Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Retrocsokikat kóstoltunk és osztályoztunk

Gyermekkorunk ízei olvadtak a szánkban: feledhetetlen és ma már szinte teljesen elfeledett édességeket tesztelt a kisalfold.hu csapata.


Az elmúlt hetekben az egyik német diszkontlánc különös akció keretein belül a szocialista élelmiszeripar emlékezetes édességeit kínálta.

Portálunk élt a nagy alkalommal, s egy zacskóval vásárolt a hetvenes-nyolcvanas évek kedvenceiből.

Igaz, abban bizonytalanok vagyunk, hogy az Eperjó szelet és a PEZ cukorka vajon nem a rendszerváltás után született-e meg, de az biztos, hogy összeállításunkban jól megérdemelt helyük van.   

A retroédesség válogatásból természetesen nem maradhattak ki olyan klasszikusok, mint a Boci és a Francia Drazsé, de beszereztünk Kojak nyalókát és szőlőcukrot is.

Most pedig lássuk vidám cikkünk "főszereplőit". Az édességeket 1-5-ig terjedő skálán osztályoztuk. 


ABC-s és váras csoki

Galéria kép

Ha egyre fakuló emlékeink nem csalnak, az ABC-s és a váras csokit sohasem az ízéért szerettük. Sokkalta inkább azért, mert jó volt gyűjteni először ovisként a betűket, utána kisiskolásként pedig a várakat.

A történelmi helyszíneket népszerűsítő csokoládé azért is minden tiszteletet megérdemel, mert hiányában generációk nőttek volna fel jó eséllyel a legfontosabb magyar várak ismerete nélkül.

Bár a csoki jóindulattal is gyenge közepes, ez a kultúrmisszió négyes alát ér nálunk.

Osztályzat: 4-es alá

Autós szelet


Galéria kép

Fogas kérdés: vajon mitől kap egy Autós névre "keresztelt" csokiszelet kókuszos ízvilágot? Értjük, hogy nem lehet benzin ízű, de valamiért az autót és a kókuszt nehezen tudjuk összeasszociálni.

Mindegy, ez legyen a mi bajunk, az Autós csokiról pedig bátran leírjuk, hogy nem rossz.

Persze, nem prémiumkategóriás termék, de álláspontunk szerint a Bounty-val simán felveszi a versenyt. 

Osztályzat: 3

Boci

Galéria kép
Klasszikus. A Boci a nyolcvanas években a Magyarországon kapható csokik között a Tibivel a legjobbak között volt.

Maga a csoki olyan, amilyen: van, aki szerint ez a legjobb, mások meg a lila tehenes csokira esküsznek, főszerkesztőnk meg a pörkölt kakaóbabra esküszik, mindenféle további feldolgozási mód szerint. Ízlések, pofonok... Tudják.

E sorok írójának bejön ma is a Boci, a csomagolás pedig majdnem olyan, mint 25 éve volt, de csak majdnem. 

Osztályzat: 4


Bohóc szelet


Galéria kép
Mielőtt a Bohóc és társai (Lottó, Kapucíner, Szamba, Autós) megjelent a boltok polcain, hasonló típusú csokiból talán csak a Sport szelet létezett.

A Bohóc narancsos-rumos mártott szelet egyhén sárgarépás íze még ma is izgalmas, de a régi csomagolás jobb volt. Ahogy a társai esetében is.

Osztályzat: 4


Duna kavics

Galéria kép

Pasztellszínekben pompázó, cukormázzal borított földimogyoró.

Nálunk a húsvéti nyuszi egy csomaggal biztos, hogy hozott, és az elsők között volt, amelyet elpusztítottunk. Annyi mindent csináltak már szegény mogyoróval - sós, mézes, csilis verziója is létezik -, ezek között méltó helye van a Duna kavicsnak is.

Osztályzat: 5

Eperjó szelet


Galéria kép

A mártott szeletek újabb generiációjának képviselője nem tudta felülmúlni a Bohóc-Lottó-Kapucíner-Szamba vonal sikerét. Az Eperjó eperben jó, talán túl édes is, a csomagolásából viszont hiányzik minden kreativitás.

Osztályzat: 3


Francia drazsé

Galéria kép

A párizsit sohasem szerette jelensorok írója, ellenben a Párizsi kockát és Francia drazsét nagyon!

Utóbbinak feltehetően annyi köze van Franciaországhoz, mint a párizsinak a szerelem fővárosához, de ne problémázzunk ezen, sőt, örüljünk, hogy anno az elvakult elvtársak nem szovjet drazsénak nevezték el ezt a finom édességet.

A minősége napjainkban is remek. Egyetlen nagy hibája, hogy pillanatok alatt képes elfogyni: tesztünk alatt nem kellett ehhez tíz perc.

Osztályzat: 5

Kojak nyalóka

Galéria kép

A nyalókákban az volt a legjobb, hogy a pálcikát utána fel lehetett használni a Babylon-játékban. Persze azért volt kivétel is - emlékeznek a kakasosra? Abban volt fantázia... (súlyos szóvicc jön, csak saját felelősségre kattintsanak ide!)

Na de ezt a Kojak nyalókát, ezt kikérem magamnak! Az amúgy is borzasztó kakaós massza legborzalmasabb ízű változatába mártották a vaníliás ízű cukorkagolyót. A cukorka íze sem jó.

Szegény Kojak, ha ezt kellett volna a szájában tartania minden részben, a negyedik részt már mással kellett volna megkezdeni.

Osztályzat: 2 alá (csak a pálcika miatt)


Lottó szelet

Galéria kép

Ha nem tévedünk nagyot, a Lottó szelet volt az állami szerencsejátékok propaganda csokija a ’80-as években.

Arról nincsenek ismereteink, hogy a rum aromával ízesített diós töltelék azt volt-e hívatott jelképezni – amúgy nyilvánvalóan nem –, hogy alkoholmámoros pillanataiban az ember bátrabban próbál szerencsét, de összességében igazán remek csokit ismertünk meg a Lottóban.

2011-re méltatlanul elfelejtette a magyar lakosság, úgyhogy ha bevásárolni indulnak, jusson eszünkbe: kötelező Lottót venni!

Osztályzat: 5-ös alá


Mogyorós grillázs


Galéria kép


A mogyorós grillázs sohasem verte a népszerűségi indexet a magyar édességek társadalmában. Tisztes iparos munka, de különleges ízhatást, élményeket ne is várjunk tőle.

Tipikusan az az édesség, amelynek hasonló, nyugat-európai testvéreit Németországban, Ausztriában vagy Svájcban ezerszer jobban elkészítették, elkészítik.

Nincs ebben semmi szégyellnivaló, legfeljebb arról van szó, hogy nem a mogyorós grillázsunkkal, hanem a Sport szeletünkkel vertük anno tönkre az aljas imperialistákat.

Osztályzat: 3


PEZ cukorka

Galéria kép

A PEZ-ben gyerekként inkább az adagolót szerettük, mint a cukorkát - ebben nagyjából egyetérthetünk. Pedig a tucatnyi ízben készített cukorkák (a meggytől a kóláig) sem voltak rosszak, de hát a PEZ adagoló nélkül olyan, mint a Dallas Bobby nélkül.

Osztályzat: 4 alá

Színes gömbrágó


Galéria kép

A rágógumi egykor szinte csakis ebben a formában létezett Magyarországon: rikító színű gömbökben.

A kemény színes külső borzasztóan édes belsőt takar, ami miatt a rágó fogakra nézve kedvező hatása szinte eltörpül. De legalább szép színes.

Osztályzat: 2

Szőlőcukor

Galéria kép

Nem csak az íze remek, de gondolkodásra serkent, sportolás előtt szintén ideális. A magyar szőlőcukor jelenleg is tartja csúcsformáját - nem lehet megunni.

Pusztán csak azért nem kap ötös osztályzatot, mert kémia órán a képlete alig fért fel a táblára, márpedig mi utáltunk tanulni hosszú és bonyolult képleteket (igaz, az egyszerűbbeket se szerettük, de azok legalább jobban mentek).

Osztályzat: 4


Zizi


Galéria kép


A végére maradjon a fekete-színes Zizi leves. Merő jóindulatból a halaknak sem adnánk szívesen ezt a rettenetes, gyümölcsízűnek csúfolt, puffasztott rizspehelyt.

A Zizi több mint ötven éves múltra tekint vissza, s igen megbízhatóan hozza rossz ízét.

Csak azért nem buktattuk meg, mert mindvégig igen jó kedvűen vizsgáztattuk a retrocsokikat, -édességeket. 

Osztályzat: 2


Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. farvik 2012. február 13. 23:08
  „Mosolyogva, bólogatva olvastam végig a kommenteket, köszönet Nektek érte! :)”
 • 49. Agent 2011. február 05. 16:24
  „Ha retró kaja, csoki, miegymás, akkor ez az "ősforrás":
  http://retrogastro.blog.hu/”
 • 48. antanyu 2011. február 04. 07:16
  „A télifagyi fini most is. Nem a régi de hasonló legalább.”
 • 47. piroskaésabarkasz 2011. február 04. 06:27
  „Csehszlovák:Deli csoki.Magyar:Rumba(rumos)Viola(zselés)Limo por(pezsgő por),Medve cukor,Bocskor szij,Tejdropsz,Gumi cukor(mackós,papirdobozos),stb”
 • 46. bakke 2011. február 03. 23:19
  „ÉS A NÉGERCSÓK MEG A TÉLI FAGYI????”
 • 45. egyharmad 2011. február 03. 22:07
  „31 Madarasz! Mia csoda az a müanyag üveg?”
 • 44. Jánosi 2011. február 03. 19:17
  „Korfu szelet!!!
  Szinte tökéletes volt! Akkor.

  A Zizi szerintem is túl alacsony pontot kapott.”
 • 43. Aranymag 2011. február 03. 19:05
  „És a zizi mé´ nem vót jó? jó vót az! :))”
 • 42. Aranymag 2011. február 03. 19:03
  „39.
  A ma kapható Krowka íze köszönőviszonyban sincs a régivel. Folyton azt az ízt keresem de nem találom :(
  A régi négercsókot sem merném összehasonlítani a maival, nem csak a mérete miatt (kisebb lett) hanem habossága, íze miatt sem :)
  Volt még az a pasztellszínű kis párna alakú mentolos ízű cukorka, aztán a puncsfuré, meg ugyanez kávé ízzel. Arra a hasáb alakú, szivacs szerű édességre emlékeztek, volt kakaó, puncs, vanília ízben...
  De jók is voltak. Persze azért a Hollandiából kapott Mars csoki, Haribo cukor, Nutella is mindig nagy kedvenc volt :))”
 • 41. annobon 2011. február 03. 15:35
  „40-hez: "néger fagyit." Olyat most is kapni pl. a ... úton, közelében van egy orvosi rendelő. (Hogy ne legyen ingyenreklám...). Én már olyan "öreg" vagyok, hogy 50 filléres féladag fagyira is emlékszem, amit a nagyszüleim vettek nekem a Bajcsy-Zs. úton, a jelenlegi DM-el szemben lévő fagyizóban. Ezt már leírhatom, mert ott azóta asszem egy rendőrőrs van meg egy bőrárus...”
 • 40. Madarász 2011. február 03. 15:26
  „38.
  Azzal csak te vagy szegényebb, ha nem akarsz emlékezni a jó dolgokra...

  Milyen jó is volt gyereknek lenni, gondtalanul... és még csokit, cukorkát is kaptunk hozzá, meg néger fagyit.”
 • 39. annobon 2011. február 03. 14:10
  „37-hez: "csehszlovák tejkaramella" Én úgy emlékszem, hogy lengyel volt és úgy hívták "Krowka". Sőt, nemrég láttam valamelyik boltban. De nem vettem, mert irreálisan magas volt az ára...”
 • 38. Patriot 2011. február 03. 14:09
  „Nosztalgia az öregedés jele!
  Én egyikre sem akarok emlékezni.”
 • 37. Madarász 2011. február 03. 14:01
  „33.

  Aha, erre. Milyen bulis volt, nem? :)

  Tuti-frutti?

  Meg volt valami csehszlovák tejkaramella is...”
 • 36. senkialadár 2011. február 03. 13:30
  „dunakavics forever”
 • 35. OCC 2011. február 03. 13:27
  „Volt még az a fajta nyalóka, ami ugyanúgy nézett ki, mint a Kojak, csak gyümölcsös volt. Azt is nagyon finom volt. Ill. voltak még valami apró, szívecske alakú cukorkák, amiknek az íze leginkább az ibolya illatára emlékeztetett. Sőt, volt olyan kör alakú cukorka is, ami enyhén pezsgett a szájban, de elég nagy volt (egy ismerősöm félrenyelte, majdnem megfulladt tőle.)”
 • 34. arn 2011. február 03. 13:26
  „a pez 1927es - kicsit korabbi, mint itt akarmelyik :)

  de pl: toblerone 1908, mars 1932, bounty 1951, m&m 1941, milkyway 1923, twix 1967, kitkat 1935, after eight 1962, smarties 1937 - ami hirtelen eszembe jutott.”
 • 33. Hunicum 2011. február 03. 13:18
  „31. Madarász 2011.02.03. 12:53

  Erre gondolsz? Ezt, hogy is felejthettem ki?

  http://kepgep.hu/2011/02/03/main/pz30.html”
 • 32. Bucak 2011. február 03. 12:58
  „Én személy szerint keresem ezeket az édességeket...28éves vagyok de gyerekkoromba ezeken nőttem fel mégis szeretem őket.
  A Kojak nyalóka 2 pontos értékelése meg egyenesen sértő számomra mert az egyik kedvencem volt. Ezek a maiakkal ellentétben megfizethetők voltak a családok számára. Ma már horror ára van az édességeknek.”
 • 31. Madarász 2011. február 03. 12:53
  „Volt egy aprócska gömb formájú, színes cukormázas csokigolyócskákat tartalmazó műanyag cumisüvegecske, két féle méretben is létezett, átlátszó műanyag üveg volt, igazi gumiból készült piros cumival. Mikor kifogyott a cukor, lehetett vele játszani.

  Hunicum! Az a kis üvegbe töltött por a pezsgőpor volt és éppen a minap láttam egy kisboltban. Egyébként italpor volt, de tényleg a tenyerünkből ettük és befogta a kezünket és a nyelvünket is. :)
  A pattanós cukorkára emlékszel még? Apró kis piros színű morzsalékos valami volt és a szájban a nedvességgel érintkezve zizgett és pattogott. :)”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díj a Tourinform-fenntartónak

Tizenegy jelöltből a győri önkormányzatot ismerték el „Az év Tourinform-iroda-fenntartója"… Tovább olvasom