Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Röck Samu volt a Móra vendége

A Városi Sportigazgatóság sporttörténeti bizottságának szervezésében immár huszonkettedik alkalommal került megrendezésre a "Győri Sportlegendák mesélnek..." beszélgetéssorozat, melynek vendége Röck Samu testnevelő tanár, mesteredző, a Magyar Tornasport Halhatatlanjai
közé választott sportember volt.
Már a beszélgetés helyszínválasztása sem volt véletlen, hisz a Móra Ferenc Általános és Középiskola - melynek auláját teljesen megtöltötték az érdeklődők - kiemelkedő helyszíne volt a legenda életútjának. Az eddigi 21 rendezvényen résztvevő 26 legenda foglalt helyet a színpadon, stílszerű hátterét adva az újabb nagyszerű győri sportemberrel folytatott beszélgetésnek. A nézők sorai között pedig számos közéleti személyiség, oktatási intézményvezető, tanítvány, jelenlegi és volt munkatárs, kolléga, tanítvány foglalt helyet.

Elsőként Csengeri Mária, a házigazda iskola vezetője köszöntötte a legendát, s Borkai Zsolt polgármesternek - aki parlamenti elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen - mint volt mórás diák videoüzenetét "adta át" meglepetésként a volt mesternek.

A legendákkal folytatott beszélgetések során már rutint szerzett Molnár Péter sportigazgatónak - aki Bolla Péter köszöntő szavait tolmácsolta elsőként - nem volt nehéz dolga, hisz Samunak sem kérdésekre, sem biztatásra nem volt szüksége nagyon ahhoz, hogy gyorsan megnyíljon hallgatósága előtt, s a tőle megszokott "kíméletlen őszinteséggel" valljon életéről, pályájáról.

További képekért kattintson ide!


A hallgatóság soraiban sokan érezhették úgy, hogy sok mindent tudnak róla, de még őket is sikerült meglepnie, amikor gyermekkoráról, szüleiről, családjáról, Magyarországra való visszatérésükről mesélt. A beszélgetés későbbi részében is igyekezett azt megvilágítani, hogy milyen belső motivációk késztették arra, hogy nagy konfliktusokat felvállalva is, megalkuvás nélkül küzdjön céljaiért. Mint elmondta, soha nem akarta elhagyni Győrt, ám a körülmények olyan küzdelemre késztették, amelyben a szakmai munka mellett a tárgyi feltételek megteremtését is fel kellett vállalnia, ami nem az ő feladata lett volna, ellenben iszonyú energiáit emésztették fel. Konfliktusai ellenére elismert embernek tartja magát, hisz, mint mondotta: a tanítványok máig megnyilvánuló szeretete mellett, nagyon sokat kapott a várostól, a kollégáktól egyaránt.

Természetesen szívesebben időzött a nagy szakmai kihívások, sikerek felelevenítésénél, például, amikor harcostársát, barátját, Vígh László mesteredzőt bevonva a világhírű "magyar vándor" elem születéséről és sorsáról kaphattunk adalékokat.

Persze a közel kétórás beszélgetés minden lényeges részének felidézése meghaladja jelen írás terjedelmi kereteit. Ám, az kétségtelen, hogy ez idő alatt a jelenlévők egy percig sem unatkoztak, s Röck Samu egyrészt megerősítette magáról az őt ismerőkben kialakult képet, másrészt újabb adalékokkal szolgált, amelyek egyben árnyalták is a "nehéz ember" hírében álló sportszakember portréját.

Az iránta megnyilvánuló tisztelet és szeretet volt érezhető a rendezvény zárásaként, elhangzó meleg köszöntő szavakban és átadott ajándékokban. Elsőként a városvezetés részéről Dr. Ottófi Rudolf és Simon Róbert Balázs alpolgármesterek, illetve Németh Viktor az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság elnöke köszöntötte a legendát, Havassy Myrtillnek, Borkai Zsolt feleségének társaságában. Aztán Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora, majd Csengeri Mária a Móra-iskola igazgatónője kedveskedett ajándékkal, hosszú sort nyitva a legenda előtt, amelyben volt tanítványok, munkatársak, sportvezetők vártak arra hogy kezet szoríthassanak az immár a Győri Sportlegendák soraiba tartozó Röck Samuval.

Olvasóink írták

  • 1. FREDDY/S 2010. május 26. 15:18
    „Röck Samu azért Sopronban született, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iránytű a munkajog labirintusához - Jogpont Győrben

Csepegtetett fizetések, rabszolgasorsban tartott alföldi feketemunkások, tehetetlen dühükben… Tovább olvasom