Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Reszkethetnek a vérszívók

Ha megmaradnak a kora nyárias hőmérsékleti értékek, akkor számítani lehet a szúnyog populáció robbanásszerű növekedésére Győrben és környékén.


Péntek délelőtt már reszkethetnek a vérszívók: kezdődik a repülőgépről végzett gyérítés.

Szintén tervezetten péntektől kezdődően a már repülő szúnyogok gyérítésére irányulóan, közel 3000 hektár nagyságú vizes élőhelyen – pl.: Rába ártér, Koovalter pihenőpark, Rábca ártér, Püspök erdő - légi kémiai szúnyoggyérítés is kezdődik.

A permetezéseket követően a szakemberek ellenőrzik a hatékonyságot, ha szükséges, megismétlik a szúnyoggyérítéseket.


Előzmények:

"A napokban repülőgépről végzett ellenőrző felderítés tapasztalataiból tudható, hogy a sok téli csapadék, a belvíz és a folyók magas vízállása miatt jelentős területeken található a szúnyogok szaporodásának kedvező életteret adó, gyorsan melegedő sekély tocsogó" - kezdte Nagy Csaba, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs menedzsere.

"Az említett pangó vizekből vett mintákban jelenleg 10-12 darab szúnyoglárva található egy liter vízben.

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a levegő hőmérséklete éjszaka sem csökken 10 Celsius-fok alá és napközben is megmaradnak a kora nyárias hőmérsékleti értékek, akkor számítani lehet a szúnyog populáció robbanásszerű növekedésére" - folytatta Nagy Csaba. 

"Ennek megelőzése érdekében, a szúnyoglárvák számának alakulásától függően, a közeljövőben repülőgépről végzett biológiai szúnyoglárva gyérítés várható körülbelül 300 hektár nagyságú, vizes élőhelyen Győrben.

A mintegy 2,5 millió forintba kerülő első beavatkozás végrehajtásához minden technikai eszköz rendelkezésre áll.

A megelőző jelleggel végzett biológiai szúnyoglárva gyérítést követően a szakemberek ellenőrzik a hatékonyságot, ha szükséges, megismétlik a vízben élő szúnyoglárvák biológiai gyérítését" - zárta szavait a Győr-Szol Zrt. kommunikációs menedzsere.

Tavalyi májusi összeállításunkból kiderült, hogy Győrben gyakorlatilag "korlátlan" pénzösszeg áll a vérszívók gyérítésére, miközben a szigetközi települések pár százezer forintnál többet nem tudnak áldozni az irtásra.

Kérdésünkre Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol kommunikációs menedzsere megerősítette: "idén sincs pontosan meghatározva, mennyi pénzt költhetünk el szúnyoggyérítésre. Mindez nagyban függ az időjárási viszonyoktól".
 

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. kenyeresné 2013. április 29. 10:57
  „mert? most akkor van szúnyog,vagy nincs szúnyog? hehehe...”
 • 30. gonzo 2013. április 28. 20:22
  „Hiába magyarázod a bizonyítványod,-na innentől kezdve felesleges veled bármilyen párbeszéd.”
 • 29. kenyeresné 2013. április 27. 20:45
  „Elmondanám Neked,kedves Gonzo: Az egyik Szigetközi településen lakunk,a töltés szomszédságában,tehát a falu szélén.Van szúnyog.A gyerek egyik nagyszülője Abdán lakik,akit sokat látogatunk.Ott is van szúnyog.Nem kemény legény a 4 éves gyerekem,csak simás lesz...ja a szúnyogokat.jönnek,lecsapja,megcsípi,vagy nem veszi észre,vagy vakarózik kicsit,de semmiképpen sem csap patáliát,benyálazza,és játszik tovább.Hiába magyarázod a bizonyítványod,csücsülj csak a gép előtt,vagy a tv előtt,ott nem csípik meg a kényes bürkédet a szúnyogok...”
 • 28. gonzo 2013. április 27. 19:47
  „24.ezek szerint nem egyről beszéltünk eddig.Ha egyetlen szúnyog csíp meg,az lényegében azt jelenti,hogy nincs szúnyog.Én az általam vázolt börcsi példából indultam ki:kiszálltam az autóból és százszámra jöttek a szúnyogok.Nos,ha ott leültél volna egy negyed órára becsléseim szerint többtíz csípés ért volna.Biztos vannak kemény legények,akiknek ez nem számít,én inkább bemennék a házba ilyen mennyiség mellett.

  Könnyen vagy "nem kisasszony",ha nincs szúnyog:))”
 • 27. gonzo 2013. április 27. 19:30
  „25.Legs,aztán milyen az az én fajtám Legs,mire jöttél rá azalatt a pár nap alatt mióta itt vagy?:))Mit remélsz ilyen hevesen?:))”
 • 26. VJack 2013. április 27. 11:29
  „Szerintem meg el kell felejteni az államot, az önkormánymányzatot és hasonlókat, hogy azok majd bármit is megoldanak. Nem azért vannak, az a hatalom és önmagáért létezik. Néha max tesz kis látszatmunkát, hogy legközelebb is megválasszák. Arra meg képtelenek vagyunk, hogy összefogjunk és megrendszabályozzuk őket. Sajnos. Tehát marad: venni kell szúnyogriasztó spray-t azt kész.”
 • 25. Legs 2013. április 26. 23:43
  „23. gonzo 2013.04.26. 20:38

  Remélem a te fajtádra is hat a gyérítés.:()))”
 • 24. kenyeresné 2013. április 26. 21:43
  „Tegnap is este 3/4 9-kor jöttünk be,meg ma is.Nyugodtan játszott a gyerekem a homokozóban is,trikóban,rövidnadrágban.Egyszem szúnyog csípte meg,észre se vette.Igen jól játszik kint,szinte be sem lehet parancsolni a házba.Nem kell kisasszonynak lenni és kész.A városon túl is van élet...”
 • 23. gonzo 2013. április 26. 20:38
  „11,azért azt megnézném,hogy játszanak a gyerekeid kinn az udvaron,hogy tologatják a kisautót a homokozóban miközben a fejüket körüldongják a szúnyogok és csípik őket ahol érik.Tudom,hogy a falusi ember keményebb a városinál de azért legyünk őszinték.Volt olyan év(ez is ilyen lesz)mikor kerékpároztunk a Szigetközben,Zámolyon megálltunk volna enni egy fagyit.Millió szúnyog lepett meg azonnal az árnyékban.Felültünk a bicajra(a fagyis nézett mint a moziban,komolyan sajnáltam)betekertünk a belvárosba és ettünk ott nulla szúnyog mellett.Ez a különbség,szerencsére most a javunkra.Sok előnye van a falusi létnek,de a szúnyoghelyzet számomra elég húzós hátrány.Puding vagyok biztos,de utálom őket.:))

  Egyébként most voltam lent az autónál lemosni a szélvédőt,már itt városon is támadnak,úgyhogy hajrá Győrszol!!:))Bácsa felett már láttam ma a repülőt,megkezdődött a gyérítés.”
 • 22. gonzo 2013. április 26. 20:15
  „21.veranagyi,ejjjnye,mi ez az alpári stílus??:)))”
 • 21. oxana 2013. április 26. 18:58
  „Búzakörte

  Reménykedj, hogy a következö télen nem kerülsz a hó fogságába az utakon, mert az abdaiak nem húzzák ki az autódat a hóból. Mert györi vagy, te bunkó. Pontosan ilyen a Györ- Szol menedzsere is, aki szerint korlátlan pénzösszeg áll rendelkezésre. Letörne a koronájának egy ága, ha Abdán vagy másik településeken segíthetne? Lehet, hogy naív vagyok, de nem értem a világot.”
 • 20. Valaki 2013. április 26. 17:57
  „14. Búzakörte
  Mit mirígykecc körtebúza, erdélyihez ez nem méltó! :)))”
 • 19. lord40 2013. április 26. 16:46
  „Búzakörte : elég bunkó módon állsz a dologhoz! Te mint győri polgár mennyit fizetsz a szúnyogirtásért? 11 évig Győrben laktam és nem fizettem érte! Te miről beszélsz?”
 • 18. Beretta84 2013. április 26. 16:45
  „A VIP-s eket mikor kezdik gyéríteni??”
 • 17. BudaiKr 2013. április 26. 14:14
  „azér az naon ott van hogy erröl két komunikációs meneger nyilatkozik... ha csak a egyik bérét megtartanák már abbol kilehetne irtani a szunyogok nagy részét. sőt ha ezér a pénzér szunyogot csapkodna az egyik már akkor elöbbre volnánk.”
 • 16. háté 2013. április 26. 13:31
  „Mindig utólag, csinálnak mindent, - illene gondolkodó szakembereket alkalmazni!”
 • 15. Búzakörte 2013. április 26. 12:48
  „Rábcakapin se fog irtani a győri önkormányzat. Mért is tenné? Micsoda mutuj elképzelés...”
 • 14. Búzakörte 2013. április 26. 12:44
  „Az abdai irtás az abdai önkormányzat dolga! Nem fogjuk mi győriek fizetni a falvak szúnyogirtását. Elég vicces lenne....”
 • 13. lord40 2013. április 26. 12:32
  „Nem lenne rossz ha Abdán is irtanának mert este ha lemegy a nap nem lehet kinnt megmaradni!! Ott is laknak emberek!!”
 • 12. borsmenta 2013. április 26. 12:06
  „Egyrészt a cím meglehetősen hatásvadász, ismerve a már irtás helyett gyérítésnek nevezett próbálkozásokat, inkább nevetséges.
  Másrészt: errefelé a szúnyog nem ritka állat. Aki ide született az tudja, aki ide költözik, az megtapasztalja előbb utóbb.

  A szúnyogokra egyébként nem számítani lehet, mint az alcímben szerepel, hanem két napja vannak, méghozzá tömegesen.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri egyetemisták 120 virágpalántát ültettek a Föld napján - fotók

A Kautz Gyula Gazdaságtudományi kar szakkollégiumának lakói Dr. Szigeti Cecília, a Széchenyi Egyetem… Tovább olvasom