Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Rendszeresen lába kél a letermelt tűzifának

Kerékpárvázon, személykocsi csomagtartójában, lovas kocsin vagy traktoron: egész évben, de a hideg beálltakor még inkább lopják a tűzifát.


Az erdészetnek évi többmilliós kárt okoznak, a magánerdők tulajdonosainak vélhetően többszörösét.

˝Tapasztalatom szerint ilyenkor a trehányok és a pénzhajhászok lopnak: az, aki a fagyok beálltával jön rá, hogy nincs télire tüzelője, s az, aki az eladásából szeretne kaszálni˝ – mondta egy szigetközi mezőőr. A keményfa köbmétere most ugyanis nagyjából tízezer forint körül kezdődik, s akár 15–16 ezer is lehet például az akácfa ára. ˝Ahogy megyünk bele a télbe, úgy lesz egyre drágább˝ – tette hozzá.

˝A napokban személyautóval fél köbméternyi kuglizott fát akartak elvinni illetéktelenek az erdőterületünkről Győrszentivánnál" – mondott közelmúltbeli esetet Orbán Tibor, a Kisalföld Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója. ˝Sajnos nemcsak télen, de egész évben jellemzőek a lopások. Tavaly huszonkét esetben tettünk feljelentést, többmilliós kárt okoztak erdeinkben a fatolvajok. Ismeretlen tettes ellen nyomozás indul, ám sok esetben megkapjuk a megszüntető határozatot.˝

˝A tettenérés sem mindig riasztja el a tilosban járókat: előfordult, hogy a kocsira felrakott fát lebukáskor leborították, majd a tolvajok – mindenféle szankció nélkül – távoztak a helyszínről, mivel a lopás még ekkor nem valósult meg˝ – mondta Orbán Tibor, a Kisalföld Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

– Most letermeljük, összegyűjtjük, ám kérdés, hogy holnap mit találunk itt – mondta Limp Tibor (balra), a győri erdészet igazgatója. A képen az erdészet által megbízott munkások hivatalosan sarangoljá
– Most letermeljük, összegyűjtjük, ám kérdés, hogy holnap mit találunk itt – mondta Limp Tibor (balra), a győri erdészet igazgatója. A képen az erdészet által megbízott munkások hivatalosan sarangolják a méterfát. Fotó: Krizsán

A legtöbbször a tolvajok nem bajlódnak a fák kivágásával: az erdőgazdaság által letermelt, majd az út mellé sarangba összegyűjtött méterfákat rakják kocsira az éj leple alatt. Az erdészek szinte mindenütt találkoznak ezzel a jelenséggel, a legtöbb gond  Győrszentiván, Gönyű és Bőny térségében jelentkezik.

Akad, aki kerékpárja vázán viszi a fát a Püspökerdőből, más Pinnyénél a lovas kocsiján. Pedig alig kerülne pénzbe a hivatalos úton beszerzett téli tüzelő: a győri erdészet termelései után lehetőséget biztosít a faszedésre. Az ágfákért jószerével csak meg kell dolgozni, az egyeztetést követően összegyűjteni, majd elszállítani azt. Mégis rengetegen inkább tilosban járnak, s az erdészet által kivágott, sarangolt méterfákat viszik el az erdők mellől.

Akadnak azonban, akik ˝nagyban lopnak˝: akár 10–15 köbmétert is felraknak a pótkocsira. Az erdészek elképesztő magyarázatokkal találkoznak. Mivel egy ilyen szállítmány értéke akár 200 ezer forint is lehet, vélhetően emiatt már az is előfordult, hogy a lebukott csapat megfenyegette az erdészt. Amikor kiérkeztek a rendőrök, a tolvajok ellentámadásba lendültek: azt mondták, hogy befizették a fa árát, de eltévesztették a helyet, az erdész pedig rájuk támadt.

˝Idén harmincegy esetben érkezett hozzánk feljelentés falopás miatt" – mondta Horváth Csaba győri rendőrkapitány. ˝Jó néhány ügyben még folyamatban van a nyomozás, öt falopásnál azonban már megtaláltuk az elkövetőt˝ – tudtuk meg. ˝Problémás terület˝ a ladaméri somos: a helyi önkormányzat is tud arról, hogy folyamatosan lopják a ˝lábon álló˝ fát a somosból, ám – mivel nem a kezelésébe tartozik a terület – tehetetlen.

Nemcsak az erdőgazdaság, a magánerdők tulajdonosai is küszködnek ezekkel a gondokkal. Nemrégiben dunaszigetiek tettek feljelentést a rendőrségen, mivel a társulás területéről letermelt nemesnyárból 40–50 köbméternyi tűnt el a nyáron.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2009. október 20. 18:59
  „Hát, ha tudnának szenet bányászni a fatolvajok, akkor jobban járnának! Annak több a kalóriája. Persze a kukoricát, azért nem lopják mert az szaporátlan. Hiába mondja Karsai képviselő, hogy az is jó tüzelőanyag!”
 • 3. mikoka 2009. október 20. 18:56
  „Ezt nevezzük el távhö támogatásnak!! Mert aki fával fütt ugye nem kap semmi féle támogatást?”
 • 2. nane 2009. október 20. 18:45
  „Most nem azért, őrzésre nemgondoltak?”
 • 1. BlueRush 2009. október 20. 17:50
  „Egy millisecundumra azt hittem a bal oldalt lévő emberre, hogy Ő a hőn tisztelt Gyurcsány Úr. A cím alapján el is mosolyogtam magam: most, hogy kevesebb a gázsi, nincs péz´ télire való tűzifára, s ezt is lopni kell, mint ahogy minden mást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyénkben kevesen sztrájkoltak

Akadt bosszankodó hétfőn reggel a buszpályaudvarokon, de a Kisalföld Volán szerint nem egész másfél… Tovább olvasom