Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Rémálom az orosz határon

Kálváriává vált az útja annak a tizenkilenc tagú győri csoportnak, amely Örményországba indult kéthetes hivatalos útra, de az érvényes vízum ellenére az orosz–grúz határon ragadt.
Balogh Imréné: a vítummal minden rendben volt
A győri örmény kisebbségi önkormányzat azoknak a győri családoknak ajánlotta fel az örményországi hivatalos utat, akik korábban segítettek a cserekapcsolatok ápolásában: többek között úgy, hogy a hazánkba vendégségbe érkezőknek szállást biztosítottak.
A lapunkat tegnap megkereső Balogh Imréné és férje is így került a csoportba. Az örmény és a grúz engedélyért 50–50 dollárt, az oroszért 25 ezer forintot fizettek, maga az út pedig 150 dollárba került fejenként.

Az eredeti tervek szerint a tizenkilenc magyar a Győrben vendégeskedő örmény csoport buszával indult Örményországba június 15-én, ahonnan a néptáncgálára visszaérkező másik együttessel tért volna haza június 29-én. Az élet azonban mindent átírt, szinte követhetetlen módon.

Megállj a határon

Oroszországig sima volt az út, bár hosszú: három nap utazás után értek az orosz–grúz határra, ahol a magyar és örmény utasokat szállító buszt megállították a határőrök. Az örmények mehettek volna tovább, a magyar utasok azonban hiába mutatták fel az érvényes vízumukat, „nyet"-tel zárták le a vitát az orosz illetékesek. A buszban utazók (köztük volt például a győri cigány önkormányzat vezetője és az örmény ifjúsági minisztérium delegáltja is) ekkor hívták a budapesti orosz konzult, majd a moszkvai magyar nagykövetet, akik nem tudtak mit mondani a feltartóztatás okára. A magyar nagykövet mindenesetre egy másik átkelőt javasolt, mondván, ott vélhetően sikerrel járnak. Az idő sürgetett, az átutazóvízum ugyanis éjfélkor lejárt, de azért időben odaértek. Csakhogy itt sem jártak sikerrel.

A vízum lejárt

Az örmények továbbindulhattak, a busz nélkül maradt, gyerekekből és felnőttekből álló magyar csoport (öten az örmény kisebbségi önkormányzattól voltak) számára viszont elkezdődött a többnapos tortúra. Az átutazóvízum ugyanis most már lejárt, így illegálisan tartózkodtak Oroszországban. Egy örmény származású pap által vezetett parókiára mehettek, ahol végre tudtak mosakodni és – még ha a földön is – nyugodtan aludni.

Másnap ismét keresték a magyar nagykövetséget, a tanács az volt: menjenek Szocsiba, ott megkapják a vízumot. A tizenöt dolláros vonatjegyet megváltották, intézkedtek arról is, hogy útközben ne kérdezősködjenek náluk a vízum iránt (ezért is fizetni kellett), majd megérkeztek a Fekete-tenger partján fekvő üdülővárosba. A vízum a büntetéssel együtt 250 dollárba került volna, de ezt végül ingyen kapták meg a kint rekedt magyarok – ez volt az első, amelynek útjuk során örülhettek.

Akinek még maradt pénze, az másnap elment egy tengerparti szállodába, ahol ismét fizetni kellett: 130 dollárt három éjszakáért, de a második után végül az egész csoport ismét útra kelt.

Stoppolni kellett

Lvovon át Záhonyig vezetett az út, először vonattal, majd taxival utaztak. Záhonynál még szembesülniük kellett azzal, hogy gyalogosan nem használhatják a határátkelőt, ezért kettesével stoppolták az autókat, de ez akkor már nem számított. Mint ahogy az sem, hogy a határ magyar oldalára rendelt buszról kiderült, mindannyiukat nem tudja elvinni, mert kicsi. A tizenkét napig tartó tortúrát egyszerűen el akarták felejteni, s csak a hazaérést követően számoltak utána annak, mennyibe került számukra ez a kaland. Baloghné szerint kettőjüknek 260 ezer forintjába került a rémálom, ebből fejenként 24.640 forintot követel vissza az örmény kisebbségi önkormányzattól. Rajtuk kívül még hatan írták alá azt a levelet, amelyben a pluszkiadások rendezését kérik, így a kisebbségi érdekképviseletnek 197.120 forintot kellene fizetnie.

Nem volt soha hasonló

Agekjan Ajasztan, az örmény kisebbségi önkormányzat nevében megígérte: kifizetik ezt az összeget. Az önkormányzat, amely maga is sokat vesztett ezen az úton, 160 ezer forintot tud jelenleg kifizetni, a maradék összeget pedig a következő évi költségvetésbe építi be. Az örmény képviselő hangsúlyozta: a kialakult helyzetért nem az önkormányzat okolható, amely mindent megtett a nem várt helyzet rendezéséért. „Az azonban biztos, a közeljövőben csoportos utat nem szervezek Örményországba" – mondta Agekjan Ajasztan, aki számos esetben tette már meg ezt az utat egyedül, de állítása szerint soha ehhez hasonló problémája nem akadt.

Nem minden határ járható

Az orosz konzulátuson a Kisalföld érdeklődésére elmondták: bár a konkrét esetet nem ismerik, de azt tudni kell, hogy Oroszországban nem minden határ nyitott a külföldiek számára. Arra a kérdésünkre, hogy ezt egy magyar honnan tudhatja, azt felelték: a vízum kikérésénél erre rá kell kérdezni, s akkor elkerülhetők lesznek az ehhez hasonló esetek.
A Külügyminisztérium illetékesének szóban nem tehettük fel kérdéseinket arra vonatkozóan, milyen segítségre számíthatnak ilyen esetben a magyarok, hiába mondtuk: az írásos megkereséssel kicsúszunk a lapzártából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Strandfesztivál augusztusban

Vizes pólós szépségverseny, bikinis strandszépeválasztás és interaktív játékok mindennap lesznek. A… Tovább olvasom