakmája valakinek,mindenhol olyanokat keresnek akiknek gyakorlatuk is van.
  Most legalább lássák az igazságot más véleményéből is azok a "drága"emberek akik támadtak és sértegettek engem.”
 • 227. sára 2009. augusztus 08. 22:15
  „A város ilyen embereket támogatott, gratulálok!

  Hol van a jog, törvény, és az egyenlőség? NEM A VÁROS PÉNZÉRŐL, A MI PÉNZÜNKRŐL VAN SZÓ!

  INSZOL bérlakásokat meg kiadják albérletbe, szociális bérlakásban olyanok laknak, akik építkeznek, és van másik lakásuk, aszintén INSZOL bérlakás, és lakbétámogatást kapnak Győr város Szociális, és Népjóléti Osztályától? Kiadják albérletbe az INSZOL bérleményt, tudja az APEH, Győr város Népjóléti Osztályálya, és INSZOL- nál milyen fegyelem, nyilvántartás van, egyáltalán tudják, mert tudniuk kellene!

  Az újságba betett képről nem is beszélve, más által beküldött tudosító képével ékeskedik, közben az olvasható, hogy az ujságíró nő készítette!!!!”
 • 226. hozzaszolo 2009. augusztus 08. 21:58
  „Emberek! Ideje tiszta vizet önteni a pohárba... jöjjenek a TISZTA TÉNYEK, mert ahogy kinéz ez a sztori még két hét és annyire felmagasztalja a sajtó/média ezt a két ,,szegény" embert, hogy a laikus tényleg elkezdi sajnálni őket:
  1. 2009. januárban költöztek be az ALBÉRLET-be! (a HirTV minden szava kacsa, hazugság, szó sincs itt semmiféle saját lakásról)
  2. Beköltözéskor és az itt eltöltött 8 hónap alatt már nem voltak velük a gyerekek, azokról a lakók is csak hallomásból tudtak
  3. Heti (többszöri) rendszerességgel volt ,,műsor" ami azt jelentette, hogy 22-23 óra magasságában elkezdődött az ordibálás, anyázás, ajtócsapkodás .. ami tartott hajnalig (órákon át!!!) - megj. csont részeg volt mindegyik ... (piára, cigire érdekes módon mindig volt pénz...?) - a répce45 egy többgyermekes lépcsőház - egyszerűen antiszociálisak voltak, nem voltak tekintettel a többiekre
  4. A rendőrség is számtalanszor kiszállt hozzájuk, de hiába, a ,,műsorozás" tovább zajlott... sőt egyszer a mentőket kellett hívni, mert a nagy mulatságban az Úr eltörte a Hölgy kezét ...
  5. !!! 5 !!! hónapja nem fizettek albérletet - egyéb közüzemet pedig beköltözésük óta egyáltalán nem (sőt még pár, előző tartózkodási helyükre vonatkozó közüzemi számla is érkezett az új címükre)
  6. A Hölgy egyszer olyan segg részeg volt, 3 óra alatt jutott fel az első emeletre - kora délután.
  7. Éjjel ha részegen állítottak haza, boldog-boldogtalanhoz felcsöngettek, hogy nem találják a kulcsukat...
  Ezek után sok sikert az új albérletben (remélem a Tisztelt sajtó beszámol róluk 2-3 hónap múlva ismét, esetleg a környezetükben lakókat is megkérdezve. Valamint ha már a mi adóforintjainkból ,,kezdenek új életet" akkor tudja meg a világ hogy hogyan sikerült)”
 • 225. Anyuka32 2009. augusztus 08. 17:46
  „Kedves Truder!222 hozzászólásodhoz csak annyit írnék hogy teljesen egyetértek Veled abban, hogy kell az érzés miszerint az emberre szükség van legyen miért felkelni!!Nos én tudom hogy rám így is szükség van és van miért felkelnem!Ítéljetek el amiért nem felel meg minden munka!(vagy én nem felelek meg!)De 40000 ft-ért én sem mennék dolgozni amiből fizetnem kéne a bébiszittert!Van miért felkelnem, mert a gyermekeim körülöttem vannak.Amikor ébrednek reggel én látom amikor elalszik én vagyok velük és nem egy idegen miközben én 40E-ért esetleg robotolok valahol!!Persze más lenne ha a helyzet havi 120E -ért!!Szükség is van rám, hiszen édesanya és feleség vagyok!!Úgyhogy szerintem örülj annak ha esetleg Te jobb helyzetben vagy és nem kell mindennapos problémákkal megküzdened.És ne ítéld el azokat akik nem akarnak "alamizsnáért" dolgozni!!
  A tanulásról még annyit, olvastam hogy valakinek több szakmája is van.Gratulálni tudok biztos volt miből tanulni,de egy kérdés:gyakorlata is van az illetőnek??Mert gyakorlat nélkül elég nehéz elhelyezkedni akárhány szakmája is van!!”
 • 224. lolita 2009. augusztus 08. 15:38
  „Biztos nem egyszerü a videkieknek ez teny,na meg a fizetestöl sok függ,szarert hugyert en sem mennek el dolgozni,ha csak nem muszaly.Kedves Truder nekünk biztos könyebb söt gondolom hogy igy van,legyen is csak roszabb ne legyen,mindig azt mondom.”
 • 223. Anikó69 2009. augusztus 08. 15:10
  „Anyuka32-nek:
  Örülök hogy leírtad a történetedet.Így legalább lássák hogy nem csak én állítom azt hogy a vidékieknek most nagyon nehéz elhelyezkedniük.
  Tegnap már kihozták az ördögöt belőlem egyes hozzászólók,de aki olvasta az ők hozzám küldött szavaikat,azok megértik hogy miért reagáltam úgy a szavaikra.
  Most már eldöntöttem hogy nem fogok reagálni semmit sem az olyan sértegető szövegekre,mert nincs értelme velük még szóba sem állnom.”
 • 222. Truder 2009. augusztus 08. 12:46
  „Az mit jelent,hogy nem éri meg dolgozni?Szerintem meg meg kell mindent tenni azért,hogy legyen az embernek munkahelye..Lehet,hogy "nem éri meg",de mindenképpen jó,ha dolgozik valaki,mert egyik munka,akár hozhatja a másikat.Kell az az érzés az embernek,hogy szükség van rá,a munkájára.Kell,hogy minden reggel érdemes legyen felkelni,elindulni dolgozni.(kevés ma az olyan munka,amit jól megfizetnek..)
  Nem tudok annál rosszabbat elképzelni,mint kikerülni a "vérkeringésből".Mert visszajutni nem egyszerű.Akkor inkább kevesebb pénz,mint segély!”
 • 221. lolita 2009. augusztus 08. 09:38
  „Az egyik baratnöm Sopronban az Arkus etterembe dolgozik a konyhan 60-ert több mint tiz orat hat neki is keves a penz,de közben keresget mondanak ajanlatokat.talan egyszer bejön neki.”
 • 220. lolita 2009. augusztus 08. 09:33
  „Hat nem egyszerü azt tudom ,de enyi penzert valoban nem eri meg dolgozni,de elkellene kezdeni talan ismerösök altal idövel kialakulna jobb munkalehetöseg,en biztos nem tetovaznak!”
 • 219. ANKO 2009. augusztus 08. 09:21
  „Anikó69!
  <moderálva>
  Nekem is szűnt már meg munkahelyem,de egy percig sem voltam munkanélküli,mert nem válogattam,és képzeld 40 ezerrel kezdtem.Az agyam kapacitása meg ne is érdekeljen,mert tudod,tanulni sosem szégyen!”
 • 218. Anyuka32 2009. augusztus 08. 09:03
  „Sziasztok!!Nem akarok bele szólni egymás gyalázásába, mert itt már csak az van!De úgy gondolom mindenkinek joga van, hogy leírja a véleményét, akinek pedig nem tetszik az ne olvassa el! Igazából azért írok, mert egyet értek Anikó69 hozzászólásaival(bár stílusával nem!)!Aki akar dolgozni az tud-írjátok ti, és véleményetek,hogy Anikó69 nem akar!!Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy én is akarok, de sajnos nem tudok,32 éves vagyok érettségivel szakápolói végzettséggel Győrtöl 40 km-re. A győri kórházban dolgoztam, jelenleg is ott van munkaviszonyom 1995 óta!De!! Elmentem szülni jelenleg főállású anya vagyok, időközben kiderült hogy cukor beteg vagyok 4x inzulinozom magam.Műszakozást nem vállalhatok csak nappal dolgozhatok!Szeretnék dolgozni hisz a férjem fizetése nem sok mindenre elég, csak épp olyan munkát nem találok, ahol elfogadják a betegségem, ja és a gyerekek!!Hát persze én vállaltam oldjam is meg az eltartásukat.De ha nem adnak lehetőséget arra hogy dolgozzam akkor mégis hogyan oldjam meg??Akinek gyereke van sokkal nehezebben helyezkedik el, főleg ha vidéki!!Nincs nagyszülői segítség a gyerekeket nincs aki elkészitse iskolába és nincs aki a nyári szünetben velük lenne!!Szóval amikor egymást elkülditek melegebb éghajlatra meg egyebek elötte gondolkodjatok!! Jaa és képezném magam esetleg tovább hátha még lehet belőlem valami vagy valaki de sajnos nincs miből!!!!”
 • 217. Anikó69 2009. augusztus 08. 00:31
  „moderálva”
 • 216. Ankó 2009. augusztus 07. 23:20
  „moderálva”
 • 215. Anikó69 2009. augusztus 07. 21:54
  „moderálva off”
234 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városvédők - tervek a győri műemlékek védelméért

Győr - Az Arrabona Városvédő Egyesület segítségével elkészült a likócsi polgárőrség bázisa.… Tovább olvasom