Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Régészeti park Ménfőcsanakon?

Rendkívül gazdag leletanyagot találtak a régészek azon a próbaásatáson, amelyet Győr-Ménfőcsanak határában, a tervezett bevásárlóközpontok helyén végeznek.

A tervek szerint a terület egy részén régészeti parkot nyitnak.
A győri közgyűlés nyár elején döntött arról, hogy a városban felmerült valamennyi bevásárlóközpont-építési helyszínnek zöld utat ad – azzal, hogy a részleteket a rendezésiterv-módosításkor kell tisztázni.

A 14 közül az egyik a Győr-Ménfőcsanak határába, a Metro és a Bricostore áruházzal szembe tervezett kereskedelmi negyed. A Kisalföld információ szerint az ingatlanfejlesztő International Management Services Kft. az Auchan hiparmarketláncot, a Kika bútoráruházat, az OBI barkácsáruházat, valamint az elektronikai cikkeket árusító Electroworldöt telepítené le oda.A 25-ből három hektáron nyár vége óta próbaásatást végeznek a győri Xantus János Múzeum szakemberei.

A néhány földszelet feltárásával kétséget kizáróan bebizonyosodott a sejtés, hogy rendkívül értékes leleteket rejt e helyütt a föld. Egry Ildikó régész a Kisalföldnek elmondta: a terület ötezer év óta folyamatosan lakott, amit egyebek mellett az eddig megtalált hatvan zsáknyi kerámiatöredék bizonyít. A java rézkorból nagy, 150 négyzetméteres, kétosztatú házak alapfalainak nyomaira bukkantak. Az egykori építők az árkokba karókat helyeztek, a földet visszadöngölték és a vesszőszerkezetet agyaggal tapasztották.

A kora bronzkorból település-, a késő bronzkorból temetőrészletet találtak. Utóbbiból hamvasztásos és csontvázas sírok is előkerültek. A kelta anyag közép-európai mércével mérve is jelentős. Ez a népesség a vaskorban földbe mélyített veremházakban élt – ebből egy házcsoport került a felszínre, amely minden bizonnyal leégett, mert a házak belsejét vastag hamuréteg fedte.

A római korból csak ezen a viszonylag kis területen nyolcvan–száz ház feltárásával kell számolni. Érdekesség, hogy egy különleges freskótöredékre és egy szinte teljesen ép fogadalmi oltárra is rábukkantak. Utóbbi feliratának megfejtésén jelenleg dolgoznak a restaurátorok. Korát még tanulmányozzák, de a közelében lévő kerámialeletek az időszámítás utáni II. századiak.

Egry Ildikó elmondta, a tervek szerint az Öreg-Rába mellett régészeti parkot hoznak létre, ahol különleges skanzenként nem csupán az ott megtalált leleteket, hanem az eredeti állapotban felépített házakat is megtekinthetik a látogatók. A fejlesztést a bevásárlóközpont beruházói finanszíroznák.

Nem olcsó
Győr-Ménfőcsanak határában jelenleg még csak próbaásatásról van szó, de ha a bevásárlóközpontokat valóban felépítik, sor kerül a terület megelőző teljes feltárására is. Ennek költségei még nem ismertek, de a beruházók által fizetendő összeg elérheti a 30 millió forintot is hektáronként.

Történelmi korok
A történelmi korok egy részét az akkoriban jellemzően használt fémekről nevezték el. A rézkor a Krisztus előtti IV-től a II. évezredig, a bronzkor Krisztus előtt 1800-tól 800-ig, a vaskor innentől időszámításunk kezdetéig, a római kor Magyarországon a Krisztus utáni I–V. századig tartott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Albérletbe költöztetnék a hajléktalanokat

Uniós mintára albérletbe költöztetnék a hajléktalanokat Magyarországon is. Tovább olvasom